smedstorp se

UPP ELLER NER, HÄR ELLER DÄR

2011-07-18 

 

Var är vi någonstans? Hur ser vi på det som sker? Allvarliga frågor, som kan framföras med humorns glimt i ögat. För frågan är vilka mungipor vi vill ha – uppåtgående eller nedåtgående? I föreställningen ”Bland skrattgropar och surpuppor” framförd och skriven av Jenny Wåhlander är det förmågan att uppskatta det lilla som står i centrum. Med sina tankar formulerade i ord och ton fick Jenny och musikerna Peter Tikkanen, Fredrik Landh och Clas Olofsson med sig publiken i den svängiga rytmiska kavalkaden om att sätta det lilla och positiva under lupp. Skratten var många och uppskattningen av de musikaliska inslagen var påtaglig. Publiken var här och nu, och leendena visade på en uppåtgående trend.

 

Jenny13a

 

Jenny Wåhlanders föreställning är svaret på hennes dröm om att få varva stå-upp framträdande med musik och att ha eget material tonsatt. ”Det är lyxigt att få jobba med proffsmusiker. Möjligheten att förverkliga de egna idéerna blir större, deras kunskap har varit en förutsättning. Flexibiliteten finns ju då musikerna kan spela precis allt. ” Då arbetet med att aktivera andras smilgropar inte är aktuellt, arbetar Jenny med barnteater, skriver på en ungdomsbok ”Sommarkollo”, som är en omarbetning av radioföljetongen med samma namn. Och mer finns – en hel del ligger i byrålådan redo att plockas fram då turnerandet med föreställningen är över. Jenny har, trots att hon inte själv spelar något instrument, som man säger många strängar på sin lyra. Som nästan alla inom kultursektorn så är hon säsongsarbetare och varje årstid fylls med olika jobb. Framträdanden på sommaren och skrivande om vintern.


Det öppna vidsträckta landskapet runt GyllenGården fascinerade söndagens gästframträdare, som kom norrifrån. De böljande sädesfälten, till synes oändliga vidderna och högsommarblomstren i sin allra ståtligaste prakt. Dessa oslagbara vyer ger kanske mersmak och då får vi se Jenny Wåhlander med musiker på scenen i GyllenGården, Smedstorp nästa år igen.

 

Text Moca Odesjö,
Foto Kristina Eriksson

'

 

 

Jenny14a

 

 

Jenny07a

 

Jenny06a

 

Jenny05a

 

Jenny02a