smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

NYHETSSPALT

Café Seniora

2021-08-27

Du som bor i Smedstorp med omnejd är välkommen till Medborgarhuset.

Tisdagen den 21 september kl. 13.30-16.00. Kortbingo med Tina. Kaffe med kakor serveras.

Varmt välkomna!

/Kerstin o Ingrid

 

 

Tack för en härlig o omväxlande vandringsled >>>

 

Biblioteket Ht 2021

2021-09-02

Höstens

program på biblioteket >>>

finns nu på hemsidan.

Första aktiviteten är Lördag 4/9 13-14:30: 

Skrivarverkstad med Mari Bister. (författare till Djurdeckarna och Uppdrag djurräddning) Från 5 år.

 

Loppis 25/9

2021-08-31

Loppis den 25/9 kl. 10-13

Brandstationen i Smedstorp
Välkommen Smedstorps IF

 

Cirkelpass för vuxna

2021-08-31 

Cirkelpass för vuxna börjar tisdagen den 14/9 kl. 19-20. Smedstorps Skola Gymnastiksalen. Nya som gamla medlemmar är välkomna.
Smedstorps Gymnastikförening

 

Loppisprylar mottages

2021-08-31 

Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen: Tar vi emot prylar OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 

Dragningslistan SIF:s Supporterklubb juli-augusti

2021-08-19

Dragningslistan SIF:s Supporterklubb juli-augusti

Nr: 35, 152, 253, 198, 27, 197, 173, 19, 144, 143, 212, 93, 283, 191, 229, 153, 295, 73, 297, 63, 55, 269, 140, 84, 290, 54, 7, 66

/Kontrollanten

 

ÅRSMÖTE BYALAGET

2021-08-15
Välkommen till årsmötet för Smedstorps Byalag och Bygdegårdsförening onsdagen den 1 september kl 19.00 i Medborgarhuset. Motioner från medlemmar ska vara styrelsen tillhanda senast 10 dagar före föreningsstämman. Förslag och motioner mailas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi bjuder på fika. Alla med anknytning till Smedstorp är välkomna.
Med vänlig hälsning
Styrelsen för Smedstorps Byalag och Bygdegårdsförening

 

Se mer av facebooksidan

Smedstorp.se

längst ner på Startsidan >>>

 eller gå till Facebook smedstorp.se 

 

 

SIF samlar burkar Och flaskor

2013-07-12

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. Föreningen deltar även i en tävling där de just nu ligger på plats 21, följ länken för att se hur föreningen ligger till. pantamera.nu/foreningskampen 

Tack på förhand SIF!  

 

 

>>>ARkIvERADE NYHETER

 


BLI MEDLEM

smedstorp.se
Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

 

Konst i Smedstorp, sommar 2019

2019-06-19

 

Sommaren är här och i år är det lite extra aktiviteter på konstfronten i byn. Två gallerier har vernissage samtidigt den 29 juni, det är Galleri Ekdala och Österlens FotografiCenter Magasinet. På Ekdala blir det hela sex utställare och i Magasinet inleder Martin Sundström sommaren utställningar som sedan följs av ytterligare tre, Roy Andersen, Jan Vertsberg och Håkan Gottberger. Den 6 Juli har Gyllengården vernissage med Frank Björklund. Gamla Bryggeriet och Blå Gården har som vanligt öppet hela sommaren.

 

Klicka på bilderna så "poppar" de upp i lite större format.

 

KonstiSmmedstorp


Måleri, broderi och tapetseri på Galleri Ekdala

 

Den 29 juni, just när sommaren slår ut, öppnar en stor 14-dagars utställning i Galleri Ekdala i Gårdlösa utanför Smedstorp. Där visas tre olika konstriktningar av sex konstnärer, alla väl erfarna inom sina respektive områden och med ett stort antal utställningar bakom sig, på Österlen och i Stockholmstrakten. 

 

Tre av utställarna, Hanne Weiss Lindencrona, Lars Wilander och Nisse Backman är målarna på utställningen, Deras verk rör sig över olika tekniker, olja, akvarell och akryl i en bred motivkrets som resulterar i mycket personliga uttryck. 

 

Diskussionen om broderi och textila verk som konst är ständigt pågående. Lisa Backman är övertygad om att textil konst kan stimulera och påverka utvecklingen t ex i den akuta klimat- och miljöfrågan, som hon visar på utställningen. På Liljevalchs Vårsalong 2018 gav sig Lisa på korruptionen inom stat och näringsliv och fick stor uppmärksamhet från press och samhälle. 

 

Återanvändning är en idé som ”tapetseristerna” på utställningen, Jeanette Tjeder och Lotta Lundin, tagit till sig när de lyfter äldre möbler ur glömskans mörker och ger dem ett nytt liv som konstföremål, för att förnya och försköna hem och företag. 

 

Utställningen håller öppet från den 29 juni till och med den 14 juli, alla dagar mellan 12-18. Skyltar visar vägen till galleriet och parkeringsplatser finns utanför utställningslokalen.

mobler

  Möbler
  Jeanette Tjeder och Lotta Lundin

farliga djur

  Farliga djur, Lisa Backman

Kontakter:

Nisse och Lisa Backman 070-597 83 83 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Galleri Ekdala, Mats Josefsson 070-832 33 17 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

under traden

  Under träden, Hanne Weiss Lindencrona

 

riksvag 11

  Riksväg 11, Lars Wilander

 

gron pip

  Grön pip, Nisse Backman


Österlens FotografiCenter Magasinet

Öppet dagligen 11 - 17, även mellan utställningarna.

Martin Sundström, 28 juni - 14 juli

Flowers

Jag har fotograferat växter så länge jag har fotograferat. För mig är växterna i sig kanske inte alltid så intressanta. Former, färger och att hitta något mer än att ”bara” avbilda dem är det som driver mig. Det ska kännas i magen. Alla har ett förhållande till det som växer, det är utmanande att försöka hitta den där magkänslan och förhoppningsvis få andra att också känna den.

 

  flowers 

   Flowers

 

Jag har valt att göra några riktigt stora kopior. Det finns något spännande i att ta en liten liten blomma och förstora upp den många gånger. Man ser saker som man inte visste fanns där. Både faktiskt och att se blomman på ett annat sätt. Som någon sa om en av bilderna-den ser ut som ett urtidsdjur.

Shapes of things

Den brittiska 60 tals gruppen Yardbirds gjorde en låt som hette Shapes of things. Jag va 7 år när den kom: Då lyssnade åtminstone jag i princip bara på beatles. Shapes of things kändes på gränsen till lite farlig, men jag gillade den skarpt. tyckte dessutom att titeln lätt ganska fränt även om jag inte hade en aning om vad det betydde. Nu kan jag åtminstone i bild visa va det betyder för mig i dag.

Jag tycker det är väldigt spännande att utforska och se om jag kan få en röd tråd i det jag fotar. Bilderna är fotade i olika sammanhang, en del med ett syfte andra bara lösa skott. Olika processer, färg och svartvitt blandat. Och då ser man återigen att det är nästan alltid är samma bilder man fotar om och om igen, bara i olika skepnader och förpackningar. Jag tycker mig ha hittat en röd tråd på gott och ont.
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hemsida:  https://sundstrom.biz 

shapesogthings

 Shapes of things

 


Roy Andersen, 19 - juli - 4 augusti

På jakt med makroobjektivet i regnskogens myllrande liv av småkryp

 

Min förkärlek som naturfotograf är makrofotografering av småkryp i tropiska regnskogar. När jag letar upp insekter och andra små kryp brukar jag göra långa vandringar och ta hjälp av guider. De har inte bara lokalkännedom utan bär också på kunskaper om betydelsen av djungelns växter och djur för befolkningens överlevnad som har gått i arv från generation till generation. De flesta av mina fotoresor har jag gjort till regnskogarna i Amazonasområdet.
Ett av de främsta målen med mitt fotografiska arbete är att öka vår medvetenhet om insekternas och de andra små djurens betydelse i det naturliga kretsloppet. Att dessa små varelser dessutom uppvisar en häpnadsväckande rikedom av olika färger, mönster och former gör att de är intressanta och givande objekt för den fotografiska kreativiteten. Samtidigt är det tekniskt utmanande att hitta och att fånga dem på bild under de svåra ljusförhållanden som råder i den fuktiga tropiska miljön.
Mina resor har alltid berikat mitt liv väldigt mycket, inte bara på det bildskapande utan också på det personliga planet!

 

Jag började min fotografiska karriär på Gamleby fotoskola i Västervik. Därefter arbetade jag flera år som pressfotograf vid olika dagstidningar i Skåne. Efter min flytt till Argentina där jag bodde under 10 års tid fick jag tillbaka intresset för makrofotografering inte minst tack vare digitalkamerans tillkomst. Under min tid i Argentina var jag medlem i fotoklubben Cordoba och deltog i flera fotoutställningar. Idag är jag medlem i Eslövs fotoklubb, Biofoto Syd och Konstforum Kävlinge. Jag har ställt ut mina bilder på flera platser i Skåne och i Danmark. Jag arrangerar även bildvisningar med videoprojektor.

 

 

 

mask

 

skalbagge


Jan Vertsberg, 9 - 25 augusti

 

Jan Vertsberg heter jag och håller till i Rönås. Här i gamla skolan där jag bor har jag också min studio, samt ett litet galleri där jag kan visa upp mina bilder.Jag har alltid haft ett stort behov av att berätta historier. Det kan vara genom måleri, texter, musik.  Eller som nu fotomontage.

Sten fran undersidan

  Sten från undersidan  

Jag har haft väldig tur som fått sån respons på det jag gjort. När jag skrev musik fick jag två skivbolag att ge ut min musik, stipendium av STIM (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) och mina målningar har ställts ut i Paris och på många platser i Sverige.

 

 

Nu är det surrealistiska Fotomontage som jag helst jobbar med. Samt en del fotojobb åt kunder genom min firma VBILD.

 

 

Välkomna till min bildvärld! Rönåsvägen 20

Hemsida https://www.janvertsberg.com

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
facebook: Jan Vertsberg

 

 

 

 

 

Belysta skor

  Belysta skor


Håkan Gottberger, 9 - 25 Augusti

Lost place and cars.

Lost place, en förlorad plats, övergiven av den arbetande människan. Nu återtar naturen rummet med murgrönan som en förpatrull. Men naturen och livet utanför smedjan fortsätter, symboliserat med vindmöllor i fjärran.

Det är för mig en lockande miljöe att skildra. 

 

Att något så fult, kan vara så vackert, är en av de kommentarer jag fått om mina bilder på ”skrot”. Gamla bilar, halvt dolda av grönska eller snö eller nersjunken i marken, ger mig inspiration att experimentera, söka nya uttryck i bilden med rostig eller rostfri plåt.


Fine art metal print och Digigraphier är mina utskriftstekniker.

 

Hemsida: http://www.gottberger.se/ 

 

Facebook:

FB Håkan: https://www.facebook.com/gottberger/
FB Magasinet: https://www.facebook.com/ofcentrum/

Instagram: hakan_gottberger

 

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

Smedjefonster

 Lost place, Smedjan

 

Volvo L2204

  Cars


GyllenGården

Sommarens konstutställning på GyllenGården är med den eminente surrealisten

Frank Björklund. Han målar som ingen annan i dagens konstvärld.

Skickligt, intressant och snyggt.
Missa inte denna konstupplevelse som pågår mellan den 6 och 14 juli.

Öppet alla dagar kl. 11-17.


Frank Björklund

Född 1960
Att bli jämförd med Caravaggio, ett av konsthistoriens verkligt stora namn, är få förunnat, men det stämmer för Frank Björklund.
Sedan debuten 1983 har Frank lovordats för sitt underfundiga, aforistiska måleri. Han har erhållit Kung Karl XVI:s Gustavs stipendie.
Talrika utställningar i såväl Sverige som i övriga Europa har gett honom en etablerad och framträdande status som konstnär. Han har också nått framgångar i USA. Han representeras av Walter Wickiser Gallery och har haft uppmärksammade utställningar i New York och Miami.

gyllen garden

 

 

 

 

 

 

 

 

  Glasklarflaska 

   Glasklarflaska

  Kon 

   Kon


 

 


 

 


 

Konst i smedstorp, Påsk 2019

 

I Smedstorp finns många konstnärer och gallerier. Följ med på en promenad genom byn så skall vi berätta. 

 

Börja uppe vid väg 11, Smedstorpskorset som vi säger, och gå förbi Lillens bilverkstad och backen ner mot byn.

 

Då hittar du på höger hand Galleri Ateljé b, där Franco Paglialunga visar sina skapelser i form av möbler och andra konstföremål. Tillverkade i betong och av metallskrot.Öppettider se www.ateljeb.se 

 

Till vänster, på andra sidan Storgatan går en väg in förbi byggfirman KEBABs kontor. Följ den några hundra meter så kommer du till verkstaden Brunkas Smide. Smeden själv, Rikard Holmqvist, visar där sina smidda möbler och konstverk. 

 

Åter på Storgatan så finner du lite längre ner ett gult hus. Gamla Krukmakeriet. Keramikern Bissan Karlsson skapar där masker, tröjor, doppresenter och vitlökar och vårdar samtidigt den fantastiska miljön från tiden när Göranssons Krukmakeri (1879-1929) försåg Österlen med bruksföremål i lergods.

 

Öppet hela året, men beställ tid på tel 0414-51080. 

 

Några hus längre ner på Storgatan. vid det lilla torget i den numera nedlagda Sparbanken, finns Galler i Banken. Gun och Evald Faxheden ställer varje påsk ut svenska och internationella konstnärer. 

 

Ett kvarter till och du kommer till Leif Handlare. En klassisk lanthandel som drivs i fjärde generation av Eva-Lena Axelsson och är värd ett besök för sin nostalgiska inredning – och sina goda ostar. 

 

Intill lanthandeln ligger Österlens Fotografiska Centrum i det gamla sädesmagasinet. Utställningar under påsken och sommaren. Kontakta Håkan Gottberger tel 0705-945946 eller www.gottberger.se 

 

Om du går österut på Gårdlösavägen ca 800 m kommer du till Galleri Ekdala, inrett i den gamla ladugården med utsikt över åkrar och fält. Utställningar under påsken och sommaren. www.ekdala.se 

 

Tillbaka på Storgatan går du över järnvägen och hittar då på höger sida galleriet/butiken NORRVALLA. Där säljer man bl a motorcyklar från ryska Ural och indiska Royal Enfield, men även möbler med en blandning av rostig industri och moderna och äldre antikviteter.Kontakt: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

I nästa hus efter Norrvalla ligger Hökarns Antik & Konst. Här driver Lars Öhman sin blandning av konst och antikvitetshandel. När han inte är ute och spelar New Orleans Jazz på sin klarinett. 

 

Hundra meter söderut kommer du till konstsmeden Per Baker som visar danskt designsmide i Gamla Bryggeriet. Där finns även den fantastiska trädgården som drar till sig entusiaster från hela landet.

Öppettider se: www.bakers-designsmide.com eller ring 0414-14761 

 

Och alldeles intill ligger Blå Gården. Gunn Ester och Ulf Sköld Edlom visar måleri, textil och konsthantverk i trä.

Kontakt 0705-183297 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Fortsätt söderut,150 m in på vägen mot Östra Ingelsta, ligger Bollagården, som inrett ladugården till galleri för importerade byggnadsdelar, antika möbler och föremål i exotiska träslag, brons, keramik, sten, lack samt fantastiska textilier. 

 

Ut med vägen mot Hammenhög, en knapp kilometer söderut, ligger den omsorgsfullt renoverade GyllenGården med sin vackra innergård. I galleriet visas foto, färg och form. Här finns även boende. 

För mer info ring 070 605 15 55 eller gå till  www.gyllengarden.com

 

 

Konstrundan02a

 

 

Konstrundan14a 

 

 

konstpromenad

  Arkivbild från tidigare KonstPromenad

  


Konstnärer & Gallerier

I menyrutan överst i vänsterspalten hittar du under "Konst i Smedstorp"
en länk konstnärer och gallerier i Smedstorps omgivning.

 

utställare påsken 2019

I menyrutan överst i vänsterspalten hittar du under "Konst i Smedstorp"
en länk till 2019 års utställare.

Tidigare Års utställare

I menyrutan överst i vänsterspalten hittar du under "Konst i Smedstorp"
en länk till en sida där du hitar tidigare publiserade artiklar med anknytning till KonstPromenaden och Konst i Smedstorp.

spacer

 


 

 Årets folder 2019

 Ladda ner foldern som pdf. Sid 1 + 4, Sid 2 + 3

kis 2019 sida 1 och 4

 

 

kis 2019 sida 2 och 3