Så var det åter dax. Julmarknad!

2021-11-29

 

Man skulle kunna tro att intresset för den falnat då den fick ställas in i fjol pga coronarestriktionerna. Den började trevande men allteftersom mörkret föll ökade folkmängden. Det fanns även ett lätt regn som föll men tack vare ett antal eldsjälar kunde försäljarna samt besökarna skula under de uppspända presenningar som fanns till skydd.

 

Det fanns julbockar och pyssel till salu. Årskurs sex i Smedstorp skola sålde kakor och kransar samt granris. Hjärtebarnsfonden sålde lotter och Smedstorp IF bemannade grillen. Kristers gamla gröna traktor puttrade runt och visade Smedstorp by night.

 

Det var kallt, men det fanns ändå värme. Är det glöggen som värmer eller gemenskapen? Det kan vara en kombination. Plötsligt är det något som brummar, det är glöggökarna som unisont stämmer upp i en julmelodi. Efter avslutat framträdande kopplar någon, Jörgen?, in sig på högtalarsystemet och nu pumpas det ut svängiga danser. Det är räven som överraskar grisen med mera och barnen, samt vissa vuxna, formar snabbt en ring runt granen och dansar in julen.

 

Då smiter det in en välbekant fyr i sammanhanget och deltar i dansen. -Tomten, tomten, ordet sprids snabbt och vissa barn stirrar gapande på den röde gestalten. Är det skräck eller förtjusning i deras blickar, ibland känner jag mig osäker på vilket det är. Det kan även det vara en kombination. Efter utdelande av gottor är de flesta barn sugna på att komma hem och öppna påsen så festen klingar av i takt med att regnet ökar. Ett par sista besökare hjälper klass sex att bli av med de sista kakorna och sedan är årets julmarknad över.

 

Ett stort tack till alla som även i år gjorde denna sammankomst möjlig, särskilt tack till Ewald och Gun som är spindlarna i nätet år efter år.

 

Sist men inte minst önskas alla en god december, må julstjärnor och lyktor lysa, glöm inte reflexen när ni går ut, och har ni inte vaccinerat er än så gör det!

 

/Joakim Roswall

 

glogg 2 vangn

 

 

 

 

 

 

granen

 

 

 

glogg 1

 

 

 

 

Smedstorps skolas skräpplockardag

2021-09-13

Hållbar utveckling

Vi jobbar just nu med temat “hållbar utveckling” i skolan. Det begreppet innebär att den utveckling som sker idag behöver hålla för flera generationer. Vi har jobbat med FN:s klimatrapport och diskuterat återvinning. Det var därför vi plockade skräp, för det är en enkel sak som vi kan göra för miljön och klimatet.

Zoner

Vi var på olika platser runt om i Smedstorp, t.ex. Gröneplan, badet, Gårdlösa och den lilla fotbollsplanen vid förskolan. 4:or, 5:or och 6:or var i byn och letade och dom yngre eleverna var närmare skolan och letade.

 

 skrap 4    skrap 6 

 

Från början såg det ut att inte vara så mycket skräp men när vi började leta hittade vi jättemycket skräp mellan buskar, i gräset och längs trottoaren. Vi hade olika påsar att slänga plasten, metallen, pappret, glaset och restavfallet som vi hittade i.

 

 

 

 

 

skrap 9

 

 

Fynd

När vi plockade skräp hittade vi stora plåtdelar vid Larsbos gård, vi hittade också ett staket med vassa kanter på badet.

 

skrap 7  skrap 10  skrap 10

 

Andra saker vi hittade var en massa cigarettfimpar, plast och glassplitter, vi hittade även en porslinsmugg i en buske. En hel del elsladdar låg också slänga.

 

skrap 3

 

Utrustning

Från Sahlins fick vi snygga blommiga eller svarta handskar och från JHL fick vi sopsäckar. De tyckte att det var ett bra initiativ av oss att plocka skräp och ställde därför upp och sponsrade.

 

skrap 1

 

Belöning

Fredagen den tredje september fick vi belöningen för att vi plockade skräp. Vi fick glass, Blåtira till de som är laktosintoleranta och Disco till de andra. Glassen kom ifrån Leif Handlare. Innan vi fick glass körde Maria en skräpramsa som gick så här “Vi är Smedstorps samlargäng, plocka skräp är vår refräng”. Det är bra att få belöning när man har gjort något bra för då blir man peppad att göra det fler gånger. Tack smedstorp.se för den goda glassen!!!

 

 

 

Hälsningar från elever och personal på Smedstorps skola,
genom klass 2 och 5.

 

skrap 2

  

 

 

 

Smedstorps bibliotek våren 2021

2021-03-18

 

På grund av restriktionerna för corona har vi valt att skjuta på våra bokfikor och lördagsmatinéer till hösten. I nuläget är biblioteket endast öppet för meröppetanvändare. Om du vill ha tagg och bli meröppetanvändare mejla This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. så kan vi boka en tid.

 

Vi hoppas dock kunna genomföra dessa två programpunkter senare i vår:

 

Lär känna din by!


Smedstorp och Gårdlösa har en mycket intressant arkeologisk historia. Den är väldokumenterad tack vare utgrävningar som gjordes på 60-talet, norr om byn, uppe på Gårdlösaåsen. Här hittades den berömda Silverflickan begravd. Med sig i graven hade hon ett silverspänne, med de ingraverade runorna: Ekunwodr.
Ta chansen att lyssna på en arkeolog, Lars Jönsson, som kan berätta mycket om vad som dolde sig under marken på Gårdlösaåsen. Vid första tillfället blir det en föreläsning och vid andra tillfället en exkursion så du får uppleva historien på plats.

 

 

Smedstorpshyllan

Vill du läsa om Smedstorps och Gårdlösas historia? En sammanställning av litteratur som behandlar traktens historia, från urtid till nutid finns att läsa på biblioteket. De flesta av dessa böcker, filmer, eller artiklar finns dessutom att låna eller läsa på plats. Har du egna artiklar, bilder eller dokument som berör Smedstorp så tar vi tacksamt emot till vår samling!

VÄLKOMNA! 

 

Text & Foto Lena Ewald

 

 

 

 Domarring

  Domarring

 

Armborstfibula 

  Armborstfibula i silver

 

Alne1

  Alnabjär skeppssättning


Alne2 

 

 

Lekplatsbygge av klass 3 på Smedstorps skola

2021-04-22

 

lekplats 1 

 

Lekplatsbygge av klass 3 på Smedstorps skola.
Inom ämnet teknik och slöjd har klass 3 arbetat med de enkla mekanismerna dvs. hjulet, skruven, lutande planet, hävstångsprincipen, kilen och blocket. Eleverna fick i uppdrag att bygga en lekplats i miniformat och försöka konstruera lekredskap som ska fungeraenligt principen med de enkla mekanismerna. Eleverna har använt spillmaterial från slöjden samt material som har kunnat återanvändas. Se de fina konstruktionerna på biblioteket.

 

lekplats 5

 

 

 

 

lekplats 3 

 

lekplats 4

 

 Text och foto Lena Edwall

 

 Klicka på bilderna för att se dem större!

 

Efterlysning!

2021-02-01

Filminspelning söker locations

 

 

synthfilmen 1

Bild från inspelningen av pitch-trailern till Düsseldorf, Skåne, Löderup april 2020.
Foto: Viktoria Blomberg Book

 

Hej alla Smedstorpsbor, här kommer en efterlysning från ett filmbolag som ska komma hit och filma i augusti i år. De letar efter ett hus med inredning från åttiotalet där de kan filma, ett boende till filmteamet och några tama hönor (de behöver nog inte vara från åttiotalet). Kanske har du nå´t passande som kan hjälpa till under inspelningen? Ett vardagsrum i Dallastappning, eller ett sovrum i ljuvaste pastell?

  

Text Hanna Bark

 

PRESSUTSKICK 
Filminspelning söker locations och boende i Smedstorp

 

I augusti förvandlas Smedstorp till ett litet Hollywood då filminspelningen av långfilmen “Dusseldorf, Skåne” kommer till byn. Filmen är skriven och regisseras av filmaren Patrik Blomberg Book från Malmö och kommer att utspela sig under sista sommarlovsveckan 1986. Filmen handlar om paret Fredrik och Nina som är 18 år och synthare. Fredrik är sångare i ett synthband som ska göra sin första spelning i byn. Under den viktigaste helgen i Fredriks liv ställs allt på sin spets och hans liv vänds fullständigt upp och ner. 

 

Patrik Blomberg Book berättar:
“Filmen har vissa självbiografiska inslag, jag var själv synthare och hade ett synthband - Ausgang Verboten - på 80-talet. Musiken jag gjorde i pojkrummet som 16 åring har blivit återutgiven på vinyl och bandet har än idag trogna följare över hela världen. Synthare, nya som gamla, finner man idag över hela världen. Det är en mycket passionerad grupp som varmt och kärleksfullt värnar och intresserar sig för sin kultur. Jag vet att inom den här kulturen så finns det många som skulle vilja se en sådan här spelfilm. Det finns lite skildrat av synth-kulturen trots att den betydde så mycket för så många.” 

 

“Utöver det så är det en historia om tonårskänslor, kärlek, död och om kraften i kreativitet och skapande för att överleva.” 

 

Producenten Viktoria Blomberg Book fyller i:

“Vi är oerhört glada över att ha hittat fina Smedstorp med omnejd som inspelningsplats och just nu är vi i full gång att hitta boende samt locations - inspelningsplatser till filmen. Det vi söker är två hus och en lägenhet som vi ska filma i under augusti. Det får gärna vara hus som inte renoverats så mycket och som andas 80-tal. Om ett av husen även har ett hönshus med hönor i så hade vi blivit överlyckliga. Det ska användas som location till Fredriks mamma Anita som kommer att spelas av Anna Blomberg (känd från bl.a.Kvarteret Skatan, Starke man och Anna Blomberg show på SVT).” 

 

“Till vår huvudroll Fredrik som spelas av Erik Svedberg-Zelman söker vi även ett sommarjobb i juli där han kan lära sig få in den rätta skånska dialekten inför filmen. Så om någon har en butik, restaurang eller liknande där man får träffa kunder och öva på sin skånska så är ni välkomna att kontakta oss. Vi söker också ett produktionskontor till inspelningen som vi kan använda till smink och kostym. Alla tips är välkomna!” 

 

“Vi följer givetvis alla råd gällande Covid-19 och hoppas att det i augusti har lugnat ner sig något.” 

 

Kontakt: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Mobil: 070-172 97 82
Följ gärna filmen på Facebook och Instagram under namnet @dusseldorfskane

 

 

Locations sökes !

 

rum

 

finrum

 

sovrun

 

utevy