smedstorp se

Än slank den hit och än slank den dit…

2011-01-10

 

Då ett par dagar med plusgrader skapat blask och glashala vägar var det dags för tack och farväl av julen. Granen skall plundras, tomten packa sin säck för färden till Tomteland och julen slutligen dansas ut. På nyslipat och dito lackat golv i Medborgarhuset stod den lysande granen och tronade i mitten, till synes ovetande om sitt öde. Barn med spring i benen, föräldrar med småttingar eller vantar, utebyxor, mössor, halsdukar och jackor i fyllda famnar, far- och morföräldrar med minnen av åtskilliga julgransplundringar - alla var de förväntansfulla inför dansen. Jörgen, Sture och Therese fyller salen med musik, som inledningsvis saknar julprägel, men ger god stämning. 

 

Marie anträder scenen och de tultande, springande, hoppsa stegande energifyllda barnen samlas kring det ännu inte barrande trädet. Dansen skall börja. Lekarna igångsättas. De som får fart på skratten och kämparglöden. Småtelningarna får hjälp av mamma, pågarna och töserna kämpar för allt vad tygen håller och halkiga sockar klarar. Priser delas ut, möjliggjorda av Smedstorps Kök, Färs och Frosta samt Sparbanken Syd. De och många frivilliga krafter har gjort julgransplundringen till vad den är. En gammal tradition som här överförs till en ny generation. 

 

De icke dansanta, såväl som de törstande som rasat sig varma får påfyllning av kaffe, saft och kakor. En julig doft stiger upp från kaffeserveringen. Därfrån slinker än det ena än det andra lätt ner. Gott. Mycket gott tänker de mumsande medans nyårs-löftena tycks dansas ut även de.

 

Julgrans04a  Julgrans08a
Såväl lite äldre barn som småtelningar med mammor, dans, leker och håller igång 

 

Vad som inte spelas denna dag är ”Se det snöar, se det snöar det var väl roligt hurra”. Men den vintervisan är nog tabu i Smedstorp - en vinter som denna.

 

Text Moca Odesjö

Foto Kristina Eriksson

 

 

 

 

Julgrans05a

  Jörgen, Sture och Therese fyller salen med

  musik

 

Julgrans06a 

  Dansen runt granen har börjat

 

Julgrans07a

  Kaffe saft och kakor i pausen