smedstorp se

Stolt tutar tåget!

2010-02-18

 

Onsdagen den 17 februari kl. 12.04 hördes det glada tutandet över slätten. Jag ryckte till. Vad är detta? Ett ljud som inte hörts på flera dagar. 


Jomenvisst! Det så vackert blålila Pågatåget kom sakta glidande västerut mot Smedstorps station. Ja egentligen var det två tåg som satt ihop. Den bakre delen var det tåg som i fredags körde fast i drivan vid Rävkroken. Den främre delen var det tåg som skickats till undsättning för att dra loss det första tåget, men som tyvärr också fastnade i drivan. 

 

Men nu är fångarna loss. Efter endast fem dygn har det av Skånetrafiken anlitade företaget Arriva lyckats tina upp bromsar och teknik. Själva rälsen hade det av Banverket anlitade företaget BBRail redan fixat till för flera
dagar sedan. 

 

Jag såg en bild i en bok från 40-talet. Även då hade tåget med sitt ånglok kört fast i den österlenska snön och även då tog det nästan en vecka att skotta loss tåget. Ett imponerande arbete må man säga. 

 

Men har vi inte lärt oss något under 70 år? Eller har vi lagt kraften på andra saker? Flyga till månen, bygga JAS-plan som ingen vill köpa, lägga oljeledningar i Östersjön och tillverka mobiltelefoner som man kan se OS från Vancouver i.


Och vad lär vi av detta? Att det är tur att det inte snöar varje år och att många kockar kan göra stort arbete ännu större. 

 

Text Mats Josephson

 

  spacer