smedstorp se

Larsbo - Ett lantbruksföretag i tiden

2011-10-21 

 

Smedstorp förknippas ofta med konstrunda, sommarmarknad, men även med företag som KEBAB, Smedstorpskök, Smedstorps Cementgjuteri samt inte att förglömma Lanthandeln och alla mysiga butiker längs Storgatan. Men framför allt finns det många livskraftiga lantbruksföretag på landsbygden runt Smedstorp. Nära samhället och mitt i Gårdlösa, mellan nya och gamla Gårdlösavägen, ligger ett av dem, gården Larsbo.

 

Kalvslapp51a

 

Berit och Christer Danielsson köpte 1972 Larsbo samt grannfastigheten Ekdala, där husen frånstyckades. Arealen uppgick till 40 hektar. Byggnaderna bestod av bostad och en stallbyggnad med inredning för lite kor och grisar.

 

Båda två kommer från lantbrukarhem, Christer från Vallby och Berit är uppvuxen på en gård ett stenkast från Larsbo. Före övertaget av gården bodde de i Vallby nära Christers föräldrahem.

 

Danielssons03a

 

1974 flyttade familjen till Larsbo med barnen Carina och Peter som då var sex resp. tre år. Då hade de hunnit renovera köket i bostaden och byggt om stallet till 20 tjurar och några amkor.

 

Efterhand har de utökat både areal och produktion. Idag, 39 år senare, finns det betydligt fler stallar och bostaden har efterhand renoverats. Egendomen har växt till 130 hektar efter tillköp av areal och marken används till odling av djurfoder såsom bete, vall och majs. Inriktningen är fortfarande köttdjursuppfödning och idag finns 650-700 köttdjur och 40 amkor med kalvar. Tjurkalvar köps in från fyra olika mjölkproducenter och tillsamman med tjurkalvar från de egna amkorna föds de upp i ca 18 månader till slaktfärdiga köttdjur, som därefter levereras till Scan. Djuren är av raserna Charolais, Limousin och Svensk låglandsboskap.
Under sommarhalvåret går amkorna på bete, förutom på de egna markerna, på betesmarker vid Haväng och S:t Olof, där de hjälper till att hålla landskapet öppet.

 

 BeritKo03a

Berit med en nyfödd Highland cattle kalv

 

Som synes är arbetet med djur ett stort intresse i familjen och Berit har själv några djur av rasen Highland cattle, som går ute året om. Några av barnbarnen har ärvt djurintresset och har flera hästar och lite andra djur såsom minigrisar, getter och höns.

 

Även växtodlingen har utökats rejält. Christer, Peter och Christers bror Kent har tillsammans ett växtodlingsbolag, Danielssons Jordbruks AB, där man driver totalt ca 400 hektar mark på ett flertal platser på Österlen. Där odlas korn, vete, raps, gräsfrö och betor.

 

Larsbo drivs nu som ett familjeföretag där alla fyra i familjen är delaktiga. Även Peters familj är behjälpliga i arbetet. Christer och Peter har fullt upp. Carina jobbar ca 25% och sköter all bokföring i både familjeföretaget och växtodlingsföretaget. Berit har slutat jobbet som undersköterska efter 27 år i kommunens tjänst. Hon har ett genuint intresse för hembygden och har lagt ner mycket tid och kraft i arbetet med Gårdlösa kultur- och vandringsled.

 

För närvarande finns två anställda, Daniel Magnusson på heltid och Mikael Gustavsson på 60% tjänst.

 

Berit och Christer har nu båda uppnått pensionsåldern och tänker så sakteliga dra sig tillbaka och låta Peter ta över. En generationsväxling som kommer att ta några år. Därför har Peter med fru Madeleine och barnen Emma, Hilda, Frida och Vilmer flyttat in på Larsbo och Berit och Christer har med sin Sankt Bernhardshund Ally flyttat några hundra meter bort till ett nyrenoverat hus.

 

Framtidsplanerna för företaget som det ser ut just nu är att fortsätta på den inslagna vägen och efterhand utöka både djurantal och areal. 

 

Text Agneta Ohlsson
Foto Kristina Eriksson

 

 

 

 

Kor11a

 

 

Skordning11a

  Peter tröskar vete

 

Danielssons09a

  Minigrisarna Maja och Nils

 

Vilmer02a

  Vilmers höns, Black and White.

 

Bygge58a

  Christer och Peter i samspråk om nya

  takläggningen

 

Carina01a

  Carina är behjälpligmed takrivningen

 

Kalvslapp01a

  Daniel Magnusson, Peter Danielsson och

  Mikael Gustavsson