smedstorp se

Pang i bordet på Medborgarhuset

2011-02-18

Med schvung och övertygelse lät Per- Åke Edstrand klubban slå i bordet då besluten togs på Smedstorps Byalags och Bygdegårdsförenings årsmöte. Ett klubbhandlag, som ingett förtroende, och gjorde att han blev omvald som styrelsens ordförande. Känslan för att plocka russinen ur kakan hade Per- Åke också, i detta sammanhang, att låta formalia vara kortfattat och låta godbitarna; verksamhetsberättelse och övriga frågor prägla mötet. Berättelsen om det gångna året inleddes med det faktumet att Byalag- och Bygdegårdsföreningen sedan 1 september 2010 är ägare av Medborgarhuset. Ett ägarskap som skett i aktivitetens och omvårdnadens namn. Jordvärme har installerats, nytt golv i köket, slipat golv i stora salen och nymålade väggar över det hele, fräscha nya gardiner. Många var kallade men få kände sig manade att delta i arbetet med att iordningsställa i Medborgarhuset – men resultatet blev inte sämre för det. Smedstorpskök har skänkt skåp som kan rymma de 25 tv-kannorna som inhandlats, ett inköp som visar på den goda chansen att få kaffe då det är aktiviteter i huset. 40 ihopfällbara runda bord har också stått på köpelistan. Praktiska vid olika evenemang och för uthyrning. Men det är inte bara det omfattande arbetet inomhus, som föreningen kan känna sig stolt över – vandringsleden är ju även den en höjdare. Den 1,2 mil långa leden har röjts, stolpar och markeringar satts upp, grillplatser och bivacker iordningställts, och bron över bäcken finns på plats. Kvar på att göra listan är informationstavlan, som ska finnas vid Mittpunkten och den stora invigningen den 21 maj. 


Julgransplundring, som skrivits om tidigare, kaffeförsäljning på Smedstorpsmarknad och By- och Gårdlösa vandring anordnades också under förra året. Under Österlen lyser i november fick Smedstorp många lovord för det ljusskimmer som låg över byn under fredagen och lördagen. 


Men mötet handlade inte bara om förfluten tid utan det kommande årets händelser och aktiviteter fanns med: nya by- vandringar helst då lite tidigare på säsongen, julmarknaden som kan utvidgas, Österlen lyser till hösten igen och sist men inte minst två betydelsefulla saker. Nu då Medborgarhuset putsats och målats finns det chans för alla att hyr lokalen. Bröllop och 70-årskalas, vårfester och påskäggsmålartävlingar – behoven varierar men lokalen finns där, så varför trängas i det egna lilla vardagsrummet då rymd och blankslipat golv kan locka till dans och fest i Medborgarhuset.
Bridge! Smedstorps bridgeklubb återuppstår och intresset är stort, men trots det finns det plats för fler. Bridge är en gammal tradition i byn, och Smedstorps store bridgespelare Leif Andersson ler nog i sin himmel, då borden, budlådorna och de andra tillbehören åter får pulsen att höjas hos hugade spelare. Nu är det alltså en nybörjarkurs på gång under läraren Hans Överlings ledning. Den 17 februari kl. 18.30 är det första spelkvällen, och under de 9 kurstillfällena förväntar sig spelarna enligt egen utsago nå oanade bridgekunskaper.


Du som bor i Smedstorp. Du har väl inte glömt att betala din medlemsavgift till Smedstorps Bylag- och bygdegårdsförening! För bara 150 kronor får Du allt ovanstående och mer därtill. Så, välkommen med Din medlemsavgift.!

 

byalaget10

 

Den nya styrelsen:
Stående från vänster:
Anna-Karin Edstrand, Kristin Skoog, Per-Åke Edstrand, Ulla Nybjer,
Nina Richter
Sittande från vänster:
Anders Anderberg, Agneta Ohlsson, Kjell Bergqvist, Ella Ingemansson
Ej med på bild; Leif Andersson och Lars Larsson

 

 

byalaget 1

  Alla hälsades välkomna med kaffe

 

byalaget 3

  Schvung mötet öppnas ...

 

byalaget 6

  ... fortsätter med information...

 

byalaget 8

  ... och diskution.