smedstorp se

Samlade inlägg kring klotets fraskridande

 

 

VISST MINNS VI DEN STORA DAGEN NÄR TÅGET KOM TILL BYN?

2008-10-22
Kom till Smedstorp Station den 31 oktober kl 18.32 och återupplev den fantastiska känslan!
Missa inte årets invigning av Österlens Mittpunkt och möt alla unika smedstorpsbor som jobbat stenhårt med att ro detta projekt i land!


ARBETET FORTSKRIDER

2008-10-22
Bissan Karlsson, William Mårtensson och Franco Paglialunga jobbar hårt med att få klotet som skall symbolisera Österlens Mittpunkt färdigt till invigningen den 31 oktober kl 18.32.

 

KLOTPROJEKT FRAMSKRIDER

2008-10-11
Arbetet med Österlens mittpunkt går framåt i rasande fart. William och Franco har hämtat klotet hos Tomelilla kommun med hjälp av bil som Danielssons ställde upp med. Jochen har levererat diverse material och William svetsar. Franco är ju som bekant betongkunnig och är den som gjuter benen. Catrin kommer att köpa ljus som vi skall tända vid invigningen. Om fler Smedstorpsbor vill hjälpa till med mittpunkten ring Franco 51081.

 

FÖRSLAG

utformning av klotet ”Österlens mittpunkt”

 

2008-09-29

Plats: på norra sidan av järnvägsövergången vid den stora stubben. Stubben tas bort och ett betongfundament på 2 x 2 meter gjuts och beläggs med komstadsflis.


Det röda klotet vilar på tre olika höga betongpelare. I en av dem löper elledningar till invändig belysning. Klotet monteras en meter över marknivån.


Efter samtal med flera Smedstorpsbor har vi kommit fram till att vi borde göra något mer genomarbetat och snyggt än att bara använda det material som redan finns i kommunen. När vi nu markerar Smedstorp som mittpunkt skulle det vara roligt att göra det långsiktigt. Om vi använder stubben som fundament kommer det varken att se proffsigt ut eller bli en hållbar lösning.
Därför lämnar vi detta förslag till bygdegårdsföreningen och kommunen.

 

Bissan Karlsson och

Franco Paglialunga m.fl.

 

MITTPUNKT SMEDSTORP

 

2008-09-23

Fredagen den 19 september samlades ett 20-tal Smedstorpsbor för att tillsammans med planeringsingenjör Håkan Berggren från Tomelilla kommun hitta en lämplig plats till ett stort upplyst klot som skall symbolisera ”Smedstorp – Österlens mittpunkt”.


Det skall vara på plats till allhelgonahelgen då arrangemanget ”Österlen lyser” går av stapeln. Man enades om en plats vid järnvägsstationen. Klotet i glasfiber skall målas rött och sättas på ett fundament med belysning. En skylt skall sättas upp bredvid som förklarar innebörden av Österlens mittpunkt. Om man med en passare på en karta gör en cirkel med Smedstorp i mitten och Simrishamn i ytterkanten, så ringas hela Ingelstad och Järrestads härader in.

 

Man diskuterade även trafiksituationen i byn och hur långt projektet med hastighetsdämpande åtgärder kommit. Håkan Berggren förklarade att arbetet skall komma igång inom kort efter att man mätt in en ny mätpunkt som försvunnit. Han skulle även vidarebefordra till Vägverket önskemål om att 40 km är en lämplig hastighet genom byn.
Samtidigt dryftades problemet med sluttande trottoarer längs Storgatan. Det går inte att gå med rullator på dessa.


En annan viktig fråga för Smedstorp är att det finns alldeles för få parkeringsplatser vid järnvägsstationen. Två alternativ diskuterades – antingen på andra sidan spåret eller bakom stationen. Håkan Berggren skall undersöka olika möjligheter och kontakta Banverket.

 

Text Agneta Ohlsson
Bild Kristina Eriksson

 

 

 

 

 

 

 taginvigning

  I väntan på premiärturen på den elektrifierade
  banan till Simrishamn samlades 100-tals 
  personer den 20 sep 2003 vid Smedstorp 
  Station. Foto Evald Faxheden

 

  Lokföraren närmar sig Smedstorp Station där 

  den förväntansfulla publiken samlats. 
  Foto Fredrik Tellerup www.jarnvag.net

 

klotarbete1

  Bissan håller klotet stilla för att infästningen
  skall kunna göras.

 

  William Mårtensson och Franco Paglialunga 
  jobbar med det bärande fundamentet.

 

forslag klot

  Skiss över utformning

 

  Ett glasfiberklot som symbol för Österlens 

  mittpunkt.

 

  Håkan Berggren mäter höjden på den

  tilltänkta platsen för det symboliska klotet.