smedstorp se


Toscana ligger i Smedstorp. Pia och Franco flyttade från Stockholm

2097-03-10

rapsfalt osterlen

  

Italienska Landskap på Svenska

De möttes i Stockholm; hon skåning, han italienare. De hade tänkt sig hans hemtrakter i Toscana men fastnade för Österlen. Nu bor de i Smedstorp.

Landskapet har en hel del likheter med Toscana och Franco kallar det gärna Toskåne.
- Det finns mycket i naturen och stilen här som gör att vi båda känner oss hemma. Dessutom uppskattar vi närheten till kontinenten där jag har delar av min familj, säger han.

När de kom till insikt om detta började sökandet efter ett äldre hus med gott om utrymmen, helst i ett samhälle som lever året runt. Önskelistan var lång; där skulle finnas bra kommunikationer, gärna affär och vackra omgivningar. Huset skulle vara byggt i rött tegel, ha vattenburen värme och rejäla ekonomibyggnader. De sökte efter ett hus med renoveringsbehov men som man ändå kunde bo i. Skulle de kunna hitta ett hus som uppfyllde allt detta? Jodå, den första december gick flyttlasset från Stockholm till Smedstorp.

Pia och Franco bor i "Prästens hus" eller på Nyåkra som gården egentligen heter. Gården behöver tas om hand och det kommer att krävas mycket arbete framöver. De hittar överraskningar under snart sagt varje bräda och bakom varje putsflaga. Vatten väller ner mot husen när det regnar, både från vägen och från taket som saknar hängrännor...men ändå .

- Vi förälskade oss när vi kom ut på baksidan första gången, berättar Pia. Det var en otrolig sommardag och bakom gården, som hukar direkt nedanför bygatan, öppnade sig fälten. Ladugården med sina stora block av komstadsten i väggarna och tegellängan med ordentlig ståhöjd inomhus bidrog också till att vi började tänka på gården som vår. Vi såg att det fanns mycket att ta tag i, men ärligt talat, inte riktigt hur mycket. Å andra sidan är byn full av positiva överraskningar såsom butiker, bibliotek och människor att lära känna.

Båda är mångsysslare; Pia har främst arbetat med organisation, administration och finansiering på kulturområdet och kommer att fortsätta sin tjänst i Stockholms Stad tills hon hittat jobb här. Hon har även arbetat en hel del inom skola och omsorg samt administrativt i småföretag. Franco är scenograf, filmarbetare och fysioterapeut, men kommer att ägna den närmaste tiden åt huset. Han har renoverat gamla hus tidigare, i Italien.

Paret söker ett lugnare tempo än huvudstadens, närhet till naturen och plats för att prova sina ideer. De funderar bl a på hur man kan göra sig allt mer självförsörjande på energisidan och hoppas så småningom kunna bidra med någon verksamhet som är bra för bygden. De vill ha tid att lära känna omgivningarna och behoven.

- Vi vill gärna veta hur det var på Nyåkra förr, t ex vilka som bott här, vad som odlats och hur det sett ut. Kom gärna hit och berätta eller kom bara för att säga hej och se hur vi har det. Ni är varmt välkomna, hälsar Pia och Franco.

Berättat för Anneli Noren Asker
Bild hämtad från internet