Café Seniora  

2022-12-27 

SPF VItsippan i Smedstorp har under hösten fortsatt med Café Seniora. 

Den 15 november var det utfärd till Sjöbo, vi samåkte i egna bilar. Första stoppet var på Kärnans äldreboende där vi åt en mycket god lunch. Färden gick sedan vidare till Tomtemuseet. Det var en upplevelse att vandra runt bland 9000 tomtar i varierande storlekar och utförande. Vi serverades kaffe med dopp här bland alla trevliga tomtar. 

Den  29 november  var det dags för julpyssel på Medborgarhuset i Smedstorp. Vi fick göra kransar och granruskor och dekorera dem efter behag. Ingrid Tufvesson serverade sina goda smörgåsar med öl och läsk samt  kaffe  med hembakad kaka därtill. Förtäringen betalar var och en själv. 

Dessa träffar har varit möjliga pga pengar, som Kerstin Olsson sökt från Socialstyrelsen under projektet " Tillsammans i ensamheten" Dessa pengar pengar tog slut efter julpysselträffen.  Kerstin Olsson hade även sökt och beviljats bidrag från Landshövdingefonden så att Café Seniora kunde fortsätta med sina träffar. 

Den 13 december var det terminsavslutning för Café Seniora. Ingrid Tufvesson serverade underbart goda jullandgångar med dricka därtill. Ingrid hade även ordnat med att 6:te klassare från Onslunda skolan överraskade oss med ett fint Luciatåg. Vilket alla uppskattade. Därefter serverades kaffe och julmust med lussebullar  och mjuk pepparkaka till både lussetåget och alla besökare. 

Det har varit en fin höst med Café Seniora, deltagarantalet har stigit från 15 när det började till 30 mot slutet av hösten. Ett stort tack till Kerstin Olsson som har lagt ner mycket arbete på att både söka penga och redovisa till Socialstyrelsen  och hålla i trådarna till detta projekt och till Ingrid Tufvesson som försett oss med fantastiskt underbara smörgåsar. Tack Jan-Erik Olsson som  underhållit oss med musik på sin medhavda musikmaskin och inte minst Bengt Andersson, vår hustomte som flyttar ut bord och stolar, kokar kaffe och alltid ställer upp där han behövs.Tack även till Tina Nilsson, som brukar stå för Kortbingo.

Det finns lite pengar kvar från Landshövdingefonden vilket räcker till ytterligare två möten på Medborgarhuset,  den 10 och den 24 januari kl 13.30. Kerstin Olsson har ansökt om nya pengar från Socialstyrelsen för att kunna hålla igång Café Seniora. Vi får hoppas på att  det beviljas.

Text: Maja Theander Lindberg

Du hittar aktuellt program på Pensionärsföreningens sida >>> 
 

 

SPF Månadsmöte onsdagen den 30 september   

Julbord

Julbord 1

Julbord 2

Julbild 3

Det var hög stämning på Medborgarhuset den 30 november då SPF Vitsippan i Smedstorp hade julbord. 23 medlemmar från SPF Pilevallen i Borrby var inbjudna, sammanlagt var vi 80 pensionärer som slog oss ner vid de fint dukade borden. Ordförande Berit Danielsson hälsade alla hjärtligt välkomna. Alla uppskattade det fint uppdukade traditionella julbordet och åt med god aptit.

När alla kände sig mätta och belåtna intog kvällens underhållare Edward Johansson scenen och gladde oss i drygt en timme till medryckande rock-och countrymusik med gitarr och sång. 

Efter Edwards framträdande blev det utdelning av blommor till årets jubilarer. Alla jubilarer blev även bjudna på julbordet.

Därefter blev det dags för ris á la Malta med saftsås. Kerstin E Olsson hade ordnat ett stort bord med fina lotterivinster. Kerstin E Olsson och Kerstin B Olsson hade hand om lotteriet, det var många som kunde glädja sig åt fina vinster. Som avslutning på julfesten serverade Greta Walfridsson och Margareta Mattsson kaffe med Gretas underbara mandelmusslor med sylt och grädde.

Berit Danielsson tackade alla för en mycket trevlig eftermiddag och alla som hjälpt till att duka, laga mat och fixa i köket.

Nästa månadsmöte är den 15 februari 2023 klockan 14:00 då det är årsmöte. Kyrkans barnkör med Eva Larsson kommer att underhålla oss. Eventuella motioner ska vara inkomna till Berit Danielsson senast den 12 januari 2023.

Text: Maja Lindberg
Foto: Berit, Ella, Maja

 


 

Julmarknad  

2022-12-01

DSCF6996Julmarknad i Smedstorp

DSCF6989
Christers veterantraktor

DSCF7007

DSCF6998

DSCF7025
Dans runt granen

DSCF7001
Mingel med glögg

DSCF7013
Miranda tar ton

 

 

Helt traditionsenligt var det julmarknad den första advent hos Gun och Evald. Uppslutningen var stor, stundom nästan trångt men humöret var på topp.

Christer bjöd på en, inte minst bland barnen, uppskattad rundtur med sin veterantraktor. 

Runt på torget var det flera marknadsstånd med julkransar, bockar av granris, hembakade kakor, hantverk m.m. Grillad korv och varm glögg fanns för de sugna. 

Mörkret föll och granen tändes klockan 16, till allmänt jubel. Miranda underhöll med sång, så följde dans runt granen och precis som en julmarknad skall avslutas, kom tomten och delade ut julklappar till barnen.

DSCF7060  
  Julklappar till barnen

 

Text & Foto: Håkan Gottberger


Tack

Ett stort tack till alla som hjälpt till att fixa allt till detta evenemang.

Och till
- Leifhandlare som sponsrat med godispåsar.
- Byalaget som bjöd på Glögg och tilltugg.

/BoR


Smedstorps skola  

2022-12-11

skolan 1

skolan 2

Smedstorps skola byggdes år 1952 och har drygt 120 elever. Skolan har 70 års jubileum i år då 2022. Det går förskoleklass till klass 6 men även lug som står för lilla undervisningsgruppen för dom som har det lite svårare. I samma byggnad finns det 2 förskoleavdelningar och ett bibliotek med världens snällaste bibliotekarie som heter Lena och hon hjälper alla och bjuder ofta på fika. Alla barnen trivs och får snabbt hjälp när dom behöver eftersom vi är så få i varje klass. Lärarna är snälla och är kreativa och gör så vi tänker positivt. Vi har en stor skolgård där det finns cyklar och massa andra saker vi kan använda på rasten och alla är aktiva på rasten och snälla. Vi har tre våningar, källaren där det finns musiksal, bildsal och två kök. På mellanvåningen finns fyra klassrum, en matsal där vi har två kvinnliga kockar som heter Martina och Maria och här är intervjun med dom. 
 
-Varför jobbar ni just på smedstorps skola och vad är det bästa med att jobba i smedstorp? undrar Pixie Stålhammar.
-Jag och Martina Sarvik jobbar i Smedstorp för att chefen har bestämt det och det som är kul med det är att alla barnen är så snälla och härliga, svarar Maria Nilsson i köket. 
 
Frågor till Rektor Gunilla:
 -Vad fick dig att börja på smedstorps skola och vad e det bästa med att vara rektor här? frågar My Håkansson. 
 -Jag sökte till att jobba som rektor på både Smedstorp och Onslunda men även Tryde Friskola och jag fick jobbet när jag sökte till Onslunda och Smedstorp. Det bästa med att vara rektor här är att det är trevligt och alla känner alla, svarade Gunilla Djerf.
 
Frågor till lärare Hanna:
 -Brukar du vara i Smedstorp annars när du inte är på jobbet och vad gör du nu då? frågar My Håkansson
 -Nä jag brukar inte vara här i Smedstorp men om jag skulle göra något så skulle det vara att jag tar med mina barn och går till lekplatsen eller tomteskogen, sa Hanna Andersson-Sandén.

skolan 3

 

skolan 4 skolan 5
skolan 6 skolan 8

 


 

Invigning Elljusspår 6 november  

2022-11-30

1
 
2

 


Invigningen av Elljusspåret började med att If's styrelse gjorde förberedelser vid Bivacken.
Det var en småregnig kväll så två tält sattes upp, ett över bordet där det dukades upp med fika som bestod av kaffe, te, läsk och småkakor och en massa värmeljus som sken så vackert över bordet. 

Andra tältet skyddade papperna till Tipsrundan.
Dagen innan sattes Tipsrundan upp i Motionsspåret. 
 
Enligt Tipsrundans deltagare så närvarade ca 80 personer denna kväll. 
Säkerligen fler än så. 
Tipsrundan var anordnad så att det fanns en Tipsrunda för barn och en för vuxna. 
 
Under kvällen hade vi bästa grillmästaren, Bertil Lindén, som försåg folket med goda korvar. 
Bertil hade att göra från kl. 17-20.
All eloge till honom för "god" service. 
 
If's Ordförande Lars Andersson höll ett mycket fint och informativt Invigningstal om historiken över hur det hela en gång började och fram till dagens datum då äntligen belysningen skulle tändas. 
Och Mathias Kreissig höll i kontakten när det var dags att räkna ner till tändningen och med någon sekunds fördröjning från nedräkningen så tändes belysningen och det blev ett jubel från folket när det varde ljus. 
Många passade då på att gå Tipsrundan med hjälp av belysningen i Motionsspåret och det var idel fina och glada tillrop från folket att man äntligen kunde bevista Motionsspåret efter att solen gått ner. 
 
Stor Eloge till alla som varit engagerade i att det äntligen varde ljus i Motionsspåret!!! 
 
Text och Foto Isabella Lugger


3 4
 
5 6 7
5 6 7
6 6 7
5 6 7
5 6 7