smedstorp se

Det är en riktigt duktig påg

2011-10-08

 

Omdömet kommer från Smedstorpsbor och gäller Mårten Andersson, en Borrbypåg med fotboll i sinnet och humor i blicken. En kille, eller man, ska man kanske säga, om den 40 årige tränaren, som efter en säsong med Smedstorps if, kan stoltsera med att målet är nått; flytten upp till division 6. Det var dit de skulle och det var dit de kom. Men vägen har inte varit lätt, skador i laget och mycket jobb för att få tekniken, och det rätta spelet på plats. Steget att bli tränare var större än Mårten insåg från början, men med Joakim Fritzson som assisterande tränare har jobbet varit mer än givande. Deras partnerskap på tränarbänken har varit gott, och det är med sorg Mårten konstaterar att Joakim nu går till Tomelilla för att bli aktiv spelare igen.

 

Fotboll03a

 

Mårten Andersson är inte en tränare som vrålar och pekar med hela handen. Hans tränarfilosofi bygger på helt andra attityder, och på en medkännande vetskap om att spelarna finns i laget för att de tycker det är kul. Det är ett fritidsintresse, som ska passa in i det övriga livet med familj, arbete och sociala aktiviteter. Kraven blir helt andra än de man kan ställa på spelare i högre divisioner. Men Smedstorps if:s spelare står klart pall för tuff träning, och satsar helhjärtat då de är på planen. Mårten är stolt över sitt lag och gör utan tvekan tummen upp för sin tid som tränare. Det har varit roligt, hårt och tidskrävande, för tränarens uppgift är inte bara att vara på träningspassen två gånger i veckan, och på matcherna. Det verkliga jobbet sker utanför fortbollsplanen, då träningen ska läggas upp, övningar tänkas ut som utvecklar laget såväl som enskild spelare, och därtill det avgörande arbetet att plocka ihop rätt spelare inför matcherna. Mårtens filosofi som bygger på dialog med spelarna, kunskap om var och en av dem, anpassning till gruppen och krav på rätt nivå, utifrån just detta lagets förmågor och gränser, har givit resultat. Lagets goda sammanhållning, som är en av deras främsta styrkor månar han extra om, och gör allt för att bevara. Bland spelarna sätter man Mårten högt; ”Han har en god blick för vad laget behöver och han är bra på att ytterligare stärka våra fördelar”. ”Det är en bra kille och han tänker alltid på det bästa för oss.” Ja, Mårten Andersson är ett gott föredöme i en tid då fotbollen har det svårt. Återväxten bland spelarna är svag. Småknattar finns det, men bland tonåringarna saknas spelare. Det verkar vara som allt annat är viktigare, och inte som då Mårten själv växte upp och idrotten var nummer ett på listan av livets nödvändigheter. Innan hans hälsenor gav vika så var det fotbollen, som dominerade men även andra bollsporter som innebandy och bordtennis har funnits i hans aktiva liv. Idag händer det, om än mycket sällan, att han svingar en golfklubba eller så får han hoppa in som spelare i B-laget då det saknas spelare. Mårten Andersson är en engagerad, ödmjuk tränare, som har en önskan – att Smedstorps if kan få än mer stöttning. Pengar behövs till allt, klubblokal, elektricitet, domare – ja, allt. Så bästa Smedstorpsbor, handla på loppisen, gå på matcherna och pusha på ungarna så att de börjar spela fotboll och ser till att Smedstorps if får den återväxt, som så väl behövs för framtiden!


Det måste väl sägas också att Mårten vid sidan om att vara Smedstorps if:are är AIK:are. Ja, ja så är det, men även solen har ju sina fläckar. /Moca Odesjö (gaisare)

 

 

 

Fotboll01a

 

Fotboll05a

 

Fotboll09a

 

Fotboll11a