smedstorp se

Protokoll fört vid Byalagets allmänna möte  

2011-09-13


Smedstorps byalag- och bygdegårdsförening

 

Allmänt möte 2011-09-07 

Närvarande 

Det kom ca 30 personer till mötet och från kommunen kom kommunalråd Torgny Larsson, vice kommunalråd Magnus Björkman och kommunalchef Göran Classon. 

1. Mötet öppnas 

Ordförande Per-Åke Edstrand hälsar alla välkomna.

2. Sekreterare och justerare 

Sekreterare Nina Richter och justerare Kristin Skoog. 

3. Föreningar

Lars Andersson berättar om idrottsföreningen där man har provat på innebandy men gått över till boll och lek, det finns ett seniorlag och ett ungdomslag som för närvarande ligger i 7:an men vinner dom en match till går dom upp till 6:an. Är ca 20 aktiva ungdomar som är mycket flitiga.Idrottsföreningen har Henry anställd som vaktmästare och för att få in pengar säljes lotter, samlas papper, kör ut frukostbullar på lördagar, klipper gräs och samlar returburkar 

 

Ingela Cervin berättar om Smedstorps kvinnliga gymnastikklubb som bildades 1952. Idag har vi gymnastik i skolan på tisdagar mellan 19.00-20.15, börjar med uppvärmning för att sen övergå till styrketräning och avslutar med avslappning, idag deltar åldrar från 15-80 år man anpassar själv efter hur mycket man orkar.
Alla är välkomna att delta både män och kvinnor till en terminskostnad av 250:- eller 30:-/per gång.
Tidigare har vi även haft yoga och barngympa men saknar för närvarande ledare. 

 

Var med och stöd Smedstorps IF för en kostnad av 150:- år. 

 

Kristina Eriksson berättar att Smedstorps hemsida är Österléns bästa ständigt uppdaterad, finns även information på engelska och tyska.Hemsidan tar upp det mesta av vad som händer i byn och informerar om företag och vad som finns att göra.Som medlem för 50:-/år kan man få en egen mailadress (ex ditt ), eller så kan man bara vara med som stödmedlem. 

 

Anita Larsson berättar om pensionärsföreningen SPF Vitsippan som startade 1998 och har 107 medlemmar, föreningen fick förra året 1000:- för att de ökat mest i antal medlemmar i distriktet.Pensionärerna hittar på en massa roliga saker som att åka iväg på halvdags- eller heldagsutflykter, även längre resor med bussbolaget som teaterresor mm.Har även startat studiecirklar i matlagning, silversmed och körsång.Skall även starta upp cirklar om att upptäcka Skåne och 50-talet.Finns en kommitté som ordnar med lokaler och mat och då kan det bli ålagille med dans eller närmare jul blir det julabord.För att få lite ekonomi säljs lotter.Pensionärernas hemsida sköter Stig Johansson. 

 

Lars Larsson berättar om boulbanan (Frans Lindbergs väg) som har bättrats på med förråd och bajamaja.Där spelar hjärt- och lungsjuka 1 gång i veckan, pensionärerna spelar på onsdagar mellan 14.00-16.00.Vem som vill kan gå dit och spela. 

 

Mats Josephson försöker ta reda på hur det blir med bredband ut till byarna. Man är lite osäker på vad som finns i de olika rör som grävts ned eftersom det har varit olika parter som har grävt. Tydligen har man fått pengar för att gräva ner rör men det finns inte fiberoptik nedlagt i dem.Vi ska söka pengar och se om vi kan vara en pilotby, pengarna ska beviljas innan septembers utgång.För att man ska kunna driva företag ute på landet måste man komma upp till en hastighet från 100 mb och uppåt, vilket vi skulle få med fiberoptiken. 

 

Per-Åke Edstrand berättar att bridgeklubben startar den 29 september även för nybörjare.Det har visat sig att det fanns pengar kvar i den gamla bridgeklubben som har legat vilande som vi nu ska få överta. 

 

Badet drivs i idrottsföreningens regi med bidrag från kommunen.För närvarande har kommunen ingen inomhusbassäng och då vi frågade om barnen kunde få sin simundervisning på Smedstorpsbadet för att spara både tid och pengar fick vi avslag på den frågan.Finns även en fin golfbana på badet som ska plockas in för övervintring den 25 september kl 10.00. 

 

Byalaget driver medborgarhuset, startade upp vandringsleden där det finns en gästbok nere vid stora informationstavlan som många har skrivit i även långväga gäster, leden har blivit ett populärt resmål.Röjning av leden lördag den 10 september kl.10.00. 

4. Kommunen 

Byalaget har i förväg skickat in frågor till kommunen som är inbjudna till detta möte. 

 

Torgny Larsson säger att det är trevligt att få vara här och tycker vi lägger ner mycket jobb i byn som nu är Österlens mittpunkt.Han berättar vidare att de gör en massa i kommunen men det kommer inte fram till allmänheten. 

 

Göran Classon är ny kommunchef har tidigare jobbat som lärare och varit fotbollsdomare.När vi frågade honom om hur det ska bli med våran miljöstation i kv. Göken sa han att det kräver en planändring samt avstyckningskostnader för 150.000:- och kommer därför inte att bli klart förrän till år 2013. 

 

Han berättade vidare att parkeringen nere vid stationen ska påbörjas vecka 40 och plantering i vecka 44.Det blev vi förvånade över eftersom vi inte hört någonting och bad om att få se hur planerna på parkeringen skulle se ut. 

 

Planer på parkering uppe vid korset väg 11, byalaget har fått godkänt av kyrkan som äger marken nu ska vi bara skicka en skrivelse till vägverket. 

 

Jörgen har tagit kontakt med byalaget om att det endast klipps gräs på Gröneplan, kommunen ska göra en uppföljning av vad som skrevs i upphandlingen om vad som ska göras. 

 

Den 1 november ska markarbete börjas på grönområdet mellan Frans Lindbergs väg och Kanalgatan.Vi undrar hur det blir med stigen som ska gå emellan dessa 2 vägar. 

 

Vi frågar kommunen om dom har några planer på att bygga seniorbostäder i byn.Det har dom inga planer på Torgny tycker att det även är fritt fram för privata aktörer att komma överens med kommunen om bygge.Däremot finns planer om pensionärsbostäder i Tomelilla på olika områden.Vi tycker att kommunen borde ta till sig om önskemål att dom gamla vill bo kvar i sin by och att Österlenhem kunde vara mer aktiva i att bygga lägenheter i t ex Smedstorp.Kom även upp en fråga från Anita om lokaltrafik för pensionärer som t ex när man behöver åka och handla (matarbussar?).Pensionärerna har heller ingen egen lokal att vara i vid möten mm. 

 

Vi har fått som krav från kommunen att Smedstorpsbadet måste vara handikappanpassat och vi har även ansökt från Boverket om bidrag men fått avslag. För att genomföra dessa krav kommer det att kosta 400.000:-, kommunen är ägare till badet idrottsföreningen driver det bara därför tycker vi att kommunen borde hjälpa oss med detta. 

 

Hur blir det med skolan? Det finns inga planer på att lägga ner någon byskola.Kritik om skolan?Utredningen var bra det blev en genomlysning av vad som behöver göras på dom flesta skolor och vet nu vad vi ska sätta in insatserna tidigt där det behövs.Det var familjenämnden som beslutade om den här utredningen och det är viktigt att det positiva kommer fram.Man har även gjort en del för att förbättra skolan nu till hösten. 

 

Barnen måste åka till Välabadet fast vi har ett så fint bad här, det kan ju inte spara pengar?Upphandlingarna med att bussa barnen är redan klara och betalda.Kommunen skulle ta med sig frågan hem. 

 

Vad händer med dagis, lokalerna blev utdömda och bodarna som står i Tomelilla ska flyttas ut till Smedstorp eftersom dagiset är utdömt.Nu har dom gjort en liten renovering och lokalerna används, bodarna kan ändå behövas för platsens skull. 

 

Kommunen ska träffa Skånetrafiken och prata om tåg och bussar.Eva-Lena påpekade att dom borde flytta hållplatsen på Gårdlösavägen för tågbussarna, resenärerna hör inte vad som sägs i högtalarna på stationen när dom står och väntar på bussarna och får då springa emellan stationen och Gårdlösavägen.

Skånetrafiken har gjort ett reportage om vandringsleden som kommer ut i Metro den 15 september. 

 

Informationen från kommunen till företagen har slutat att fungera, varför?Det skulle Torgny ta reda på det var en ny person på den tjänsten. 

 

Gamla som har hemtjänst måste lämna ifrån sig nyckeln, blir dom bestulna gäller inte hemförsäkringen eftersom dom lämnat ifrån sig nyckeln.Kommunen måste komma på en lösning. 

 

Träden vid norra infarten har fortfarande inte blivit ersatta, hur blir det med dom lovade ersättningsträden?Kommunen tar upp det med Jörgen Prahl. 

 

Kjell Bergkvist sa att kommunen var välkomna hem till honom för att med egna ögon se att det brukar köras i ca 100 km genom byn. Farthinder bör sättas upp. 

 

Vid protokollet

Nina Richter 

 

Ordförande                                           Justerare

Per-Åke Edstrand                                   Kristin Skoog