smedstorp se

 

Sköna maj välkommen till vår bygd igen...

2013-05-03

 

Nu var det äntligen dags att säga farväl till vintern och hälsa våren välkommen - som vi har längtat efter en hård och kall vinter. Valborgsmässoafton började med blåst och ett tag kändes det som om den skulle blåsa bort, men avslutades med helt underbart väder och en nästintill vindstilla kväll. Klockan 20.00 som traditionen säger tändes valborgsmässoelden nere på Gröneplan till tonerna av Majgökarna, dirigerade av Ulla Alm, som i år hade förstärkning av byns underbara barn under ledning av Anna-Karin. De bjöd på flera härliga vårvisor. Idrottsföreningen stod och grillade korv – doftade helt underbart. För en liten slant kunde man köpa grillad korv och lemonad.

 

 Majgökarna sjunger in våren dirigerade av Ulla Alm. Byns barn, under ledning av Anna-Karin, hjälper ockaså till attsjunga in våren.

     Majgökarna sjöng in våren tillsammans med byns underbara barn

 

Trots de ursprungliga sederna så var det en lugn och härlig kväll. Barnen hade spring i benen och sprang runt och lekte och glada vårskratt hördes ifrån varenda hörn. Barnen kämpade med att hålla brasan vid liv och den ena pinnen efter den andra släpades in till valborgsmässoelden. Enligt traditionen i Sverige tände man valborgsmässoeldarna för att få bort rovdjur och övernaturliga varelser innan man släppte ut sina djur på bete den 1 maj. Man förde en massa oväsen kring eldarna med t.ex. trummor, grytlock och så skrek man. I Tyskland var det häxorna man var rädd för. Man trodde de hade häxsabbat på valborgsmässoafton och tände bålen för att hålla dem på avstånd. Men i Smedstorp var det lugnt. Varken grytlock, trummor eller häxor syntes till.

 

 

Nygrillade goa korvar säljs till sugna spekulanter.

 Goa grillade korvar till salu

 

Text Tina Tengvert

Foto Kristina Eriksson

 

 

Valborgsbrasan 2013.

 Valborgselden tänd

 

Årets vårtalare Hans Norén.

 Valborgs tal av Hans Norén

 

Här lyssnas det fokuserat.
 Fokuserade åhörare