smedstorp se


I denna ljuva sommartid  

2007-07-21

stockrosor storgatan 1

 

stockrosor fonster gardlosavagen

  

stockrosor storgatan 2

  

Den som kört igenom Smedstorp de senaste veckorna kan inte ha undgått att lägga märke till alla fantastiskt vackra stockrosor som pryder husfasaderna längs Storgatan och Gårdlösavägen. Om rosor sägs vara Visbys och Simrishamns signum så torde Stockrosorna vara Smedstorps!

Man blir förvånad och fascinerad över det faktum att dessa majestätiska växter med så kraftig blommning kan utvecklas i de smala sprickorna i asfalten och sedan streta sig upp längs husfasaderna. Längs Storgatan finns många av stockrosens färgvariationer representerade: Djupaste purpur, vitt, rosa, svart, lax och lavendel för att nämna några. Och varje sommar undrar man vilka färger som kommer att pryda husfasaderna längs Storgatan och Gårdlösavägen detta år?

Tips-tack till Monika Edstrand
Text och Bild Anneli Noren Asker


Stockrosor, Althea Rosea

Stockrosor har odlats så länge att man inte längre kan bestämma dess vilda ursprung men man tror att den härstammar från trakterna runt östra Medelhavsområdet. Troligtvis kom den till Europa på 1200-talet i samband med korstågen.
I Skåne växer stockrosorna lätt högre än taket på den klassiska låga längan.
Denna underbara gammaldags blomma med stora rosetter eller tofsar reser sig över bladen i spiror. Stockrosen är en verklig stugträdgårdsväxt som glatt växer genom sprickor i stenläggningen mot en husvägg där dess höjd kommer till sin rätt. Stockrosor förekommer uteslutande som trädgårdsväxt men kan tillfälligt ses förvildad. Blomningstiden är från juli till september och det kan ta ända upp till två månader innan den sista blomman slagit ut på en enskild planta. Blommorna finns både som fyllda och enkla och kan ha alla färger utom blått - från rent vitt till nästan svart. Höjden blir omkring 2 meter men kan bli ända upp till 3 meter. Stockrosor vill ha väl-dränerade och även steniga, men näringsrika jordar i ljust läge. Den behöver stöd utom på skyddade lägen. Stockrosor är vanligtvis 2-åriga men det finns också en flerårig variant, Althea ficifolia, vilken med tiden blir mycket omfångsrik. Höjd och blomfärger som hos den vanliga.
Förr användes Stockrosor som läkeväxt. Artnamnet Rosea kommer av Rosa som är det vetenskapliga namnet för rosor.

Källa: Din trädgård, Karin Berglund
Stora Trädgårdsboken, Anthony Atha m fl
Allt om Trädgård, Marie och Björn Hansson