smedstorp se

EN STRÅLANDE OAS

2011-11-30

 

Julmarknaden var, som en värmande livgivande oas, i en blåsig, småregnig och kylslagen omgivning. Hela arrangemanget bar en prägel av det som julen ska vara – varm gemenskap. Men det är inget som bara blir till av sig självt, det krävs samlande krafter för att förverkliga det. Många har även i år igen bidragit för att ge byn en fin inledning på advent. Kring arbetet med granen har flera varit delaktiga; själva ”Pelle Gran”, Lift - Leif, Set¬- Åke och Kebab.

 

Barnen från Fritids har stått för dekorationen. Eva-Lena, Gun och Ewald, och Bygdegårdsföreningen såg till att glöggen med dess tillbehör, kaffet och pepparkakorna, som gör oss alla snälla, fanns för att ge extra värme och något mumsigt. Idrottsföreningen och Bygdegårdsdito sålde korv till hugade spekulanter, för att få in välbehövliga extraslantar. Bybor och en och annan utsocknes slöt upp, och tycktes mer än väl uppskatta arrangemanget.


Glögggökarna, ja det ska vara tre g:n, stod för skönsången och lockade såväl stora som små till dans runt granen, som prytts med fina stora hjärtan skapade av barnen på fritids. ”Räven raskar över isen…” Ja i visan, men tack och lov så kunde han inte det i verkliga livet. Alla vuxna konstaterade med glädje och lättnad i rösten, att någon is fanns inte. Nej, inte ens för springande rävar, och vintervisan ”Se det snöar, ja se det snöar! Det var väl roligt, hurra!” fanns inte på repertoaren av naturliga skäl.
Glögggökarna fick konkurrens av pojkarna Timmie Andersson och Elias Edstrand, som morskt konstaterade att de ville sjunga och så blev det. En duett, som även den gick i julens tecken, och som möttes av stor uppskattning. Dansarna kring granen sjöng även de om än i mer blandade tonarter än Glögggökarna, men så länge det inte är i moll så spelar ju tonarten absolut ingen roll.


Klass 6 sålde kransar med framgång, och för dem som ser julen som godsakernas stora högtid fanns det en hel del att lägga i påsarna. Många barn tog chansen att få åka med i den hästdragna vagnen, de vuxna samlades med värmande dryck i händerna, och av sorlet och skratten att döma så hade de minst lika roligt.


Ja, det gjordes igen – en trevlig sammankomst för stora och små i Smedstorp. Många utanför byn avundas gemenskapen, och de aktiviteter som görs i Smedstorp. Och det med rätta. Men finns det människor som är beredda att gå det lilla extra steget, att se bortom sig själva och tillsammans med andra skapa något - ja, då händer bra saker. Tack alla aktiva! Ni uppskattas i byn. Och god fortsättning på adventshelgerna!

 

Text Moca Odesjö
Foto Kristina Eriksson

 

 

 

 

Julgran02

 

Julgran03

 

Julgran07

 

 

 

Julgran05   Julgran11
Julgran08   Julgran15
Julgran16