smedstorp se

 

Gårdlösaleden

 

Gårdlösa natur och kulturvandring

 

 

 

Invigning16a

Berit Danielsson klipper bandet 

  Invigning av Gårdlösaleden.
Lördag 21 maj
klockan 11.

 

  

”Fantastiskt! Vilken fin vandringsled!”

utropet kom från en solslickad, småsvettig och nöjd vandrare. Och så vacker! Hade inte en aning om att det fanns så mycket intressant här omkring. Variationen i landskapet tycker jag är det bästa, sa en annan pigg och glad kvinna. Det gör gott för kroppen och själen. Nu på våren är här ju makalöst fint, och det är nog fantastiskt till hösten också påpekade hennes make. Jag såg flera glador borta i bokskogen, berättade en östgöte förnöjt. Fantastiskt, tycker jag, att folk i byn gjort det här. Det är inte lite jobb, som ligger bakom precis, påtalade en van vandrare på besök i Smedstorp. Här har de använt såväl knoppen som kroppen för att få till det så bra. 

 

Vi får många besök i sommar och då är det här ju en absolut ”måste grej” att göra tillsammans, liksom ett koncentrat av det bästa Skåne har att ge, sa en leende f.d. Västeråsare. En Smedstorpsbo förundrades; Oj, jag hade inte fattat att det var så mycket de arbetade med, det är ju ett jättejobb de gjort! Och vad fint det blev, med bivacker, skyltar och allt. Jösses, så här långt har jag inte gått sen jag låg i lumpen, pustade en karl, men det var ju fantastiskt fint.

 

Invigning28aInvigning65a

Det var många som deltog i invigningsvandringen

 

Ordet fantastiskt var det mest förekommande då människor beskrev sin upplevelse av leden, av projektgruppens arbete, Smedstorps uppslutning med marknad, kafé, bildvisning m.m. och den ljuvliga vårdagen. 

 

Ja, lovorden var många, och lika rikliga som svettdropparna hos vandrarna denna underbara lördag då våren bjöd på det allra bästa. En strålande sol, liten svag vind och entusiastiska nyfikna vandrare som gladdes med smedstorpsborna och övriga över den fina led, som nu är färdig. Kunde inte bli bättre. En eloge till alla dem som med idéer, muskelkraft, faktafinnande och entusiasm gjort det hela möjligt. Berit Danielsson, som smittat ner byborna med sin kunskap, vetgirighet och vilja att få berätta byns långa historia och visa upp dess variationsrika natur. Berättelserna från hennes barndom om Silverflickan, domarringar och järnåldergravar har nu blivit en spännande historielektion, som alla kan ta del av. Tack Berit för att Du sådde tankefröer, vattnade dem med entusiasm och stolthet över bygdens natur och kulturrikedom. En eloge också till Leif Dahlgren, Mattias Richter och William Mårtensson, invigningsdagens vandringsguider och snårskogens bekämpare. Och alla andra som skrivit inlagor, fotograferat, planerat, marknadsfört, röjt och hållit Gårdlösaledens fana högt.

 

Invigning25aInvigning26a
Invigning vid Smedstorps mittpunkt

 

Invigningen vid Mittpunkten, där bybor, vandrare, utsocknes och hundar i mängd samlats var en trevlig stund. Per Åke Edstrand inledde med berättelsen om arbetet bakom leden, Margit Svensson och Torgny Larsson från kommunen gratulerade och önskade Smedstorp och Tomelilla allt gott med den nya leden, och gav extra bänkar och bord i invigningspresent. Efter sin personliga berättelse om tankarna bakom ledens tillblivelse kunde Berit iklädd sin vackra Ingelstadräkt under ljudet från en trumvirvel klippa bandet och Gårdlösaleden var nu högtidligen invigd. Med svung i stegen och nyfikenhet gick vandrarna iväg längs vägen mot Gårdlösa och vidare på sin upptäcktsfärd. 

 

 

Invigning43aInvigning53a

Kerstin o Berit serverar Ramslöksoppa vid bivacken 
Recept på Ramslöks soppa>>> 

 

Scenbyte. Kastruller, muggar, skedar och en ljuvlig bukett med ramslök prydde bordet vid den första bivacken där matkontrollen fanns. Berit Danielsson hade lämnat festdräkten och stod nu med Kerstin Palm och serverade ramslökssoppa och bröd. Det smakade mer. Lite till, tack. En delikatess, som frambringats genom timmar av ramslöksbladstvättande, hackande och kokande, vilket föregicks av en skön plockarstund i ett hav av doftande blommor. En mycket uppskattad vilopaus längs vägen. Frågorna om soppan, ramslöken var många och aptiten god. Lite till, tack. 

 

Berit Danielsson har längtat, önskat och jobbat för att denna led skulle komma till stånd. Allt har inte gått på räls men till sist har det unika i området synliggjorts och tillgängliggjorts genom ett unikt engagemang i byn. Och precis som då Berit serverar ramslökssoppa, så säger hon nu till oss alla

"- Var så god – här är en härlig upplevelse för kropp och själ,
huvud och sinnen - Gårdlösaleden."

Fantastiskt, inte sant!

 

Text Moca Odesjö, Foto Kristina Eriksson

 

 

 

Invigning44a

  Leif Dahlgren guidar första gruppen

 

Invigning10a

  Snart dax att ...

 

Invigning20a

  ... avtäcka tavlan med karta över leden.

 

Invigning40a

  Smedstorpsbor avnjuter kaffe utanför 

  citroenhuset

 

Invigning17a

  Smedstorps företagare och ...

 

Invigning07a

  ... entusiaster vissar upp sig i folk vimlet

 

Invigning57a

Invigningstalare på rad, Per-Åke, Berit, Margit och Torgny

 

 

Invigning11a

  Berit i folkdräkt