smedstorp se

Smedstorp lyser!

2015-11-15

 
Under allhelgonahelgen firades "Österlen lyser" ett evenemang som startats av Emma Karp Lundström. Emma hade en strålande idé: hela Österlen skulle lysa ett par dygn under den mörkaste delen av året. Tanken var att förlänga säsongen för företagen i området och samtidigt gynna gemenskapen ute i byarna.


Kulturen lever  året om på Österlen men syns inte så mycket utåt. Emma såg hur detta kunde ändras. Ett upplyst, strålande Österlen skulle locka till sig människor även under den mörka årstiden. Olika verksamheter skulle synas.


Alla – även privatpersoner – på hela Österlen kan delta utan att anmäla det i förväg, gärna med en lykta eller en marschall på balkongen, trappan, på en mur eller i trädgården.


Smedstorp lystes i år upp av en orm av marchaller som slingrade sig genom hela byn, vid stationen grillades det korv, och flera av byns gallerier hade öppet och upptänt.

 

brygeriet

Foto Per Baker


Gamla Bryggeriet deltog för tionde året i rad och hade traditionsenligt lyst upp trädgården och galleriet med levande ljus, Pers näckrosskulptur tändes på fredag och lördag, enastående vackert tyckte besökarna.

 

Grannarna på Blå gården hade också öppet och upplyst och visade målningar, möbler och textil, en varm och mysig stämning gladde de många besökarna.


I sädesmagasinet, Österlens Fotografiska Centrum visade Håkan Gottberger sina bilder från Österlen och Island, och utanför magasinet lyste det av eldar och marchaller och fasaden var vackert belyst.

 

På Gyllengården och Ekdala var det slutspurt för "hÖsterlensalongen", ett mycket lyckat och välbesökt evenemang som gick av stapeln för andra året i rad. En strid ström av besökare fick sitt lystmäte av Österlenkonstnärers alster och på Gyllengården bjöds de fika i skenet från levande ljus och den sprakande brasan.

 

På Orient hade Annika Mattsson vernissage för sin utställning av masker, en konst hon lärt sig i Venedigs maskverkstäder under sin tid som stipendiat vid Guggenheim Foundation. Utställningen fortsätter fram till jul.

 

Text Elisabet Carlberg och Margareta Baker

 

 

 

 

040

 Foto Per Baker

 

ofs fasad

 Foto Håkan Gotberger

 

anika orient

 Foto Andrija Ancovic