smedstorp se

spacer

Skynda – långsamt

2013-07-29

 

Det är tid att skynda om ni inte vill missa de fantastiska fotoutställningar, som i sommar visas på Smedstorps gallerier. Men väl anländ till de härliga utställningarna är det lämpligt att ta det lugnt för dessa utställningar kräva långsamt betraktande.

 

mastarmote


På Gyllengården visas två mästerliga naturfotografer, veteranerna; Brutus Östling och Jan - Peter Lahall. Denna utställning "Ögonblick i naturen" väcker inte bara en förundran över mångfalden och variationsrikedomen i djurriket utan också över hur dessa fotografer bär sig åt för att ta så makalösa bilder. "It´s a wonderful world" sjöng Louis Armstrong med sin hesa röst - och då man ser denna utställning är det helt klart att Armstrong hade rätt. Det är en vacker värld vi leva i, och Jan-Peter Lahalls detaljrika spännande landskapsbilder tillsammans med Brutus Östlings fågel- och djurbilder är den verkliga bekräftelsen.

www.gyllengarden.com/galleriet

 

 

 

kenya

Österlens Fotografiska centrum har satsat på en utställning med tre fotografer – Mia Karlsvärd, Leif O Pehrsson och Håkan Gottberger. Bildmakaren Leif O Pehrsson låter oss möta vardagens ting och detaljer. Han fångar mönster, former och färger med en känslig blick . Mia Karlsvärd har inte som Leif O Pehrsson stannat upp för att betrakta omgivningen – tvärtom. Från motorcykeln har ögonblicken i farten blivit till ett färgrikt fotocollage – den fartfyllda stundens bilder.


Bilder från Nigeria, där inbördeskrig härjade 1967-70 det sk Biafrakriget presenteras av Håkan Gottberger. Det är oerhört starka bilder, som berör. Tidlösa porträtt, där varje bild är ett livsöde, en människas berättelse. Bilderna har en närhet, en nakenhet, som ger dem en styrka man inte kan blunda för. "Världens grymmaste djur" stod det på en skylt över en spegel i entrén till ett museum i Göteborg. Resultatet av detta grymma djurs agerande visar Håkan Gottberger. Det är inga krigsbilder, men bilder av vad mänsklig grymhet leder till. Det är fotografier, där den utsatta drabbade människan bemötts och fotograferats av en medmänniska. Det är starkt. 40 år senare fotograferar Håkan Gottberger en annan afrikansk värld – ett massajbröllop där färgprakten, detaljerna och människorna förmedlar livsenergi och glädje. Porträtt fyllda med andra historier. Missa inte detta!

http://gottberger.se/fc-magasinet

 

 


Slutdatum för dessa utställningar är den 4 augusti – så skynda men ge betraktandet tid, och känn stolthet över att det i Smedstorp visas så fina fotoutställningar.

 

Text Moca Odesjö