smedstorp se

 

Bygga och bo i Smedstorp?

2013-04-06

 

För något halvår sedan skickade Österlenbostäder ut en förfrågan till de boende i Smedstorp. Frågan gällde hur smedstorpsborna såg på äldreboende i olika former. Ett mindre antal bybor svarade och blev sedan kallade till ett möte för att diskutera frågan om eventuellt byggande i Smedstorp.

Vi som var där fick fylla i en blankett med några frågor. Var vi intresserade av att flytta till något äldreboende? När kunde det bli aktuellt? Hur ville vi ha själva boendet osv.?

Svaren sammanställdes och vi blev kallade till ett nytt möte, som ägde rum 3 april, där vi tog upp diskussionen igen. Dessutom fick vi lära oss om alternativa boenden och hur det kan vara att flytta från en stor bostad till en mindre och vad man bör tänka på.

Men diskussionen gick mer och mer över till hur det bör byggas i Smedstorp över huvud taget. Hur vill vi att byn skall utvecklas? Var är det lämpligt att bygga? Hur bör det byggas? Stort eller smått? Dyrt och fint eller något enklare och därmed billigare?

Det här är stora frågor och som berör oss alla här i byn. Därför kommer det att ordnas ett större möte med representanter för Tomelilla kommun där så många som möjligt bör komma och lyssna och ställa frågor. Datum för detta möte är ännu inte fastställt. Så snart det är spikat kommer inbjudan att publiceras här på hemsidan. Men redan nu bör vi alla här i byn ta och tänka till. Hur vill just du att Smedstorp skall utvecklas? Visst behöver det byggas små lägenheter för äldre men nog är det väl minst lika viktigt att det byggs något för yngre och barnfamiljer? Och hur kan det se ut och var kan det byggas?

Själv gillar jag de små röda tegelhusen mellan Frans Lindbergs väg och Kanalgatan. Där kan jag tänka mig att bo när jag inte orkar med Ekdala längre. Men det är vad jag tycker. Vad tycker du?

 

Text Mats Josephson

Foto Kristina Eriksson

 

 

aldreboende3

Österlens hems obebyggdatomt snett bakom Medborgarhuset.

 

aldreboende1

De små röda tegelhusen mellan Frans Lindbergs väg och Kanalgatan.