smedstorp se

 

Smedstorps Ridled

2014-05-12

 

Det småregnar ute och vädret är inte helt inbjudande för att en tidig lördagsförmiddag ta sig ut till Smedstorps nya attraktion – nämligen ridleden. Men det är så roligt med allt nytt som hela tiden händer i vår by, så att gummistövlarna åker på och ut i skogen bär det. Jag och Kristina möts upp av Per-Åke Edstrand, Mathias Richter samt Christer Olsson. När vi har gått en bit ser vi att Jeanette Tjeder och hennes dotter från Smedstorps stall kommer ridandes över fälten. Jag och Per-Åke börjar gå ridleden medan Kristina inväntar hästarna med sina ryttare. Per-Åke visar in mig bland träd och snår och vilken fin plats man hittar bakom all denna skog som inte jag i alla fall på eget initiativ har utforskat. Helt magiskt vackert.

 

 Ridleden01a   Ridleden06a

 

På mindre än sex månader har denna ridled kommit till. Idén kom upp när man insåg problemet med att hästägarna i vår by inte hade så mycket valmöjligheter när det gällde ridleder. Idrottsföreningens motionsspår blev upptrampat och man kände att på sikt kunde det bli ett problem som man ville avhjälpa i tid.

 

Alla har verkligen hjälpts åt och arbetet har gått framåt i rasande fart. Initiativtagaren är Idrottsföreningen som i sin tur har haft stor hjälp av Byalaget samt Charlotte Lindström på Tomelilla Kommun och Ystad-Österlenregionens Ridledsförening. Många av Smedstorps eldsjälar har hjälpt till ideellt. Allt från att röja stigen, till att slå ner pålar med vägvisning samt att kontakta markägare. Tomelilla Kommun är en av de fem markägarna som leden sträcker sig igenom. De andra markägarna är Per-Åke Edstrand, Per Olof Olsson, Bo Persson samt Håkan Svensson. Alla har varit väldigt tillmötesgående för att få detta projekt i hamn.

 

Vid bivacken möter vi upp ryttarna och här har man satt upp en bom som man lätt kan binda fast sin häst vid under tiden man pausar. Jeanette berättar att denna ridled betyder väldigt mycket för alla hästägare och Ystad-Österlensregionens Ridledsförening skriver att allt arbete med denna led är som ett skolexempel på hur snabbt en ridled kan bli till. Innan har man ridit mycket i ridhuset, men att få komma ut på detta viset är helt fantastiskt. Det känns som att rida in i Nangijala. Så vackert är det, säger hon. Och jag kan inget annat än att hålla med. Det är väldigt fint. Gamla fina stengärden, underbart skimrande mossa, glänta med en underbar kvällssol och lagom kuperat. Passar även den som inte kommer ridandes på en hästrygg.

 

Jeanette har i dagsläget 13 hästar i sitt stall varav tre av dem är egna. Hästägarna kommer både ifrån byn men även från närliggande byar. På sikt har hon tankar på att kunna erbjuda boxplats för en natt för hästar om man kommer långväga ifrån och vill ut och prova vår led. Stuga för hästägarna att hyra finns också i planerna.

 

Innan Jeanette och hennes dotter fortsätter ut på ridleden så framför hon ett stort och varmhjärtat tack till alla inblandade för allt fantastiskt arbete bakom denna ridled. Det är med ett stort leende på läpparna de rider vidare.

 

 

Text: Tina Tengvert
Foto: Kristina Eriksson

 

 

Ridleden08a

 

Ridleden02a
använd ridleden istället

 

Ridleden03a

 

Ridleden05a