smedstorp se

Bland stort och smått i Marietorps trädgård

2010-07-30 

 

Trädgården - den bästa av världar. Sinnebilden för paradiset. Många har funnit denna drömtillvaro i detta jordeliv och en av dem är Lena Jönsson. Marietorps trädgård är hennes skapelse och favoritstället är under fruktträden, där kiwi och rosor slingrar sig upp längs grenar och staket, och karten sakteliga omvandlas till saftiga frukter. Men någon vila i trädens skugga har inte präglat hennes liv i det gröna, tvärtom. Det behöver knappast sägas för det framgår helt klart för den som gör ett besök på Marietorp. 

 

Att ha trädgård är ju en året runt syssla, som kräver engagemang och ger något alla tider på året. I en härlig cirkelgång. För Lena Jönsson har det varit och är en allvarsam lek. Hennes trädgård är platsen där kreativiteten kan få sitt utlopp, där experiment utförs - " hur ska den växten ha det och vad ska det bli av detta?". Där eget planerande ställs mot naturens idéer om hur det ska vara och bli. Inte alltid en kamp, utan ett skapande samspel. 

 

Lena Jönsson har tänkt långsiktigt. Det gör den som planterar träd. Ja, träd och buskar är centrala inslag, inte bara som rumsskapare utan för att de har ett värde i sig. Artrikedomen är stor och skapar genom sin mångfald en spännande helhet. Magnolior av varierande slag och storlek, tamarisk, vingnöt, gulbarkig hägg, gulved och sydbok, ett mycket vackert träd. Och tulpanträd, där djävulens bett formar de speciella bladen, och dess fantastiska blommor, som får, även den av trädgård ointresserad, att stanna till. 

 

En promenad i Lena Jönssons trädgård tar en stund, och kräver bra nacke för man tittar upp mot de vackra ovanliga träden, och ner på intressanta buskar och plantor. Som en storögd nickedocka. Det pampiga växthuset avslöjar att här är en trädgårdsmänniska som tycker om att börja från scratch. Många är de fröer och lökar som gått från små odlingspottor inomhus, till barnkammare utomhus, för att slutligen som vuxna plantor få sin plats i trädgården. Kanske på Berget, en stenträdgård där tyvärr alla världens olika pioner nu blommat ut, men där mycket annat spännande finns att upptäcka på promenaden upp och ner, hit och dit, över och genom. Och på tal om fröer, det är inte bara blommor som Lena dragit upp från fröer utan även träd. Det kräver tålamod och entusiasm bortom det vanliga. 

 

Allt är inte bara friden och fröjden. Oh nej, inte ens i denna trädgård. Rabattmarodörer finns av allehanda slag. Och de är många - fåglar, sniglar, harar, sorkar och mullvadar gör sitt för att inte allt ska bli som Lena planerat. Kor på rymmen ansar och beskär efter bästa förmåga, tycke och smak. Husets hund, Lizzie med kompisarna Tova och Maja har sina egna speciella rabattprojekt, nödvändiga insatser för bortjagande av andra sabotörer. Bästa hundvarianten av trädgårdsskötsel alltså - men, men otacksamhet är världens lön! Idogt grävande och kringspridande av plantor belönas endast med skopor av ovett. "Helt oförståligt. Vi skulle ju bara?.." Till trädgårdsdammen, där obehagligt rytande sköljs bort och nya hundidéer föds. Varför inte välförtjänt vila på en bädd av nya plantor? Fy! Bort!. "Men vi gör ju inget...?!" 

 

Att vara trädgårdsinnehavare kräver tålamod, goda jaktinstinkter och förmågan att inse att vissa kamper kan man vinna, andra är som att slåss mot väderkvarnar. Staket fungerar i vissa lägen, en axelryckning i andra. För väder och vind, stora och små djur sätter sina spår i trädgården vare sig vi vill eller ej. En insikt den luttrade Lena Jönsson besitter. 

 

Att visa sin trädgård är speciellt. Visaren önskar allt är perfekt, och tjusigt blommande just på visningsdagen, oberoende av om det är tid för de plantornas blomning eller ej. Besökaren söker en upplevelse, en stunds lärorik idégivande avkoppling. Den 8 augusti mellan klockan 11.00 - 16.00 kan man få just det i Marietorps trädgård, där lusten att testa, och att ha en rolig tid i trädgården varit det styrande för att skapa en inspirerande helhet av träd och buskar, surjordsväxter, rosor, allehanda perenner, örter och grönsaker.

 

 tulpantrad 1 tulpantrad 3  

Tulpanträdet med blad som formats av djävulens bett 

 

Text Moca Odesjö
Foto Kristina Eriksson

 

 

 

 

tulpantrad 4

  En av blommorna på det vackra tulpanträdet

 

lenas tradgard 11

  Entren till ett av Lenas favoritställe
  under fruktträden

 

lenas tradgard 6

  En promenad

 

lenas tradgard 12

  Det pampiga växthuset...

 

lenas tradgard 10

  ... med lika pampig inredning

 

lenas tradgard 9

  Stenträdgården, måste vara underbart

  vacker på våren när pionerna står i

  full blomning