Kvinnor på vift i Smedstorp

Lena Alebo berättade inspirerande
om kvinnor på vift.

Foto: Bo Runnberg

En brokig samling kvinnor från olika århundraden, samhällsklasser och skånska orter sammanstrålade på Medborgarhuset i Smedstorp en vacker högsommardag. De var inbjudna av Spf Vitsippan och Smedstorps byalag och de hölls samman och presenterades av kulturhistorikern Lena Alebo från Simrishamn.

-Det var lite svettigt att plocka upp alla kvinnorna på vägen hit, men nu står de i tamburen och väntar på att få komma in. En del vana att stå i centrum, andra lite blyga och får trugas. Några av dem kommer också med häst som den som bor närmast Anne Pedersdatter Galt född 1546 och gift Bing från Smedstorps slott. Där sitter också fru Barbara Brahe, som visst är på väg till Rom, kanske för att träffa påven och Thale Ulfstand, Gyllebohus, som i sin släktbok berättade om hur hennes blivande man Palle Urne enleverade henne.

På ett underhållande och informativt sätt berättade Lena Alebo för det fyrtiotal närvarande, om de färgstarka kvinnorna som gjort avtryck i historien. Inte bara kvinnor ur de högre stånden utan likväl allmogekvinnor från de södra byarna, som i sina högtidskläder efter visst trugande tar sin plats.

Med på sin resa har Lena Alebo även plockat med sig ett par framstående kvinnliga konstnärer Anna Wåhlin från Ingelstorp och Ellen Trotzig boende i Simrishamn. De är båda födda på 1800 talet och levde ett annorlunda liv, där konsten betyder allt. Ellen Trotzig fick mycket uppmärksamhet för sina monumentala landskapsmålningar och Anna Wåhlin var en skicklig skulptör och arbetade med kyrkorenoveringar.

Rösträttskvinnorna fick också plats i Lena Alebos bil. Snyggt klädda i långa kjolar, vita blusar och hatt, promenerar de in för att argumentera. I täten går Hulda Lundh från Tomelilla, van att föra sig och kommer så småningom att sitta i barnavårdsnämnden.

I sällskapet finns också Krångelböschan och Per Stolts Pernilla. De har kunskap om örtmediciner och magiska ramsor och kan bota allt från eksem, magont till otur i kärlek.

Knypplerskorna är också med och har naturligtvis med sina knyppelskrin, där de knypplar mönster ur minnet.; kattatass, kryckehjärtan, tockarövar. För en bunt spets på cirka 5 meter , kunde de i byte få en kruka köttspad av köparen, bonden.

Några kvinnor som inte fick följa med på bilturen, var de skräckinjagande Borvakvinnan och Branbokittan. Gårdlösaflickan som levde under tidig järnålder, var också svår att bestämma mötesplats med på grund av språkförbistring.

Efter Lena Alebos spännande och underhållande presentation och tidsresa kunde mötesdeltagarna återvända till nutid och ta del av Greta Valfridssons kaffe och goda bakverk och ordförande Berit Danielsson presenterade kommande aktiviteter.

Text: Gertrud Hedberg

Publicerat 2024-06-25

Föregående
Föregående

SPF Vitsippan i det gröna

Nästa
Nästa

SPF Vitsippan i Kåsebega