smedstorp se

De är värda en mässa...

2012-06-04

 

I Storbritannien firas drottning Elisabeth den andras 60 år på tronen. Pompa och ståt, som brukligt då samväldets och anglikanska kyrkans överhuvud celebrerar något. Det finns dock fler evenemang av rang att komma ihåg från 1952, för då var det inte enbart kröningsfest i London, utan även en lantbruksutställning i Smedstorp – minst lika värd att uppmärksammas. Den som tagit fäste på det är Jörgen i Modellgänget Skåne, som i sin uppvisning av samlarföremål skapat den "Lilla Smedstorpsutställningen". En hyllning till 1952 års lantbruksutställning genom traktorer i miniformat, där flera gamla "grållar" ger den främsta bilden av hur jordbruksmaskinerna utvecklats från 50-talet fram till idag.

 

 

En traktor är en traktor är en traktor kan den oinvigde i dragmaskinernas värld säga, och därmed skylta med sin okunskap. Men traktorer är en vetenskap, vare sig de är stora eller små, vilket Modellgänget i Skåne visar med sin exposé över allt som kan finnas i skogs, lantbruks, jordbruks och stenbrottsmaskinernas värld. Utställningen av dessa miniatyrfordon i Smedstorps Medborgarhus är en lektion i fordonskunskap, tålamod och entusiasm. Utställarna; Gustav, Martin, Jörgen, Ruben, Conny, Carl Johan och Håkan är samlare, som sedan barnsben varit intresserade av vad de som små kanske kallade "brum-brum", men idag har andra ord för som dumpers, Volvo BM, grävmaskin, betupptagare, flismaskin, bandtraktor, dunderklump, osv, osv.

Bland de uppvisade fordonen finns flera rariteter, och många av de minifordon, som står uppställda i olika miljöer har killarna själva byggt. Det har inneburit timmar framför datorn för att hitta ritningar till originalfordonet. Därefter ett antal timmar till för att transponera ritningarna till en skala lämplig för ett utställningsföremål, därpå materialanskaffning, som är ett klurande över vad som bäst kan användas för att få det rätta utseendet och sen ihop sättandet. Filande, limmande, målande, bockande, klippande, svetsande, putsande. Ett pilligt "pussla ihopande", som Carl Johan uttryckte det. Detta efter arbetsdagar då de kört lantbruksmaskiner, grävare, lastbilar i normal storlek. Helt klart har Modellgänget i Skåne ett motorintresse, som går utöver det vanliga.

Ju mindre ett modellfordon är ju värdefullare, och är det ett samlarobjekt så gör en originalkartong att priset fördubblas. Då dessa dyrgripar inte visas på utställning står de uppställda i vitrinskåp, och väntar på ytterligare sällskap i form av nya fordon som dess samlare hittar på auktioner och olika websiter. Ett evigt sökande efter nytillskott.

1952 debuterade en sångare, som hette Gösta Nordgren mer känd som Snoddas med sin sång "Flottarkärlek". Killiarna i Modellgänget Skåne var inte födda då, men om de lånar melodin så kan en ny text med orden "Fordonskärlek" bli deras ledmotiv. Deras entusiasm är lika stor som Snoddas en gång var, och fordonskärleken smittar. Det är roligt att lyssna på entusiaster fastän man tycker att en traktor är en traktor är en traktor.

 

Text Moca Odesjö

Foto Kristina Eriksson 

 

 

 

 



 

 

Bildspel

 

{besps}2012/0604-modellutstallning{/besps}