smedstorp se

 

Jag var 14 år när jag började, fröken var 22...

2013-08-24

 

När Smedstorps skola öppnade portarna 1953, var Ulla-Britt Ellesson, nu Nilerstedt, nyutexaminerad lärarinna, 22 år, och fick sin första egna klass med elever från såväl Smedstorp som Tunbyholm,  Petersborg,  Ingelsta,  Kverrestad och Lunnarp.

 

Klasstraff13

  Ulla-Britt Nilerstedt och Bertil Hansson 

 

Hon var en uppskattad lärare, en av hennes elever minns att han var stolt över att få hämta hennes post. Det var många minnen som väcktes i tisdags den 20e augusti när Smedstorps skola firade 60 år och eleverna från då hade återträff på skolan, samtidigt som dagens elever hade skolstart. 

 

Det blev en härlig tillställning med många trevliga möten och givande samtal. Först hälsade Bertil Hansson välkommen, han hade tagit initiativet till träffen och han var mycket glad och nöjd över uppslutningen, så många som ett 70-tal hade kommit och det syntes att det var mycket att tala om och komma ihåg, mycket roligt att minnas. Smedstorps skola var 1953 ny och modern, man var t ex först i regionen med att införa matbespisning. Tidigare hade eleverna med sig smörgås hemifrån, men i Smedstorp fick alla skolbarn lagad lunch och eleverna fick även hjälpa till i bespisningen. Det talades mycket om maten på skolan, inga klagomål på skolmaten där inte! En annan bekvämlighet skolan kunde erbjuda var skolskjuts med två egna bussar, som sköttes av skolvaktmästarna. Man hade engelskundervisning från 3:e klass, minns man, det var något nytt och svårt kanske, innan TVs intåg med alla engelskspråkiga program. Efter alla roliga samtal och trevliga historier var det dags att möta dagens skola. Efter att  rektor Ulrika Ahrlin hållit ett anförande och bjudit in alla till skolan för en rundvandring, fick de gamla och nya eleverna träffas, det blev många skratt och det var ett lyckat jubileum och en fin början på det nya läsåret.

 

Text Elisabet Carlberg
Foto Kristina Eriksson

 

Förutom våra egna bilde bjuder vi på en länk till Ann-Margret Malmqvists bilder >>>

 

Klasstraff06

 Samling framför skolan

 

Klasstraff03  Bilder visades för varandra, många minnen

 

Klasstraff21

 Kaffe, skratt och glada miner

 

Klasstraff24 Möte mellan gamla och nya elever

 

 

Klicka på bilderna för att se de i större storlek.                  

  Klass 3                       

 

Klasstraff11

 Klass 3 tittar på ...

Klasstraff09

 ... gamla foton ...

Klasstraff02

 ... och jämför med idag.

    

 

 Ännu fler bilder              

 

Klasstraff12   Klasstraff17 Klasstraff18 
 Klasstraff20  Klasstraff23  Klasstraff24
 Klasstraff29  Klasstraff33  Klasstraff44
   Klasstraff15