smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

 

Nyhetsspalt

PUUB lista

2022-07-02 
PUUB lista är nu uppdaterad.
Nu finns PUUB värdar för samtliga datum.
PUUB-listan >>> 
Missade du att vara värd i sommar hoppas vi på att PUUB kommer till baks även nästa somma så du får möjlighet då.

Utställning i ÖFC

2022-06-30
Nästa utställning i ÖFC. 30 juni–10 juli. Öppet alla dagar 11-17. 
Vill du komma en annan tid? 
Ring 070-956 85 56 

ABBA

Ta chansen att lyssna till Torbjörn Ekebacke när han berättar om hur det var när han plåtade Keith Richards, AC/DC, Marie Fredriksson, Ulf Lundell och massor av annat folk som har gemensamt att de låter. 
Llite smakprov på fler och
större bilder >>>


Smedstorpsmarnad 

2022-06-27
Äntligen. Fredagen den 1 juli är det åter igen dags för Smedstorps-marknad. Som vanligt fyller vi torget med knallar m.m från tidig morgon. Kaffé i medborgarhuset i vanlig ordning.
Loppmarknaden startar kl 15.00. 
Torsdag kväll serveras grillad gris kl 18.00 i våra tält. 

SPF:S månadsmöte 15/6

2022-06-21

Läs om när SPF besökte >>>
Glashyttans Orangeri i Sövde

PUUB

2022-06-18

Uppdaterad lista finns längst ner i spalten under AKtiviteter/Kalender eller här AKTIVITETER / KALENDER 

Våra PUUB-kvällar är anspråkslösa och familjevänliga. Vi träffas i trädgården hos någon av byborna. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Var och en tar med sig egen dricka.
Onsdagar kl 19.00

Vill du själv bli PUUB-värd? 

Skriv upp dig på listan hos Leif Handlare

PUUB

2022-06-14

Nu startar årets sommar-PUUB. Våra PUUB-kvällar är anspråkslösa och familjevänliga. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Var och en tar med sig egen dricka. 

Onsdag 22 juni träffas vi kl 19 hos Gun o Evald, Torggatan 2 (gamla banken) 
Ta med egen dricka (öl, vin, läsk, kaffe...) och kom till denna anspråkslösa och familjevänliga tillställning.
 /Välkommen
 

Österlens FotografiCentrum

2022-06-12

I Magasinet fortsätter visning av fotografier. I år är vi både glada och stolta att kunna erbjuda en serie utställningar där det bästa av svenska fotografi och fotografer visar sin bilder. Vi försöker också förlänga säsongen som avslutas med det årliga eventet med åk. 5 från Smedstorps skola.
Nästa utstälning 16:e juni - 26:e juni, Malin Gezelius & Anders. 
Se årets alla utställare och datum och >>>
eller Läs på deras egna sida www.öfc.se.

Sommarjobba som knattereporter!

2022-06-09

Bor du i eller nära Smedstorp? Tycker du om att skriva och ta bilder? Då kan du skriva reportage för Smedstorps hemsida om allt kul som händer i byn i sommar. Du får betalt för varje publicerad artikel.
www.smedstorp.se
Intresserad?
Kontakta Lena Edwall på biblioteket.
Kom in på biblioteket eller mejla: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skärmavbild 2022 06 09 kl. 15.37.14

 

Midsommarfirande i Gröneplan

2022-06-03

Välkomna att fira en traditionell midsommaraftons eftermiddag den 24/6 i Gröneplan.

Start 14.00 börjar vi med att klä midsommarstången tilsammans.
När vi är klara blir det gemensam dans.
Det kommer att finnas tipsrunda för både barn och vuxna.
Medtag blommor, fikakorg och filt.

/Varmt välkomna önskar Byalaget

 

Badet Öppettider 2022

2022-05-25

Information om årets öppet tider, simskolan mm. Finns nu på Friluftsbadets egna sida >>> 

 

Medlemsavgift Byalaget

2022-05-25

Tack alla ni som redan betalt, men har du missat att betala årets medlemsavgift till Smeddtorps byalag och bygdegårdsförening? Då går det bra att betala in 200 kr till bankgiro 5978-3910 eller swish 123 662 16 84.

Har du redan betalt eller betalde två gånger i fjol behöver ni inte betala igen.

/Styrelsen 

 

  


Aktiviteter / Kalender

 

Måndagar

Boule

2022-06-05

Måndagar kl. 14.00 – 16.00 spelas det Boul på Frans Lindbergs väg. Der är SPF Vitsippan och HjärtLung som håller i det men alla intreserade är välkomna att delta.

Onsdagar

PUUB

Våra PUUB-kvällar är anspråkslösa och familjevänliga. Vi träffas i trädgården hos någon av byborna. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Var och en tar med sig egen dricka. 

Välkommen kl 19

  • Onsdag 22 juni, Gun o Evald, Torggatan (gamla banken), Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
  • Onsdag 29 juni, Monika, Kerstin o Kalle, Storgatan 28
  • Onsdag 6 juli, Ann-Britt o Mats, Storgatan 53
  • Onsdag 13 juli, Berit o Christer, Gårdlösa 1303
  • Onsdag 20 juli, Monika o Per-Åke, Gårdlösavägen 33 
  • Onsdag 27 juli, Pia o Franco, Storgatan, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
  • Onsdag 3 augusti, Katrin o B-G, Storgatan 19 
  • Onsdag 10 augusti, Mrs Walker, Gårdlösa 
  • Onsdag 17 augusti, Anneli o Hans, Gårdlösavägen 21 


Torsdagar

Loppisprylar mottages 

2022-06-15

Loppisprylar mottages Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen. Det går också bra att när som helst sätta saker i lastbilskåpet på baksidan av brandstationen
OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 


Information, alla dagar året runt. 

SIF samlar burkar Och flaskor

2022-06-15

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. 

Tack på förhand SIF!  

 

Bli medlem i föreningen smedstorp.se

Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

 

 

 

Gårdlösaleden

 

Gårdlösa natur och kulturvandring

 

 

 

Invigning16a

Berit Danielsson klipper bandet 

  Invigning av Gårdlösaleden.
Lördag 21 maj
klockan 11.

 

  

”Fantastiskt! Vilken fin vandringsled!”

utropet kom från en solslickad, småsvettig och nöjd vandrare. Och så vacker! Hade inte en aning om att det fanns så mycket intressant här omkring. Variationen i landskapet tycker jag är det bästa, sa en annan pigg och glad kvinna. Det gör gott för kroppen och själen. Nu på våren är här ju makalöst fint, och det är nog fantastiskt till hösten också påpekade hennes make. Jag såg flera glador borta i bokskogen, berättade en östgöte förnöjt. Fantastiskt, tycker jag, att folk i byn gjort det här. Det är inte lite jobb, som ligger bakom precis, påtalade en van vandrare på besök i Smedstorp. Här har de använt såväl knoppen som kroppen för att få till det så bra. 

 

Vi får många besök i sommar och då är det här ju en absolut ”måste grej” att göra tillsammans, liksom ett koncentrat av det bästa Skåne har att ge, sa en leende f.d. Västeråsare. En Smedstorpsbo förundrades; Oj, jag hade inte fattat att det var så mycket de arbetade med, det är ju ett jättejobb de gjort! Och vad fint det blev, med bivacker, skyltar och allt. Jösses, så här långt har jag inte gått sen jag låg i lumpen, pustade en karl, men det var ju fantastiskt fint.

 

Invigning28aInvigning65a

Det var många som deltog i invigningsvandringen

 

Ordet fantastiskt var det mest förekommande då människor beskrev sin upplevelse av leden, av projektgruppens arbete, Smedstorps uppslutning med marknad, kafé, bildvisning m.m. och den ljuvliga vårdagen. 

 

Ja, lovorden var många, och lika rikliga som svettdropparna hos vandrarna denna underbara lördag då våren bjöd på det allra bästa. En strålande sol, liten svag vind och entusiastiska nyfikna vandrare som gladdes med smedstorpsborna och övriga över den fina led, som nu är färdig. Kunde inte bli bättre. En eloge till alla dem som med idéer, muskelkraft, faktafinnande och entusiasm gjort det hela möjligt. Berit Danielsson, som smittat ner byborna med sin kunskap, vetgirighet och vilja att få berätta byns långa historia och visa upp dess variationsrika natur. Berättelserna från hennes barndom om Silverflickan, domarringar och järnåldergravar har nu blivit en spännande historielektion, som alla kan ta del av. Tack Berit för att Du sådde tankefröer, vattnade dem med entusiasm och stolthet över bygdens natur och kulturrikedom. En eloge också till Leif Dahlgren, Mattias Richter och William Mårtensson, invigningsdagens vandringsguider och snårskogens bekämpare. Och alla andra som skrivit inlagor, fotograferat, planerat, marknadsfört, röjt och hållit Gårdlösaledens fana högt.

 

Invigning25aInvigning26a
Invigning vid Smedstorps mittpunkt

 

Invigningen vid Mittpunkten, där bybor, vandrare, utsocknes och hundar i mängd samlats var en trevlig stund. Per Åke Edstrand inledde med berättelsen om arbetet bakom leden, Margit Svensson och Torgny Larsson från kommunen gratulerade och önskade Smedstorp och Tomelilla allt gott med den nya leden, och gav extra bänkar och bord i invigningspresent. Efter sin personliga berättelse om tankarna bakom ledens tillblivelse kunde Berit iklädd sin vackra Ingelstadräkt under ljudet från en trumvirvel klippa bandet och Gårdlösaleden var nu högtidligen invigd. Med svung i stegen och nyfikenhet gick vandrarna iväg längs vägen mot Gårdlösa och vidare på sin upptäcktsfärd. 

 

 

Invigning43aInvigning53a

Kerstin o Berit serverar Ramslöksoppa vid bivacken 
Recept på Ramslöks soppa>>> 

 

Scenbyte. Kastruller, muggar, skedar och en ljuvlig bukett med ramslök prydde bordet vid den första bivacken där matkontrollen fanns. Berit Danielsson hade lämnat festdräkten och stod nu med Kerstin Palm och serverade ramslökssoppa och bröd. Det smakade mer. Lite till, tack. En delikatess, som frambringats genom timmar av ramslöksbladstvättande, hackande och kokande, vilket föregicks av en skön plockarstund i ett hav av doftande blommor. En mycket uppskattad vilopaus längs vägen. Frågorna om soppan, ramslöken var många och aptiten god. Lite till, tack. 

 

Berit Danielsson har längtat, önskat och jobbat för att denna led skulle komma till stånd. Allt har inte gått på räls men till sist har det unika i området synliggjorts och tillgängliggjorts genom ett unikt engagemang i byn. Och precis som då Berit serverar ramslökssoppa, så säger hon nu till oss alla

"- Var så god – här är en härlig upplevelse för kropp och själ,
huvud och sinnen - Gårdlösaleden."

Fantastiskt, inte sant!

 

Text Moca Odesjö, Foto Kristina Eriksson

 

 

 

Invigning44a

  Leif Dahlgren guidar första gruppen

 

Invigning10a

  Snart dax att ...

 

Invigning20a

  ... avtäcka tavlan med karta över leden.

 

Invigning40a

  Smedstorpsbor avnjuter kaffe utanför 

  citroenhuset

 

Invigning17a

  Smedstorps företagare och ...

 

Invigning07a

  ... entusiaster vissar upp sig i folk vimlet

 

Invigning57a

Invigningstalare på rad, Per-Åke, Berit, Margit och Torgny

 

 

Invigning11a

  Berit i folkdräkt