smedstorp se

 

Ledarhundens dag!

2015-04-30

 

Idag den 29 April är det Ledarhundens dag och jag beger mig bort till skolan i Smedstorp där Förskoleklassen samt klass 1 och 4, har stämt träff med Leif Dunström och hans hund Dante. Dante Leifs nuvarande ledarhund är den femte hunden som Leif har som arbetsredskap och honom har han haft i 7 år. Dante är 9 år och de första åren fick han gå på utbildning och lära sig att bli en bra ledarhund.

 

Förskoleklassen kom och hälsade på Leif och Dante och barnen fick veta att Leif är blind. Bissan Leifs fru visade barnen hur Leif sätter på selen på Dante och när han har selen på är han i tjänst och då skall man inte störa hunden eller klappa den – då får ni klappa på mig i stället säger Leif som berättar att när man träffar Leif och Dante ute på promenad så är det bra om man säger Hej Leif och berättar vem man är så Leif vet vem han pratar med – han kan ju inte se oss.

 

Dante leder Leíf och gör honom uppmärksam på om det finns något hinder t.ex en stolpe eller en trappa som är i vägen. Här på skolan leder han Leif fram till en bänk då han fått kommandot ”sök bänk”.

 

Ingrid hälsar välkommen till Smedstorps Skola och ber Leif berätta lite om sig själv. Leif har bott i Smedstorp i 12 år och bodde tidigare i Stockholm – Leif har varit seende men fick i 20-årsåldern problem med sina näthinnor och vi 28 års ålder var han helt blind. Han har fått lära sig att läsa med punktskrift och har en data och en telefon som ”pratar” – t.ex läser upp mail och sms. Därför använder den blinde sin hörsel väldigt mycket. Punktskriften uppfanns av en fransman som hette Louis Braille – punktskrift läser den blinde med sina fingertoppar.

 

Leif har även en vit käpp som han mest använder när han är där det finns mycket folk och visar barnen hur man känner sig fram med käppen för att upptäcka trottoarkanter och andra hinder. Om du ser något t.ex krossat glas på marken så är det jättebra om du gör den blinde uppmärksam på detta annars kan ledarhunden skada sina tassar.

 

Adrian frågar om man är allergisk mot hund och behöver ledarhund hur löser man det och Leif berättar att då kan man använda en Kungspudel en hundras som de flesta allergiker tål.

 

Ett av barnen frågar – Varför har du glasögon? Jo det är för att jag inte skall få grenar i ögonen – jag har ju fortfarande mina ögon kvar fast jag inte kan se med dem och jag vill ju inte skada dem.

 

På perronger finns det räfflor i marken som är till för de synskadade som då känner var de skall gå.

 

Bissan delar ut broschyrer om Ledarhundens Dag och Leif berättar att Labrador är den vanligaste rasen som används till ledarhund. I Sverige finns 300 ledarhundar och de flesta finns i storstäderna.

 

Så tackar Ingrid Leif , Dante och Bissan och barnen går in till sin lektion och vi traskar hem och njuter av allt vackert omkring oss – våren är här och i morgon eldar vi Majbrasa i GrönePlan. Vid Pennan Monika Edstrand

 

  Ledarhunden09a  Ledarhunden06a  

 

 

Text Monika Edstrand

Foto Kristina Eriksson

 

 

 

 

Ledarhunden11a

 

 

Ledarhunden17a

 

 

Ledarhunden03a