smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

NYHETSSPALT

Smedstorp Lyser 5/11

2021-10-22

Samling Medborgarhuset kl.17, vi hjälps åt att sätta ut marchaller.

Fika och samkväm i Medborgarhuset kl.18.00.

smedstorplyser20211105

/Byalaget

 

Uppdaterade sidor

2021-10-06

Sidorna Byalaget och Idrotsföreningen

är uppdaterade.

 

ÅRSMÖTE SMEDSTORP.SE!

2021-10-04
Tisdagen den 26 oktober kl 19.00 är det årsmöte i föreningen smedstorp.se i Medborgarhuset.
Kom gärna och tyck till om vad vi ska skriva om på byns fina hemsida. Vi bjuder på fika!
Välkomna önskar styrelsen för Smedstorp.se

 

Café Seniora

2021-10-04

Du som bor i Smedstorp med omnejd är välkommen till Medborgarhuset.

Tisdagen den 19 oktober kl. 13.30-16.00. Vi spelar kort bingo. Kaffe med kakor serveras.

Varmt välkomna!

/Kerstin o Ingrid

 

Music Quiz

2021-09-30

Välkomna till Medborgarhuset i Smedstorp på Karins populära Music Quiz
Fredag den 22/10 18.00
Medtag picknick korg, Quizet startar 19.00, Kostnad:50 kr
Har du någon fråga ring

Karin 070-995 83 89 

Välkomna hälsar Byalaget

 

PUUB

2021-09-30 

Nu är det dags för höstens PUUB:ar på Magasinet (bredvid Leif Handlare). Vi träffas kl 19, följande kvällar:

- Måndag 11 oktober
- Torsdag 4 november
- Tisdag 23 november
- Söndag 12 december (lussevaka)

Ta med egen dricka (öl, vin, läsk, kaffe...) och kom till denna anspråkslösa och familjevänliga tillställning. Precis som tidigare tar vi varje PUUB-kväll ut en värmeavgift om 20 kronor per person, som vi hoppas ska täcka kostnaderna för gasolinköpen. Betalas på plats, kontant eller swish.

PS
Vill du göra det lätt för dig?
Betala 100 kronor för alla höstens PUUB:ar.

 

Biblioteket Ht 2021

2021-09-02

Höstens

program på biblioteket >>>

finns nu på hemsidan.

Första aktiviteten är Lördag 4/9 13-14:30: 

Skrivarverkstad med Mari Bister. (författare till Djurdeckarna och Uppdrag djurräddning) Från 5 år.

 

Cirkelpass för vuxna

2021-08-31 

Cirkelpass för vuxna börjar tisdagen den 14/9 kl. 19-20. Smedstorps Skola Gymnastiksalen. Nya som gamla medlemmar är välkomna.
Smedstorps Gymnastikförening

 

Loppisprylar mottages

2021-08-31 

Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen: Tar vi emot prylar OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 

Dragningslistan SIF:s Supporterklubb juli-augusti

2021-08-19

Dragningslistan SIF:s Supporterklubb juli-augusti

Nr: 35, 152, 253, 198, 27, 197, 173, 19, 144, 143, 212, 93, 283, 191, 229, 153, 295, 73, 297, 63, 55, 269, 140, 84, 290, 54, 7, 66

/Kontrollanten

 

Se mer av facebooksidan

Smedstorp.se

längst ner på Startsidan >>>

 eller gå till Facebook smedstorp.se 

 

 

SIF samlar burkar Och flaskor

2013-07-12

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. Föreningen deltar även i en tävling där de just nu ligger på plats 21, följ länken för att se hur föreningen ligger till. pantamera.nu/foreningskampen 

Tack på förhand SIF!  

 

 

>>>ARkIvERADE NYHETER

 


BLI MEDLEM

smedstorp.se
Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

 

Gårdlösaleden

 

Gårdlösa natur och kulturvandring

 

 

 

Invigning16a

Berit Danielsson klipper bandet 

  Invigning av Gårdlösaleden.
Lördag 21 maj
klockan 11.

 

  

”Fantastiskt! Vilken fin vandringsled!”

utropet kom från en solslickad, småsvettig och nöjd vandrare. Och så vacker! Hade inte en aning om att det fanns så mycket intressant här omkring. Variationen i landskapet tycker jag är det bästa, sa en annan pigg och glad kvinna. Det gör gott för kroppen och själen. Nu på våren är här ju makalöst fint, och det är nog fantastiskt till hösten också påpekade hennes make. Jag såg flera glador borta i bokskogen, berättade en östgöte förnöjt. Fantastiskt, tycker jag, att folk i byn gjort det här. Det är inte lite jobb, som ligger bakom precis, påtalade en van vandrare på besök i Smedstorp. Här har de använt såväl knoppen som kroppen för att få till det så bra. 

 

Vi får många besök i sommar och då är det här ju en absolut ”måste grej” att göra tillsammans, liksom ett koncentrat av det bästa Skåne har att ge, sa en leende f.d. Västeråsare. En Smedstorpsbo förundrades; Oj, jag hade inte fattat att det var så mycket de arbetade med, det är ju ett jättejobb de gjort! Och vad fint det blev, med bivacker, skyltar och allt. Jösses, så här långt har jag inte gått sen jag låg i lumpen, pustade en karl, men det var ju fantastiskt fint.

 

Invigning28aInvigning65a

Det var många som deltog i invigningsvandringen

 

Ordet fantastiskt var det mest förekommande då människor beskrev sin upplevelse av leden, av projektgruppens arbete, Smedstorps uppslutning med marknad, kafé, bildvisning m.m. och den ljuvliga vårdagen. 

 

Ja, lovorden var många, och lika rikliga som svettdropparna hos vandrarna denna underbara lördag då våren bjöd på det allra bästa. En strålande sol, liten svag vind och entusiastiska nyfikna vandrare som gladdes med smedstorpsborna och övriga över den fina led, som nu är färdig. Kunde inte bli bättre. En eloge till alla dem som med idéer, muskelkraft, faktafinnande och entusiasm gjort det hela möjligt. Berit Danielsson, som smittat ner byborna med sin kunskap, vetgirighet och vilja att få berätta byns långa historia och visa upp dess variationsrika natur. Berättelserna från hennes barndom om Silverflickan, domarringar och järnåldergravar har nu blivit en spännande historielektion, som alla kan ta del av. Tack Berit för att Du sådde tankefröer, vattnade dem med entusiasm och stolthet över bygdens natur och kulturrikedom. En eloge också till Leif Dahlgren, Mattias Richter och William Mårtensson, invigningsdagens vandringsguider och snårskogens bekämpare. Och alla andra som skrivit inlagor, fotograferat, planerat, marknadsfört, röjt och hållit Gårdlösaledens fana högt.

 

Invigning25aInvigning26a
Invigning vid Smedstorps mittpunkt

 

Invigningen vid Mittpunkten, där bybor, vandrare, utsocknes och hundar i mängd samlats var en trevlig stund. Per Åke Edstrand inledde med berättelsen om arbetet bakom leden, Margit Svensson och Torgny Larsson från kommunen gratulerade och önskade Smedstorp och Tomelilla allt gott med den nya leden, och gav extra bänkar och bord i invigningspresent. Efter sin personliga berättelse om tankarna bakom ledens tillblivelse kunde Berit iklädd sin vackra Ingelstadräkt under ljudet från en trumvirvel klippa bandet och Gårdlösaleden var nu högtidligen invigd. Med svung i stegen och nyfikenhet gick vandrarna iväg längs vägen mot Gårdlösa och vidare på sin upptäcktsfärd. 

 

 

Invigning43aInvigning53a

Kerstin o Berit serverar Ramslöksoppa vid bivacken 
Recept på Ramslöks soppa>>> 

 

Scenbyte. Kastruller, muggar, skedar och en ljuvlig bukett med ramslök prydde bordet vid den första bivacken där matkontrollen fanns. Berit Danielsson hade lämnat festdräkten och stod nu med Kerstin Palm och serverade ramslökssoppa och bröd. Det smakade mer. Lite till, tack. En delikatess, som frambringats genom timmar av ramslöksbladstvättande, hackande och kokande, vilket föregicks av en skön plockarstund i ett hav av doftande blommor. En mycket uppskattad vilopaus längs vägen. Frågorna om soppan, ramslöken var många och aptiten god. Lite till, tack. 

 

Berit Danielsson har längtat, önskat och jobbat för att denna led skulle komma till stånd. Allt har inte gått på räls men till sist har det unika i området synliggjorts och tillgängliggjorts genom ett unikt engagemang i byn. Och precis som då Berit serverar ramslökssoppa, så säger hon nu till oss alla

"- Var så god – här är en härlig upplevelse för kropp och själ,
huvud och sinnen - Gårdlösaleden."

Fantastiskt, inte sant!

 

Text Moca Odesjö, Foto Kristina Eriksson

 

 

 

Invigning44a

  Leif Dahlgren guidar första gruppen

 

Invigning10a

  Snart dax att ...

 

Invigning20a

  ... avtäcka tavlan med karta över leden.

 

Invigning40a

  Smedstorpsbor avnjuter kaffe utanför 

  citroenhuset

 

Invigning17a

  Smedstorps företagare och ...

 

Invigning07a

  ... entusiaster vissar upp sig i folk vimlet

 

Invigning57a

Invigningstalare på rad, Per-Åke, Berit, Margit och Torgny

 

 

Invigning11a

  Berit i folkdräkt