smedstorp se

Fiberfeber

2015-08-30

 

Det var ett väldigt tjat om den där fibern kanske du tänker.. Vi har skrivit om den flera gånger i nyhetsspalten redan, och nu är det alltså dags igen.

 

Här kommer lite information om vad som händer, och vad som kom fram på informationsmötet som hölls den 26e augusti i Medborgarhuset. Cirka femtio personer hade samlats inför mötet, tre droppade av redan första kvarten när det visade sig att informationen bara gällde ”tätortsborna” och inte ”landsortsborna” .

 

Regeringen har satt upp som mål att 90% av befolkningen ska ha en bredbandsanslutning med en kapacitet på minst 100Mb/sekund till år 2020. För att klara det här målet i Tomelilla kommun så samarbetar man med ett företag som heter Teleservice, och som har sitt säte i Sjöbo. Det var Teleservice som höll i detta informationsmöte.

 

Fiber tror man kommer bli ”det nya” inom bredband, telefoni och tv, man tror dessutom att både skolor och hemtjänst/sjukvård kommer att kunna använda sig av teknik via den här kabeln i framtiden. Det dras alltså en kabel under marken och in i huset, man kopplar sladden i en dosa och vips! -så har man det mesta. Fastän strömmen måste vara påkopplad för att det hela ska fungera.

 

Den stora frågan på mötet var inte hur många kanaler man kunde se i basutbudet eller vad minutkostanden var på telefonen, utan NÄR de kommer att börja gräva i Smedstorp!

 

Teleservice håller precis på att avsluta i SkåneTranås, och kommer hösten 2016 att börja i antingen Smedstorp, Lunnarp eller Onslunda. Var de börjar beror lite på var flest intresseanmälningar finns, eftersom de helst gräver till så många som möjligt på samma gång. En icke-bindande anmälan kan man göra på den här sidan http://www.tomelillafiber.se/intresseanmalan/

Kostnad?

Jo, det kostar. Att få en fiberkabel nedgrävd och inkopplad i huset kostar 17´900:-, och på det kan man få ett ROT-avdrag på 1´500:- Känner man sig i god form kan man gräva själv, och borra ett lagom stort hål i väggen, och på så sätt komma undan med 3´000:- Detta är anslutningsavgiften, se´n tillkommer belopp per månad på det man vill använda; bredbandsavgift 150:-/mån , tv 130:-/mån, telefon 49:-/mån – detta är minimibeloppen, vill man ha snabbare bredband eller fler kanaler så betalar man lite mer.

 

Även om du inte är hundra på att du vill ha fiber till din fastighet så är det väldigt bra att gå in på Teleservice hemsida och göra en intresseanmälan. Ju fler som gör det, desto snabbare kommer de förhoppningsvis att komma igång och gräva. På hemsidan kan man trycka vidare till Tomelilla fiber, och sedan kolla vidare på frågor&svar, utbud och pris om man vill veta mer.

 

Mötet avslutades med en fantastiskt god kaka, och nybryggt kaffe. Tack!

 

Text Hanna Barck

 

 

 

 

spacer