smedstorp se


Vår Resa till Barcelona  

2007-11-29

barcelona skola

 

barcelona kyrka

 

- Smedstorps skola har genom åren genomfört många skolresor/språkresor. Sedan i början av 1970-talet har vi rest med skolan sjätteklassare till Öland, Stockholm, Danmark, Tyskland, Frankrike och Spanien. I och med att språkundervisningen kom att omfatta även tyska, franska och spanska blev det naturligt att åka och prova sitt nya språk. Vårt Commeniusprojekt satte fart på ambitionen att besöka olika skolor i Tyskland och Frankrike och nu senast 2007 var hela sjätteklassen på besök i Barcelona i Spanien. Klasserna har finansierat sina resor på olika sätt med fösäljning, uppvisningar mm. På senare år har kommunen fått en EU-koordinator, Annika Wiman, och hon har förtjänstfullt sökt medel från EU till diverse projekt.
Nu senaste året fick vi 2600 euro till vår Barcelonaresa.

 

- Vi bestämde att vi skulle åka till Barcelona för att mer än halva klassen läste spanska. Vi tyckte det var onödigt att dela upp klassen när det inte var mer än fyra stycken som läste tyska.

Vi har gjort allt från att sälja gräddbullar till att hålla julshow. Det har varit både jobbigt och kul men det lönade sig till slut. Det jobbigaste var att få alla gräddbullar slutsålda. Vi var lite rädda för att pengarna inte skulle räcka ända till Barcelona och få råd med allt. Men det visade sig att vi inte behövde vara oroliga för när vi kom hem hade vi råd att gå på Tosselilla, äta pizza i Tomelilla och ge nästa sexa lite sponsorbidrag.

 

- Resan började den 14 maj med flyg från Kastrups flygplats. Många av oss i klassen hade aldrig varit på en flygplats förut. Efter en sen inkvartering i Barcelona gick vi ut för att äta en bit mat. Dagen efter var det besök på vår partnerskola i Barcelona. Vi besökte alla klasser på skolan och fick presentera oss på spanska eller engelska. Vi fick se att eleverna hade sin skolgård på tredje våningen och det fanns inte en enda liten tuss grönt gräs, bara asfalt och betong.

På onsdagen besökte vi den berömda kyrkan La Sagrada Familia som man aldrig lyckats bygga klart. Även när vi var där arbetade man på byggnadsställningar runt kyrkan. Vi åkte på sightseeing runt hela stan och det var en stor upplevelse.

På Ramblan såg vi en staty som rörde sig om man gav den pengar. Några av oss blev rädda när statyerna började röra på sig, det var ju riktiga människor. På denna gata fick vi se en hel del spännande konstverk och vi provade en del av restaurnagerna. Barcelonas stora fotbollsstadion, Camp Nou, fick vi också möjlighet att besöka. Där blev vi fotograferade med kända fotbollsspelare som visserligen var av papp.

Till sist blev det fredag och det roliga tog slut, det var dax att åka hem och lämna soliga Barcelona.

Bakgrundstext: Kenth Nilsson
Berättelse från Barcelona: Emma Danielsson och Sandra Jeppsson Hörberger.