smedstorp se

Whendays, Rock killarna från Österlen

2010-02-25

Efter mörkrets inbrott.

 

Man kan säga att de är som vampyrer, fast liksom tvärtom, men ändå inte. På dagarna märks inget, allt är helt normalt. De är på sina arbetsplatser, åker hem, hämtar barn på dagis, lagar mat, skottar snö och verkar som helt vanliga pappor på Österlen men, men… det finns en annan sida. En förvandling som inträder varje onsdagskväll och ofta på helgerna. De vanliga killarna byter skepnad. Till det yttre likadana, inga vampyriska slängkappor här inte, men gitarrer, trummor, bas och andra instrument samt en röst tillhörande Kim Persson utgör omvandlingen och ”We´re going crazy and we´re going today, here we go. Rockin´ all over the world”. De suger inte blod men får blod att gunga, fyllt av sågrock, melodisk pop och de så kallade gamla rockgodingarna. Whendays har uppstått.


Whendays slår till lite varstans på Österlen, och ingen går säker ens på dagen för de kan komma via radion med någon av sina egna låtar. De definierar sig dock som ett coverband, det vill säga spelar andras låtar och bredden är påtaglig. Elton John, Elvis, Metalica, John Fogerty, Queen, Springsteen – ja, det finns något för varje blodgrupp. 


Sven-Bertil ”Berra” Persson, Richard Norrman, Kim Persson, Magnus Norrman och smedstorparen Jonas Andersson är Whendays. Österlenare, som hade sin första spelning på en privat fest i Hannas. Ett gig som gav kraftig mersmak. En dröm som förverkligats. Som Jonas säger så är känslan av att stå på scen lik den som idrottaren känner inför en tävling, koncentrationen, adrenalinet som far runt, hjärtat som pumpar rejält - en härlig kick, som är helt klart beroendeframkallande och kräver mer. 


Kim Persson är den i Whendays som musicerar på heltid. Han är också textskrivaren till bandets egna låtar . Två har de spelat in. Kim är en central gestalt genom sin sångröst, en talang som de andra inte anser sig kunna skriva om på sina CV. Musikintresse har samtliga dock alltid haft och förmågan att utvecklas och gå vidare med sitt spelande på gamla eller nya instrument. Jonas startade med piano men insåg snabbt att en bas vad det som egentligen behövdes. Och så fick det bli efter en period av intensivt övande.


Whendays styrka ligger i blandningen av låtar som hämtats från pop- och rockvärlden, olikheterna inom bandet i personligheter och tycke, och att de har kul ihop. Verkligt kul ihop, och det är det som smittar publiken. En scennärvaro med kraft och glädje påverkar, och publiken får lätt Whendays i blodet. Vampyriskt smart. 2007 vann de en rocktävling på Tingvalla och sedan dess har det rullat än fortare på med spelningar på klubbar och privata fester. Smedstorpsbadets Jubileum, ungdomsfester i Medborgarhuset m.m har fyllt på spelglädjen. Och mer blir det, för precis som för idrottare så är personlig framgång med större utmaningar det som lockar mest för Whendays. För var år så har ribban höjts och drömmen är att det ska fortsätta så. Daglivet med jobb och familj sätter gränser, men inom dem kan nya spelningar på större scener och nya musikaliska mål finna sitt utrymme. I sommar blir det bland annat Sommarnatta på Tingvalla och Ystad Kalaset, två fina tillfällen att få uppleva Whendays. Om det inte passar då, så besök deras hemsida och lyssna. Eller ordna en fest där de spelar. Eller ett bröllop. För Rock´n Roll med coverbandet Whendays is here to stay. 

 

Text: Moca Odesjö
Foto: Kristina Eriksson

 

 

whenday 1

  Jonas Andersson berättar om livet med ...

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

  ... Whenday

 

whenday 10   Publikens jubel

 

whenday 9

  Rock killarna på scen

 

whenday 11

  Jonas Andersson in action