smedstorp se

EN RIKTIGT, RIKTIGT STRÅLANDE LUCIA

2011-12-23

 

Smedstorps Lucia gjorde sin premiärentré i Medborgarhuset. Ett Luciatåg och en föreställning, som sent kommer att glömmas. Den förväntansfulla publiken satt i mörkret, medan Luciaföljet samlade sig och ordnade leden. Dörrarna öppnades och klara barnstämmor sjöng – Sancta Lucia. Tärnornas ljus var ingenting mot de fotoblixtar, som mötte tåget då det skred genom salen upp på scenen. Alla i paraden var tagna av stundens allvar, och sången framfördes med all den finess, som Anna- Karin Edstrand och Kristin Skoog lärt dem. Lucian Olivia strålade och skred värdigt fram.

 

Väl synliga för alla uppe på scenen var det dags för fler sånger och versläsning. Alla bidrog. Tomtenissarna Timmie och Wilmer, stjärngossen Adrian, pepparkaksgubben och gumman Herman och Alva, sockerbagaren Melvin, och de fina tärnorna Ira, Simone, Filippa, Tova, Tilde och Miranda. Duktiga, och ack så söta.

 

Inom teater och film världen sägs att det är riskfyllt att använda sig av barn och djur för då vet man aldrig vad som händer. De stannar inte i sina roller, och utan allt eftersom tiden går och koncentrationen sviker, så släpper de rollen och blir sig själva. Vanliga naturliga ungar. I Luciatåg är detta inte en risk utan en ljuvlig tillgång. Tomteluvor kliar, stjärngossestrut åker på sned, lusten att vinka till mamma tar över, man blir trött i benen, strumpor kasar ner. Och säga vad man vill, det svänger inte speciellt mycket om jul och Luciasånger – men varför inte försöka jazza till det. Tova gjorde där en unik insats – come on swing it ! Med gung i höfterna och rörelser värdiga en välrepeterad Motown grupp, typ Suprems, gjorde Tova allt för att vi alla skulle få lite taktfast rytm och schvung. En oförglömlig uppvisning! Det var tur att den lilla hade elektriskt ljus i handen – annars hade nog publiken suttit som på nålar. Nu blev alla istället mycket glada och varma i själen.


Smedstorps Lucia, denna fjärdeadventshelg, var den första, men hoppet och önskan om att det ska bli en tradition finns. Av det trettiotal som såg Luciatåget i år kommer samtliga att tala för detta blir ett bestående inslag kring jul. Alla var hänförda och gick, efter upp drucket kaffe och lussebulle ätande, upplyfta och glada hem för att fortsätta julförberedelserna. Ni som missade Lucian har verkligen något att gräma er över – men som sagt – har vi alla tur så blir det en tradition att se fram emot.

 

God Jul och Ett riktigt Gott Nytt År !

 

 

Lucia01a

 

Lucia02a

 

Lucia06a   Lucia07a
Lucia08a   Lucia10a
Lucia11a   Lucia12a
Lucia15a   Lucia18a
Lucia20a   Lucia21a