smedstorp se

 

hus som bara stod och längtade efter kärlek

2013-06-12

 

Precis i utkanten av Smedstorp ligger en helt sagolik och nästintill anonym gård. Från vägen ser man inte boningshuset som rymmer fyra helt nyrenoverade lägenheter, men rundar man en av längorna så kommer man in på den kullerstensbelagda innergården med anor från förr. Helt orörd och pittoreskt. Trots att det endast är 600meter in till byns mittpunkt och tågstation så är man helt för sig själv och med en underbar natur runt omkring sig.


Allt började när Elisabet och Marc var nere och hälsade på bekanta på Österlen. De fick den där känslan att här vill vi bo. Efter år i både Milano, New York och Stockholm där Marc bland annat arbetat som byggherre och Elisabeth inom catering och event samt med egen antikaffär så var det just i Smedstorp de fann drömhuset. Men det tog lång tid innan rätt hus hittades. De hade letat runt på de flesta hemsidor och när de var i grepp att ge upp så kom de på idéen att åka runt och leta efter övergivna hus - hus som bara stod och längtade efter kärlek. Då passerade de detta hus och genom att stanna och fråga byborna om hjälp om vem som var ägare så kom de i kontakt med Per-Åke och Monika Edstrand. De hade ärvt detta hus och hade i ett första skede lagt nytt tak och dragit in jordvärme för att kunna underhålla huset. I huset hade Edvin, Elsa, Svea och Edith bott tillsammans. Dessa fyra var syskon och alla var ogifta och det var när Edith gick bort som Monika och Per-Åke ärvde denna ljuvliga fyrlängade gård. Till gården tillhörde tidigare 86 hektar, men idag är det endast en gudomlig trädgård kvar i söderläge.


Elisabet och Marc köpte huset och genom skickligt hantverk så har boningshuset som tidigare bestod av 19 små rum och endast utedass nu förvandlats till fyra rymliga och ljusa lägenheter. Med hjälp av en arkitekt ritade de om huset och i princip alla väggar revs för att ersättas med nya. Nya fönster och ytterdörrar sattes in, men samtidigt tog man vara på allt det gamla i huset. Innerdörrarna som är gamla spegeldörrar finns fortfarande kvar, liksom en del av komstastengolven. Den komstasten som inte ligger inne i huset har blivit altantrappor i två utav lägenheterna. De rustika träbjälkarna finns även de kvar, numera linoljade, med de gamla träplankorna emellan som nu är vitmålade. Väggarna är slätputsade och fönstersmygarna är ljusa och rymliga. Kök och badrum går i samma ljusa ton som resterande i lägenheterna. Vitt och grått är genomgående färger och med stort grått stengolv och vitlaserade trägolv skapas en harmoni och man känner ett lugn och välbefinnande direkt när man kommer in i lägenheterna. Varje lägenhet har ett rymligt kök och väl tilltagna badrum med badkar. I badrummet har man använt sig av den italienska tekniken Venetian Plaster som skapar en härlig balans mot det övriga vita. Alla stengolv har golvvärme, medan de rum med trägolv har element.


Tre utav lägenheterna är för uthyrning, både för permanent och kortboende. I den fjärde bor de själva. Två av lägenheterna är på ca 80m2 och den tredje är på ca 65m2. Vill man endast stanna till för ett par dagar under sin semester så erbjuder Elisabet och Marc även bed & breakfast. Då får man ett skafferi och kylskåp fyllt med basvaror, nybakat bröd och frukostpålägg. Lyxigare än så kan det inte bli.
När vi går runt och tittar i den fantastiska omgivningen och tittar in i de övriga längorna så har Elisabeth drömmen klar för sig. Här, säger hon, här kan baren vara. Perfekt solljus i från fönstret och i gamla grisastallet finns en dröm om matsal. Båsen behöver kanske fräschas upp lite säger hon och skrattar. Men visst finns möjligheterna till att utveckla detta paradis. Kom själv hit och upptäck det bästa av Österlen. Sätt dig i gungan i den lummiga trädgården och lyssna till fågelkvittret och insup lugnet.

 

 

Text Tina Tengvert

Foto Kristina Eriksson

 

 

Elisabet

 Elisabet

 

Hus

 Huset med sin underbara trädgård

 

rum

 Lägenhet, allrum

 

kök

 Lägenhet, kök

 

sovrum

 Lägenhet, sovrum

 

Badrum

 Lägenhet, badrum