smedstorp se

Provvandring av Gårdlösa kultur- och vandringsled

2010-10-02

 

Söndagen den 26 september gjordes en provvandring längs nya Gårdlösa kultur- och vandringsled. Ett 60-tal förväntansfulla vandrare samlades vid järnvägsstationen klockan 10. Det var både folk från orten och andra intresserade, som hade vikt denna söndag till att komma ut i naturen och få lite information om leden. Vädret var lagom promenadväder om än lite blåsigt.

 

 

Vandring 01 Provvandring04a

    Foto Håkan Gottberger                           Foto Kristina Eriksson


Vi delades upp i tre grupper för att det inte skulle bli för stor trängsel. Sedan bar det iväg längs Gårdlösavägen i rask takt. Vi följde de uppsatta stolparna, som snart skall märkas med det för Smedstorp specifika märket ’Österlens mittpunkt’. Uppehåll gjordes vid varje skylt, som kommer att visa information på både svenska och engelska om sevärdheterna längs leden. Alla var mycket nyfikna och intresserade av att det finns så mycket sevärt i bygden som man inte kände till och kameraklickandet hördes hela tiden.

Under vandringen i det natursköna området passerade vi resterna av Gårdlösa Brydestuga, Tommarpsån med de utrotningshotade Tjockskaliga målarmusslorna, fornlämningarna på Gårdlösaåsen, stenbrott och kalkbrott samt resterna av en kalkugn.
Sedan kom vi ut på vägen mot S:t Olof och då var den östra delen av leden avverkad.

Efter en kort paus fortsatte vi på den västra delen, som ansluter till befintliga leder i det mycket natursköna Listarums Naturreservat. Sedan kom belöningen för alla trötta fötter, nämligen en rast med korvgillning vid parkeringsplatsen i Marietorp. Korv med bröd och kaffe med kaka är väl ändå höjdpunkten under en vandring som är 12 km lång.

Alla som hade ork kvar i benen fortsatte sedan längs den sista delen av leden, som bl.a. går förbi ett grodreservat, över riksväg 11 och längs en motionsslinga tillbaka till järnvägsstationen.

Efter en innehållsrik och trevlig vandring är de flesta överens om att denna leden kommer man att gå fler gånger. Tänk en vacker vårdag när det börjat grönska och alla liljekonvaljer och vitsippor slagit ut. Vilken underbar naturupplevelse.
Invigning av vandringsleden kommer att ske i maj 2011.

 

Vandring 02 Vandring 04

 

Text Agneta Ohlsson
Foto Håkan Gottberger och Kristina Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Provvandring01a

 Ett stopp vid resterna av Gårdlösa Brydestuga

 Vandring 06

 En av alla stättor

 

Vandring 03

 Bron över Sillavadsån

 

Vandring 12

 

 FIKA PAUS INNAN VANDRINGEN FORTSÄTTER

 Provvandring07a   Provvandring12a 
 Provvandring09a   Provvandring13a