smedstorp se

Ingen jul utan blommor

2006-12-01

 

Sedan 1963 har Stina och Kjell Åke drivit blomsterhandel på Storgatan i Smedstorp och i alla år, i god tid före första advent, har byborna kunnat njuta av nyinkomna julblommor och julpyntade skyltfönster. Så även i år. 


Det hela började med att det unga paret 1955 köpte fastigheten på Storgatan 30 som, förutom bostad, också innefattade butik där det försåldes garn- och handarbeten samt underkläder, sk kortvaror. Sju år senare utökades verksamheten då de också övertog Betty Jönssons blomsterhandel med tillhörande lager. Stina och KjellÅke har med åren utökat sortimentet med presentartiklar så det finns alltså många spännande varor på hyllorna i Smedstorps Blomsterhandel, några av dem härrörande från Anna Perssons Eftr. och Betty Blommas butiker. 


Men det är blommorna som utgör huvudnumret i butiken. Stina och Kjell Åke har bråda dagar året runt och vid årets högtider blir det extra mycket att göra. Smedstorps Blomsterhandel är ansluten till Interflora så det blir många budkörningar för Kjell Åke, som lärt sig snart varje vägkrök från Kåseberga i söder till Brösarp i norr, då de kringliggande mindre orterna saknar blomsterbutik. 


När Stina och Kjell Åke minns tillbaka så utgör definitivt 40-års jubileet som blomsterhandlare en höjdpunkt.
De lyckades locka den TV-kände trädgårdsgurun Bertil Svensson att, under en heldag, vara i Smedstorp och prata växter med kunderna. Att Bertil Svenssons farmor kom från Smedstorp kanske hade viss betydelse. Alla besökare bjöds på kaffe och tårta i Stinas och Kjell Åkes trädgård och intresset för Bertil Svensson och hans kunnande var stort. 


Under åren som gått har Stina och Kjell Åke bara tagit ledigt från sin butik vid ett tillfälle. Den gången höll de stängt under 14 dagar och det har räckt tycker de. Levande växter tycker inte om semester. Och för övrigt har de genom åren hunnit se det mesta av intresse för under juli månad är butiken stängd på söndagar och man hinner trots allt rätt långt från lördag kl 12 till söndag kväll. Eftersom Smedstorps Blomsterhandel är öppen sju dagar i veckan hela året utom i juli, så får man nog säga att Stina och Kjell Åke står för en unik service till sin kunder! 


Öppettider
Mån-Fre 08.30-17.30 Lör 9-13
Sön 9-11 


Öppetider under Jul & Nyår
Julafton 9-12, Juldagen Stängt, Annandagen 9-11 Nyårsafton 9-12, Nyårsdagen stängt  

 

 

 

 

 

stina framfor butiken