Ullspinnerit i Tommarp får besök av SPF Vitsippan

Hans Hernedahl berätar om spinneriets historia, några anektoter och visar film från spinneriet när det var i drift.

En vacker majdag gjorde SPF Vitsippan i Smedstorp en utflykt till Ullspinneriet Tommarp. Där driver Hans Hernedahl numera ett museum, där de gamla maskinerna visar på en imponerande verksamhet och ett smart uppfinnartänk.

Hans Hernedahl är fjärde generationen spinnare, som började i verksamheten som liten påg. 1989 fick han i uppdrag av fadern Hilding att filma de olika maskinerna och momenten för framställningen av garn. Den unika filmen visades under studiebesöket och Hans berättade samtidigt om alla de olika moment som ullen gick igenom innan det färdiga garnet i olika färgnyanser kunde användas till vävning och stickning. Många av de besökande pensionärerna hade själva besökt spinneriet och köpt garn, under tiden det var i gång.

Förutom museet med maskinerna inhysta i stora byggnader, finns också en vacker trädgård med dammar, rinnande vatten, stenmurar och konstrika installationer. Upphovsmannen var fadern, som själv grävde och rensade upp dammar och använde det uppgrävda materialet till att bygga upp trädgården. Hans kunde mycket väl minnas hur han själv fått bidra med att bära åtskilliga bördor med sten till bygget.

Resultatet blev en vacker trädgård, där man kan strosa runt och se de kreativa lösningar som gjorts även där.

Besöket avslutades med att hustru Karin Hernedahl serverade kaffe och gott bröd ute i solen.

Text: Gertrud Hedberg

Foto: Bo Runnberg


Tommarps ullspinneri

Information om Tommars ullspinneri hämtad från hemsidan Textilmaskinnätverket, Norrköping Stadsmuseum

Grundat 1868, gått från far till son i fem generationer, produktionen slutade med tredje generationen 1989. Därefter har fjärde och femte generationen bevarat och till viss del återställt spinneriet. Idag i huvudsak museum med visningar för allmänhet och grupper. Komplett maskinpark från 1860-talet, ej fullgod kunskap om maskinernas funktion, alla maskiner ej i drift i dagsläget pga. bristande kunskap samt avsaknad av komponent.

Hos oss finns även tre maskiner för beredning av stoppning till sticktäcken, ej i drift. Spinnerimaskiner från 1860-talet, tyska samt brittiska. Gjutjärnskonstruktion med remdrift, drivs med tändkulemotor, finns även vattenturbin som i dagsläget ej är i drift.

Vi har övergripande kunskaper om maskinerna, vi har efter försök lärt oss plysa och karda ull från fåtal fårraser samt alpacka. Vi har övergripande kunskaper om drift och underhåll av historiska maskiner. En del historiska dokument som berör spinneriverksamhet.


Bildgalleri fån besöket

Klicka på bilden för att öppna bilden i ett fönster där du kan bläddra mellan alla bilderna.

Föregående
Föregående

SPF Vitsippan i Kåsebega

Nästa
Nästa

Vårmode på SPF möte i Smedstorp