smedstorp se

Vi finns i Smedstorp vi, sa gjutaren

2011-10-25 

 

Cementgjuteriet20a

Om man ser det lite grann från ovan… 

 

I Smedstorps cementgjuteri har man dock i generationer tänkt och känt cement. Nisse, Nils Johansson håller idag i rodret och med kännarens vana blick bedömer han cementens kvalité, och vet om fler ingredienser behövs innan gjutningen går i gång. Det är makadam, grus, cement från Slite på Gotland, och stenmjöl i rätt proportioner som utgör blandningen. Resultatet blir cementrör i alla tänkbara format, kabelbrunnar, trekammarbrunnar, och specialsaker som bänkar och bord. Exempel på det senare kan vi se längs Gårdlösaleden, till nytta och glädje för ledens vandrare Prima AB Smedstorps cementgjuteri produkter, som många hungriga och trötta promenerare glatt nyttjat i sommar. Gjuteriet tillverkar också test material av god kvalité, vilka ska användas för provkörning av diverse olika maskiner. Cementprodukten tillverkas alltså för att demoleras, och då en har smulats till bitar behöver kunden en ny – en lite udda typ av kund kan tyckas, men bra kund, eftersom den alltid behöver nytt, då testkörning av maskiner är en aldrig avslutad aktivitet. 

 

Under 50-talet då Nils föräldrar kom till Smedstorp och tog över gjuteriet var det något annorlunda mot idag. De var ett 15 tal anställda och förutom gjutningen så ingick brunnsgrävning och dikning i vardagens arbete. Idag är det Nils och hans bror, Arne som utgör företaget, och dess anställda. Cementgjuteri har fått en kraftfull konkurrent i plasten, som alltmer dominerar inom bygg- och markanläggningsbranscherna. 

 

Men arbete saknas inte, så även helgerna får brukas i företagets tjänst, då pappersexercisen kräver sitt. Sysslolös är Nils aldrig, inte ens då vintermörkret fallit och arbetet på gjuteriet går in i en annan fas. Under vintern är det kundkontakter, arbete med maskinparken och jobb som bockning av armeringsjärn, vilka läggs på lager inför kommande gjutningsperiod, som gäller. Arbetskrävande förberedelse inför den varmare säsongens gjutande. 

 

AB Smedstorps cementgjuteri är idag en naturlig, självklar del av Smedstorp. Ett företag med kunder på orten, men med de flesta köparna annorstädes. Det mesta går alltså på ”export” från Smedstorp ut till byggare runt om i landet. Nils Johanssons egna barn kommer inte att följa i hans fotspår, men hoppet finns att cementgjuteriet ska bestå trots det. För i Smedstorp ska det ju finnas ett cementgjuteri, eller hur?

 

 

Cementgjuteriet15a

Gjutformar för alla behov 

 

Text Moca Odesjö, Foto Kristina Eriksson

 

 

 

 

 

Cementgjuteriet04a

  Nisse Johansson – en gjutare som njutare då

  jobbet är gjort 

 

Cementgjuteriet03a

  Cementgjuteri med känsla och precision

 

Cementgjuteriet05a

  Tungt jobb i bullrig miljö

 

Cementgjuteriet09a

  Inte lätt som en plätt, om man vill få det rätt

 

Cementgjuteriet13a

  ”Baka, baka liten sandkaka”

 

Cementgjuteriet18a

  … eller?