smedstorp se

STARDUST - en jazzmusikalisk kabaret

2011-03-06

 

I lördags var det åter dags för en oförglömlig picknickafton med Peter Lind and The Cabaret Band, som för tredje gången gästade Smedstorps Medborgarhus, denna gång med sin jazzmusikaliska kabaret ’Stardust’. De tidigare så uppskattade föreställningarna med jazztema var ’När jazzen kom till Sverige’ och ’Louis Armstrong i våra hjärtan’. 

 

Klockan 19.00 öppnades dörrarna för insläpp och Medborgarhuset fylldes snabbt med glada och förväntansfulla picknickgäster. Lokalen var fylld av små bord med rutiga dukar och levande ljus. Fyra personer per bord med medhavd picknickkorg och stämningen var given. Trångt, varmt, gemytligt, skratt, sorl och en förväntan inför en lyckad afton. 

 

Klockan 20.00 hälsades alla välkomna av Evald Faxheden, ena hälften av kvällens arrangör Gunvald Promotion. Den andra hälften Gun övervakade allt ute i kulisserna. 

 

Många av gästerna kom långväga ifrån och biljetterna var som vanligt slutsålda. Ryktet om dessa populära och trevliga kvällar i lilla Smedstorp har spritt sig vida omkring. 

 

Sedan var det tid för kvällens höjdpunkt, Peter Lind and The Cabaret Band, som inledde med The Man from Harlem. Kvällen föreställning skildrade jazzens uppkomst i New York under 1910-20-talet. Musiken varvades med underhållande mellansnack om den tidens musikliv och roliga episoder och anekdoter om jazzlegender som Eddie Condon, Fats Waller, Hoagy Carmichael, Cab Calloway m.fl. 

 

Ett bejublat inslag gjordes av Peter, Mats, John och Claes-Göran när de skulle definiera ragtime, som består av ett stabilt komp + en annan avvikande takt. Frödings ’Det var dans bort i vägen’ fick tjäna som demonstration, först i schottistakt, därefter i ragtime takt. ”Föga anade Fröding hur nära han var att uppfinna ragtime”, menade Peter Lind. 

 

Under första delen av programmet framfördes klassiker som East St Louis Toodle-oo, Stardust, The Entertainer, China Boy, Skylark och There’ll be Some Changes Made. I oemotståndliga Honeysuckle Rose fick bandets medlemmar i tur och ordning briljera på sina instrument. 

 

I pausen serverades kaffe/the med kaka, som vanligt komponerad av Eva-Lena – valnötsbrownie med hallonglace toppad med lime-creme fraiche. Jättegod. 

 

Efter pausen fortsatte bandet med återblickar i jazzens barndom åtföljt av låtar som Some of These Days, The Mooche och Gee Baby, Ain’t I Good to You, där John Högman rev ner applåder för sitt saxofonsolo.
Bandet spexade i Truckin’ och visade prov på dolda danstalanger och i Minnie The Moocher fick publiken delta med lite allsång.
Som avslutning spelades Choo Choo Ch’boogie och publiken bara jublade och ville ha mer.
Efter stående ovationer gjorde bandet ett extra nummer - In the Shade of the Old Apple Tree.

 

En minnesrik kväll med hög mysfaktor. Gunvald Promotion har än en gång lyckats och nu väntar vi med spänning på nästa picknickafton. 

 

Text Agneta Ohlsson
Foto Kristina Eriksson

 

 

 

jazz 8

  Peter Lind and The Cabaret Band

 

jazz 4

  Evald hälsar alla välkomna

 

jazz 14

  Många bejublade framträdande...

 

jazz 23

  Fika i pausen

 

jazz 21

  ... avslutning med extranummer.