smedstorp se

Senap och Senap

2010-11-15 

 

Eftersom jag är född i Uppsala har jag alltid trott att det bara fanns en enda senap. Slotts Senap. I och för sig så hade Slotts även en burk som hette Skånsk Senap, men den trodde jag aldrig på, så för säkerhets skull lät jag bli att smaka på den. 

 

Men så kom jag till Skåne och upptäckte att där fanns många andra senaper. Visst fanns det Slotts Senap, men det var inte den enda senapen utan bara en i raden. På hyllorna i butikerna hittade jag Whiskey Senap, Korva Senap, Julsenap och inte minst Dischång Senap. Men vad var nu detta? Vem hade hittat på det här? Och så upptäckte jag att det stod Petersborg på burkarna och att Petersborg nästan var en granne till oss och därför åkte vi dit. I dubbel bemärkelse. 

 

Första gången vi besökte Petersborg kom vi till en butik som var stor som en normal garderob. Bakom den nästan obefintliga disken stod den glada hustrun till bonden som odlade senap och hon berättade om senapensodling och deras idé om att sälja något unikt. Äkta senap på Österlen och från Österlen. 

 

Vi köpte på oss en rejäl kasse med olika senapsblandningar för att ha som julpresenter och så reste vi upp till våra vänner i Uppsala. Och kan man tänka sig. Mitt i denna, som jag trodde senapens hemvist på jorden, tyckte våra vänner om Petersborgs olika blandningar av senap. 

 

Nu har det gått några år och den glada hustrun med sin vänlige man har byggt om butiken till en mycket elegant Gårdsbutik, där man förutom senap av olika slag, även säljer lokala köttprodukter (som senap kan användas till) och en del andra typiska skåneprodukter. 

 

Även den här gången blev det en kasse med olika senapsblandningar – det är ju snart jul – men också en ovanligt smaskig stekt kyckling – med hawaismak. Kan rekommenderas!. 

 

Så vill ni ha något smaskigt, ta en sväng uppåt Petersborg. Och även om det smakar, så kostar det inte särskilt mycket.

 

Text Mats Josephson
Foto Kristina Eriksson

 

 

petersborg 1 

 

petersborg 6

 

petersborg 2

 

petersborg 5


petersborg 1