smedstorp se

SOM DRÖMMAR VÄVS AV….

2011-03-22

 

Drömmar, nyfikenhet och tankar kring livets flyktighet blev till ett uppbrott och ett nytt liv på skånska slätten utanför Smedstorp för Ann-Mari och Hans Wåhlander. Färden söderöver från Örebro skedde i december 2010, och det var ett annorlunda Skåne som då mötte dem. Skyhöga vallar längs vägarna, drivor på längden och tvären – ja, snö på ett sätt de aldrig skådat förr, trots att de är vana fjällfarare. Blåsigt och isande kallt - fjärran från de skånska milda vintrarna. Men vad skönt! De var framme i Gyllen Gården, där drömmarna skall slå rot och utvecklas. 

 

Det bubblar, småputtrar hela tiden i paret Wåhlanders idégryta. En liten butik, står redan klar med inriktning på kläder från SussiLi, heminredning och Wildlifes naturprodukter med bl.a trämodeller av våra vanligaste fåglar. Det är Ann-Maris domän och hon har redan hunnit med en visning i Gladsax inför entusiastiska damer. Konstgalleriet, i den vackra längan med utsikt över fälten där tofsviporna kliver runt i leran, är primärt Hans område. Inriktningen där kommer att vara på kvalitativ fotokonst, skulptur och glas. Invigningsutställningen, som öppnar till påsk och Konstrundan, blir med bilder av fotografen Jan-Peter Lahall, en internationellt uppskattad fotograf, som även givit ut ett antal uppmärksammade fotoböcker. Galleriverksamhet är inget nytt för Hans Wåhlander, som tidigare bl.a arbetat med konstverksamhet i Örebro. Men att ha ett galleri i anknytning till hemmet blir en ny upplevelse. 

 

Det aktiva parets planer stannar inte vid butik och galleri. Ett café och möjlighet till övernattning i bl.a den vackra sviten där man på sängloftet kan ligga och höra spraket från brasan på nedervåningen, finns också med på listan över tankar som skall verkställas. Att börja om och starta på nytt tycks sporra dem, trots att de lämnar barn och barnbarn, vänkrets, trivsamt boende och annat i Närke. Men omstarter är spännande. Hans och Ann-Mari har både ett variationsrikt yrkesliv med sig, Hon har varit kartriterska, informationssekretare och de sista 17 år lärare. Hans har varit verksam som marknadschef, och barndomens egna drömmar om att bli fotograf, har nu blivit till utställningsarbete istället. Det egna fotograferandet är inte helt lagt på hyllan, men då Gyllen Gården och drömmarna den skall fyllas med, ska ta form, saknas inte sysselsättning precis. Så kameran får kanske vila ett tag. 

 

Gyllen Gården öppnar portarna för Konstgalleriet och butiken den 22 april klockan 10.00. Klockan 17.00 stänger de Trötta, ja troligtvis. Och nöjda? Ja, förhoppningsvis med sin start på ett nytt liv och en ny verksamhet i Smedstorp.

 

 

Text Moca Odesjö
Foto Kristina Eriksson

 

 

 

gyllengarden 6

  Gyllen Gården

 

gyllengarden 2
  Ann-Maris butik med bl.a. kläder från SussiLi 

 

gyllengarden 5

  Ann-Mari och Hans små pratar 

 

gyllengarden 7

... och här kläcks nog nya idéer

 

visitkort