FÖR DET ÄR INGEN VANLIG DAG,
FÖR DET ÄR KLOTETS TIOÅRSDAG,
HURRA HURRA HURRA!

2018-11-21

 

Den andre november var det festligt värre då byns, ja faktiskt hela Österlens, mittpunkt “klotet” firade tio år! Som av en tillfällighet inträffade detta samtidigt som “Österlen lyser” och hela Storgatan, och många av smågatorna, var upplysta med hjälp av säkerligen flera hundra marschaller. Man kunde med andra ord med lätthet ta sig ner, bort, upp, fram, mot mittpunkten och klockan sex hade åtminstone ett hundratal personer samlats vid det röda klotet. Det var lite sådär kyligt, ruggigt och mörkt, som det ska vara i november, och efter berättelsen om hur klotet kom till var planen att firarna skulle ta sig vidare mot  Medborgarhuset och värma sig med gulaschsoppa, bröd och lite kaffe. 


Förste talare ut var byns självutnämnde borgmästare, Evald Faxheden, som är ordförande i byalaget. Sen kom Franco Paglialunga som nämnde och tackade en väldigt massa andra personer, och var en av dem som kom på idén med/hittade klotet (i ett kommunlager fattade jag det som..) Som den konstnärlige ledaren han är precis hade strykt på ett nytt fräscht lager röd färg på bollen, och den glödde som aldrig förr. Talare nummer tre var “Bonde-Per-Martin” Svensson som minsann hade kopplingar till “Smisstorp”, han talade som representant för kommunen och trodde nog allt skulle bli bra bara tågen fungerade som de skulle. Efter denne tredje talare började barnen titta otåligt på facklorna som låg på bordet, och de vuxna började vicka lite på tårna i skorna som blivit kalla. Då kom Sommarteatern och värmde med ett gäng sånger, och under tiden delades facklor ut och tändes från marschallerna som stod utplacerade lite här och var. 


Efter en timme var det äntligen dags att tåga ner mot Medborgarhuset! Vi gick i rask takt, vuxna försökte så gott det gick att rikta barnens facklor från ovetandes framförpromenerades täckjackor och hår. Det gick. Väl utanför Medborgarhuset gick det däremot mindre bra... De tänkta “fackelsläckarhinkarna” fungerade istället som uppsamlingskärl för fackelvax och brann så det stod härliga till! Det blev skytteltrafik till köket med vattenfyllda kastruller och ett något kaotiskt avslut på vandringen. Med lite stickig plaströk i näsan blev det desto trevligare när man kom in i lokalen och möttes av den mustiga gulashsoppedoften och sorlet från en helt fullsatt lokal. Dukningen som gjorts innan anstormningen hade beräknats till hundra tioårsfirare, men de tallrikarna blev tagna kvickt och nya bord och stolar trollades fram så att alla fick sittplats. Långväga gäster (ända från Hufvudstaden) var mäkta imponerade av hur maten, trots påfyllningar, aldrig tog slut! Den är nog bara i Skåne det går till på det viset.. 

 

Tioårsfirandet blev en mycket trevlig tillställning, och vi hoppas att Klotet kommer att fortsätta fungera som en mittpunkt i byn, med alla invånare kretsande runt det. Tack Byalaget, Franco, alla butiker som hade öppet i byn under denna kväll, marshalltändare, Lanthandeln som hade kvällsöppet, sopp- och serveringspersonalen och alla bybor som tog sig ut för att fira - det var väldigt roligt med så god uppslutning!

 

Vid klotet, facklan och soppskeden: Hanna Barck
Kameran: Håkan Gottberger

 

 

 

 

 

 

 

DSCF5665

 

 

DSCF5676

 

 

DSCF5684

 

 

 

  DSCF5687  spacer    DSCF5697 
  DSCF5708      DSCF5722 
  DSCF5729      DSCF5740 
  DSCF5744     

 

Vilket höstlov på biblioteket

2018-11-16

 

Höstlovet 2018 var fullspäckat med aktiviteter på biblioteket i Smedstorp. Både lediga barn och de som var på Fritids hade chansen att delta. Veckan inleddes med Kreativt papperspyssel med Dina. Vi fick hjälp att göra vimplar, mobiler och kort med snygga dekorationer. På eftermiddagen fick alla prova på att befinna sig i Virtual Reality, med hjälp av speciella glasögon kom man in i en virtuell sagovärld.

 

Ett par författarbesök varav en med riktiga deckarhundar fick vi träffa på tisdagen. En fantastisk trolleriföreställning Trolla med Malin gjorde succé och fick oss att tvivla på våra sinnen.

 

Veckan avslutades med en workshop i Beatbox med Jais från Phanatix som lärde barnen skapa rytmer och musik med röst och kropp.

 

Text & Foto Lena Edwall

 

 

 

 

 

IMG 20181030 112944

 

  IMG 20181029 112401  IMG 20181101 113402   IMG 20181030 134519  

 

KLOTET- ÖSTERLENS MITTPUNKT FYLLER 10-ÅR.
DET SKA VI FIRA!

2018-10-16

 

Som vi alla känner till är Smedstorp Österlens Mittpunkt och väl utmärkt med det röda Klotet vid järnvägsstationen. Nu till allhelgonahelgen, närmare bestämt fredagen den andra november, är det dags att fira Klotets 10-årsjubileum! 

 

Det var mycket pompa och ståt när vi invigde Klotet och det vill vi återuppliva. Vi hoppas på minst lika stor uppslutning från bybor och andra intresserade som vi hade på invigningen. 

 

Festligheterna börjar kl 18 vid Klotet. Kort välkomstanförande av Byalagets ordförande. Franco Paglialunga, Klotets konstnärliga utformare, kommer sedan berätta om Klotet och processen bakom. Det var många inblandade i arbetet. Någon från kommunledningen (lite oklart vem det blir p g a det jämna valresultatet) fortsätter i talordningen innan Sommarteatern sjunger och dansar för oss. Därefter blir det fackeltåg till Medborgarhuset där det under gemytliga former serveras gulaschsoppa, korv och/eller kaffe till självkostnadspris. 

 

Ni som vill vara med och tända byns alla marschaller samlas vid Medborgarhuset kl 17.00. 

 

Smedstorps Byalag och Bygdegårdsförening önskar alla välkomna till en kväll med mycket ljus, värme och gemenskap!

 

Text &t Foto Byalaget

 

 

 

klotet 2018 10 16

 

klotet 10ar jubileum

 

 

 

 

Invigning av mountainbikelederna

2018-11-07

 

Den 13 e oktober var det dags för invigning av de tre nybyggda mountainbikelederna i Smedstorp. Vädret var alldeles fantastiskt, med en strålande sol, t-shirtvärme och höstfärger på träden! Klockan tolv var det samling, och vid idrottsplatsen var det en lång ringlande kö av superhungriga cyklister som ville trycka i sig en grillad korv innan dess att invigningen av banorna och den krävande cyklingen skulle äga rum. Per Illerhag, en av eldsjälarna till projektet, dagens grillansvarige och dessutom brandman(!) stod och vände korvar så det stod härliga till. Humöret var på topp, korvarna smakade bra, äppelmusten flödade och lotter köptes och vecklades upp med stor iver. Själv vann jag en cellofaninslagen senapsvinst med kumminknäcke och rycktes snart med i den lite uppsluppna stämningen. En halvtimme kvar till klippning av cykelslang och den officiella öppningen av banorna, nu gällde det att ha is i magen och vänta de sista minuterna. Nä, det gick inte. Några av de rutinerade cyklisterna som kommit inresta från väldigt långt bortifrån och som stått och testat både trampor och handbromsar på parkeringen i säkert en halvtimme klarade inte av att hålla sig längre, de var tvungna att tjyvcykla bort till banorna och “kolla lite”...eventuellt att de testade en sväng och gupp också men sen var de snabbt tillbaka och låtsades som ingenting. 

 

Så, klockan blev ju ett till slut och den säkert hundra man starka folkmassan drog sig bort mot banorna i skogen. Boel Marie Larsson invigningstalade tillsammans med Gael Joly och Fredric Piper, där vi fick höra om hur föreningen under ett års tid, med mestadels ideella krafter, har grävt, krattat, dragit sly, byggt hopp, svängar, gupp och hinder. Föreningen som håller i styret är MTB Österlen CK, som tillsammans med Stiftelsen Skånsk MTButveckling, förvaltar banorna i Smedstorp. 

 

Efter talet blev det en trumpetfanfar och Gael klippte slangen, först ut i svängarna var en hel hoper med barn från byn, och se´n stod femtio vuxna människor beredda med vad de INTE kan ha satt på sig utan att snackat ihop sig om innan! Alla hade sportig hjälm, ännu sportigare glasögon, skor med remmar, cykelbyxor och neonfärgade jackor! Ja jisses, vad snabbt det skulle cyklas! 

 

Tre olika banor har byggts i skogen. En blå så kallad “singeltrack” utan större svårigheter på 998 meter. En röd också denna en “singeltrack” på 1100 meter, tekniskt krävande och jobbig - går både upp och ner. En grön, 495 meter, en bred bana med enkla och roliga hinder. 

 

Alla banorna testades under dagen och alla, ja faktiskt alla, cyklisterna verkade nöjda efter provcyklingen. Lite senare på dagen såg jag ännu fler cyklister ta sig till banorna, fastän nu med fladdriga byxor och cyklandes på hojar utan dämpning. Det verkade fungera det också, enligt MTB Österlen CK´s hemsida är det enda som behövs en hjälm och en cykel! 

 

Nästa stora projekt blir att få till en pumptrack i Smedstorp, den beräknas påbörjas i mars eller april nästa år. För att den ska bli gjord snabbt och lätt går det bra att engagera sig i föreningen. Gillar du att cykla, fixa med banor eller bara vill stödja föreningen, så går det fint att bli medlem! Kolla in på föreningens hemsida http://www.xn--mtbsterlen-gcb.se/ eller deras facebooksida.

 

 

Foto:Håkan Gottberger

Text :Hanna Barck

 

 

 

 

 

 

MTB 2

 

 

MTB 9

 

 

MTB a

 

 

MTB b 

 

 MTB 7   MTB 8   MTB c 
 MTB 5    MTB 6 
  MTB e   MTB d 

 

 

 


 

LÅT BION LYSA UPP HÖSTKVÄLLARNA!

2018-09-16

 

Snart är det kallt, blött och ruggigt ute. Hade det inte varit mysigt att samlas i medborgarhuset (byns före detta biograf!) och glömma höstrusket någon timma under tiden som vi njuter av en riktigt bra film? 

 

Vi i Smedstorp.se undrar om någon/några i byn hade varit intresserade av att starta upp en bioklubb. Föreningen har planer på att köpa in en bra projektor och kommer att kunna bistå med pengartill film- och ev. lokalhyra. 

 

Är du sugen på att hjälpa till? Har du filmtips? Är du fenomenal på att poppa popcorn? 

Hör av dig till oss på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ! 

 

Eller kom och diskutera denna eller/och andr idér på 
byamötet i medborgarhuset torsdagen de 27 september kl 19.

 

Text smedstorp.se /Hanna med lite tilläg av Bo

 spacer