smedstorp se

PÅ LÄNGTANS VÅG

2011-03-28

 

En ängslig ängel, ett chockrosa godståg och en beigefärgad flaskskeppsbyggare färdas tillsammans på finlandsbåten M/S Kaipaus. De svajar, rullar och försöker på bästa sätt hålla balansen och även masken på den gungiga seglatsen. Mary Stoor, Mats Nolemo och Carina Molander är den trehövdade ensemblen som gestaltar de tre vilsna själarna på längtans skepp i pjäsen ”På finska heter det Kaipaus och på svenska längtan”. En pjäs som de arbetat fram själv, med Carina Molander som förste skribent. Det blir en resa där de flesta sinnen får sitt – framförallt blir det de glada skrattens kväll, även om kanske ett och annat skratt fastnar på vägen. För precis som skratt finns i allvaret, så döljer sig det något seriöst i det smilframkallande.

 

 pressbildkaipausa 

 Mats Nolemo, Carina Molander och Mary Stoor, pressbild

 

Friteatern är ett arbetskollektiv, som bildades 1973 och består av 15-talet personer. De spelar på arbetsplatser, i skolor och ute i byar, då de inte är på Teater Bristol i Sundbyberg. Den teater de själva driver. I sitt skolarbete är dialogen med barn och ungdomar det centrala – deras tankar, ord och verklighet kommer fram i diskussioner och workshops, blir till en pjäs, för att åter möta ungdomarna i sin teatrala form och bli till en diskussion och utvecklas till. Ett spännande samspel, ett givande och tagande som utvecklar såväl skådespelare som teaterpublik. 

 

En titt på Friteaterns turnéschema kan göra den mest stabile åksjuk. Här saknas inte någon ort i vårt land tycks det – och Mittpunkten, i alla fall på Österlen, finns givetvis med. Den 10 april kommer de till Medborgarhuset. Och vad smedstorp.se har fått höra från välunderrättade källor, så är det en kväll väl värd att längta till, för Carina Molander inte minst ”är underbart rolig”. 

 

Så väl mött den 10 april kl.18.00 i Medborgarhuset för föreställningen ”På finska heter det Kaipaus och på svenska längtan”. 

 

Biljetter finns att köpa hos Leif Handlare, Smedstorp 0414-51117 och Tomelilla Kulturhus 0417-18116. 

 

Entré: 150,00 kr, med Scenpass 120,00 kr, ungdom 75,00 kr. Kaffeservering i pausen.

 

Text Moca Odesjö

 

 

 

 

Carina Molander håller presskonferens i Smedstorps Bygdegård:

 

Kaipaus07a

 

Kaipaus06a

 

Kaipaus09a

 

Foto Kristina Eriksson