Luciafirande med sång och glitter

2019-12-17

 

På söndagen bjöd Smedstorps byalag in till 2019 års Lucia-firande.
I kulen skymning trotsade ett 70-tal bybor regn och blåst för att bege sig till Medborgarhuset. Där, i värmen, välkomnade byns barn med ett fantastiskt uppträdande.


Tystnad rådde i stora salen, granen stod tänd på scenen, ståtligt grann och grön.
Dörrarna öppnades och in trädde i varierande storlekar: fyra lucior, två tärnor, två stjärngossar, en pepparkaksgubbe och fyra tomtar. Som sig bör skred tåget sakta fram över parketten sjungandes den klassiska Sankta Lucia-sången.


Väl uppe på scenen startade föreställningen. Det strålande av ljus, glitter och röda sidenband. Mer sång och högtidligt tändes de levande ljusen i adventsstaken, ett efter ett, samtidigt som en vers lästes upp för varje ljus. Slutligen var staken all.
Många vackra julesånger sjöngs, både gamla välkända och sådana av lite modernare snitt. Nu tändas tusen juleljus framfördes även visuellt med teckenspråk.
När luciatåget, ackompanjerat av rungande applåder, lämnat scen och sal njöt vi av kaffe, hembakade lussekatter, pepparkakor och lotteriförsäljning.


Ett stort tack till arrangörerna, med Elenor och Marlena i spetsen, för ett strålande arrangemang.

 

Vid pennan: Gun Dymling Faxheden
Bakom kameran: Annica Skog Cervin samt Nina och Lars Edstrand

 

 

A IMG 1229

 

L IMG 1323

 

 L IMG 1342   

 

   N IMG 1343 

 

 L IMG 1351       L IMG 1352 

 

Jukmarknad i Smedstorp

2019-12-10 

 
Så var det då åter dax, julmarknad med tillhörande grantändning vid gamla banken. 


Kvällen börjar som vanligt med att folk sakta börjar samlas invid grill och värme för att i lagom samtalston dryfta de senaste händelserna på bygden. Krister kör traktorn med vagnen runt i byn och glädjen är stor då de rullar runt likt en turistbuss i London.  Eller Smedstorp? 


 De av Evald med Co uppsatta stånden är befolkade med allsköns människor. Det säljs lotter, syltade trattkantareller, handarbete, bröd och bullar. Vad du än behöver så det finns här. De vanliga eldsjälarna inom föreningen säljer grillad korv, någon med räknesinne borde göra en estimering av hur många korvar dessa herrar sålt genom åren. Tusentals? Någon tror att om man lägger alla korvarna på rad efter varandra så skulle denna korvrad räcka till Fårarp utanför Köpingebro. Tanken svindlar. Glögg bjuds vid ett långt bord och vill man kan man rösta på vår lokala luciakandidat Simone. Julens ande svävar över området. 


Då plötsligt, stunden vissa väntar på, glöggökarnas framträdande. I år har det varit ett gott år för gökarna och ensemblen har vuxit till en tio-tolv st herrar. De stämmer upp samstämt i en melodi, det är en julmelodi.  Efter gökarna blir det dans runt granen för alla och även i år kommer tomten på besök med gottor till de yngsta. 


Omtanke, glädje och samhörighet. Det finns här i byn och det är något vi skall vara väldigt glada över att ha. För det är vad julen handlar om, att tänka på varandra och glädjas med varandra. Att känna samhörighet och bli sedd. I en värld som ständigt växer är det inte alla förunnat. Men i Smedstorp händer det, även i år.  Så, tusen tack alla som ställer upp för att göra den kväll möjlig, ni sprider just detta, omtanke, glädje och samhörighet.

  

Text Joakim Roswall

Foto Håkan Gottbergerer

 

 

 

 

 

Julmaknad 2019 2

 

 

Julmaknad 2019 1

 

 

 Julmaknad 2019 5   Julmaknad 2019 9   Julmaknad 2019 3 
 Julmaknad 2019 7   Julmaknad 2019 6   Julmaknad 2019 4 
 Julmaknad 2019 8   Julmaknad 2019 10   

 

Smedstorp lyser 1/11-19

2019-11-02


Smedstorp lyser och här ska det lysas! Ett 10 tal bybor kom för att tillsammans sätta ut marschaller i vår fina by. Detta året var vädret på vår sida och marschallerna förblev tända många timmar.
Strax innan 18.00 samlades gamla och unga vid klotet för att hälsas välkomna av Evald, byns ordförande i byalaget därefter tog Ida Bornlykke över för att hålla ett fantastiskt tal. Talet handlade om Smedstorp, Ida beskriver Smedstorp med tre ord: gemenskap, glädje och trygghet. Besökarna uppmanades även att tänka efter hur bra och tryggt Sverige är att leva i, många andra länder har krig, fattigdom och annat elände.
Därefter tändes det facklor och vi bildade ett långt fackeltåg upp till medborgarhuset. Där sattes alla facklor i en fin rad. Inne i medborgarhuset, som förvandlats till ett mysigt café, där serverades det god soppa med tillbehör, korv med bröd och kaffe med kaka.
Alla våra affärer och gallerier i byn hade öppet och klass 5 från Smedstorpsskola hade en foto utställning i Magasinet.
Smedstorp lyser blev helt enkelt en fantastisk kväll!
Byalaget genom Anna-Karin

 

Text & Foto Anna-Karin

 

IMG 2759

 

 

 

 

IMG 2767

 

IMG 2771

 

 

 

IMG 2759 IMG 2761 

 

 

Medborgarhusets hustomtar

2019-11-29

 
Midnatt råder, tyst det är i husen…. Smedstorps byalag & bygdegårdsförening har sina egna hustomtar i form av Bengt, Leif, Bengt och Claes, dessa fyra herrar utgör den ideella ”utegruppen”. Utegruppen står för ett enormt arbete vad gäller Medborgarhusets kondition. Huset, som byggdes 1910 och fick en tillbyggnad 1953, behövdes än en gång fräschas upp och det har utegruppen tagit ansvar för. De fyra herrarna har lagt ner åtskilliga timmar, utegruppen startades 2017 och det året byggde de en miljöstation på baksidan av huset, här står nu sopkärl i tryggt förvar mot vädrets makter, för vindarna på Österlen kan ruska om den mest stadiga människokropp… Plåtarna som sitter på miljöstationen, och lite nya stuprörsbitar är sponsrade av Tomelillas one and only, Mix Bleck & Plåt, ett varmt tack till dig Stefan. 

 

Sen var det dags att ta itu med husets kulört, det var ett tag sen det blev målat så utegruppen begav sig till Hammenhög för att göra ett besök hos ”Perssons golv & färg”, här inhandlades åtskilliga hinkar med färg till ett rabatterat pris, ett stort TACK till er! Husets gavel fick nu en vacker ljusgul färg, skylten ”Medborgarhuset” plockades ner och fräschades upp, ta gärna vägarna förbi huset och se den vackra skylten, som har blivit upplyst tack vare Tord på Elprojekt Syd, ännu en sponsor som vi vill ge ett stort TACK. 


Målandet av den stora byggnaden fortskred under 2018 och då fixade herrarna även en ny kökstrappa, den gamla hade sett sina bästa dagar, tänk bara så många pantofflor och ölbackar som kånkats upp och ner på dessa steg. 


Under året har det slitits hårt med nya vindskivor, källaren har fått nya fönster och en ny dörr och i samarbete med byggfirman Kebab har det bytts en hel del fönster. På baksidan var den gamla sceningången i dåligt skick, så här fanns ännu ett jobb för gänget, vem hade förlåtit sig om byns stjärnor, ”Ekdala Hot Four”, trillat genom en rutten bräda, nej då hade det nog blivit annat ljud i saxofonen…


Mycket arbete har vädrets makter styrt över, vid några tillfällen, när det skulle till att målas och liften var på plats, öppnade sig himlen och dropparna trillade ner. Nej, vädrets makter kan vi inte rå på. Vi riktar ett speciellt stort TACK till Leif på ”Österlens Teknik & Uthyrning” för tålamod och hjälp med sponsring av liftar, för även om dessa fyra herrar är lite av byalagets änglar så räcker inte vingarna upp att måla vindskivor. Så till Bengt, Leif, Bengt och Claes, vill vi ge en stor varm julekram och tacka för allt ni gör! 


Vi i Smedstorps Byalag & Bygdegårdsförening, hade aldrig kunnat driva runt Medborgarhuset och alla aktiviteter och evenemang, om det inte fanns frivilliga krafter, hjälpredor, hustomtar, ja all hjälp är välkommen. Så sitter du där framför datorn och tänker, -Jag kan kanske hjälpa till med något? Då är du välkommen att knacka på hos någon av styrelsemedlemmarna eller skicka ett mail till

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

/Smedstorps Byalag & Bygdegårdsförening

 

Text & Bild Nina Edstrand

 

 

img1959

 Claes, Leif, Bengt och Bengt

 

img1953

 

img1941 

 

 img1969    img1975

 

img1954

Många barn kom på Lördagsmatiné den 12 oktober

2019-10-14

 

På biblioteket visades filmen LasseMajas detektivbyrå och kameleontens hämnd" 
19 barn och 9 vuxna njöt av ett spännande deckaräventyr. Trots att biblioteket ibland blir ockuperat av trevligheter går det ändå bra att komma hit och låna och lämna, som denna insändare i Ystad allehanda vittnar om. Filmvisningarna är ett samarrangemang med Smedstorp.se och biblioteket.
 
  lordagsmatine  
 Ystad Allehanda 14 okt. 2019
Välkomna till biblioteket och bli Meröppetlåntagare!
Kom på de bemannade tiderna så kan du ansöka om tagg till kodlåset och kan gå hit när du vill, alla dagar, kl 8:00 - 21:00.
 
Bemannade tider:
Måndag 13-16
Onsdag 16-19
Torsdag 10-13

 

 

 

Text Lena Evald

 spacer