smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

NYHETSSPALT

Påmnelse från Byalaget

2020-05-15

Ditt stöd behövs❤️för endast 200kr/år blir du medlem i Smedstorps byalag & bygdegårdsförening, en förening som driver Medborgarhuset, brinner för att genomföra årets fina traditioner som Julgransplundring, Valborgsfirande, Midsommarfirande, Smedstorp lyser, Lucia,

Nyårsfest mm...betala in på

bankgiro: 5978-3910.

Tack ❤️ /Byalaget

 

Dragningslista SIF:s
Supporterklubb mars-april

2020-05-05

Dragningslista mars -april 

Nr: 197, 159, 7, 240, 188, 282, 169, 100, 271, 116, 99, 183, 53, 160, 199, 58, 13, 209, 40, 193, 220, 94, 284, 148, 281, 247, 97, 222 

/Kontrollanten

 

Se mer av facebooksidan

Smedstorp.se

längst ner på Startsidan >>>

 eller gå till Facebook smedstorp.se 

 

 

Info från 
Gymnastikförening

2020-03-29

Aktuella info på 

Gymnastikföreningens sida.

I korthet, Barngympan startar förhopningsvis ute onsdag 1/4. Tisdagsgympan är fr.o.m. 31/3 utomhus. Läs mer på 

Gymnastikförening >>>  

 

PICKNICK-JAZZ
Instäl, framflyttat till hösten

2020-03-02

Boka biljetter till vårens picknick-jazz­ lördag 21 mars på Smedstorps Medborgarpalats. Vi har nöjet att presentera Peter Lind and the Cabaret Bands jubileumsföreställning 20 år. Pris 325:- (inget återköp) Föreställningen börjar kl 20.00, insläpp från kl 19.00.
Biljettbokningoch mer info>>>

 

Loppispryla mottages

2020-03-02

Smedstorps IF tar tacksamt emot loppisprylar, hela och rena, ej vitvaror, stoppade soffor och däck.
Inlämning torsdagar 18.00 - 19.00 i brandstationen,
eller ring Jörgen 0733-208890

eller Leif Handlare 0414-51117

 

Ny adress till
Webb-mejlen

2020-02-01

Vår webbmejl har bytt namn till WebSupport. Och länken för att logga in på mejlkontot via webben är ny. Din gammla länk studsar vidare till rätt sida, men du bör spara ett nytt bokmärke/länk.

Jag har uppdaterat länkarna på vår

Medlemssida>>>

till den nya inloggnings sidan för webbmail och deras nya Guider.

 

Trafikmiljön i byn

2019-06-16

Läs Trafikverkets svar på våra frågor/önskemål om en bättre trafikmiljö i Smedstorp.

Läs svaret här >>>

 

Hittar ni till tågparkeringen?

2014-01-01

Vi vill bara upplysa alla om möjligheten till parkering på torget vid Medborgarhuset för de som ska åka med tåget. Nu har tågtiderna dessutom utökats med tågbuss på natten fredag och lördag. Kolla på Skånetrafiken för närmare info.

 

SIF samlar burkar Och flaskor

2013-07-12

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. Föreningen deltar även i en tävling där de just nu ligger på plats 21, följ länken för att se hur föreningen ligger till. pantamera.nu/foreningskampen 

Tack på förhand SIF!  

 

 

>>>ARkIvERADE NYHETER

 


BLI MEDLEM

smedstorp.se
Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

 

Rapport från Smedstorps by, av klass 5 Smedstorps skola vårterminen 2020.

 

 

Den bästa byn på östrlen

2020-05-15

Smedstorp är den bästa byn på Österlen. Här finns trevliga människor överallt och alla trivs bra. Vi undersöker om detta verkligen stämmer genom att träffa folk som bor i byn.

 

Det bästa med Smedstorp

Rickard Jürs tycker att det bästa med byn är naturen och att det är en lugn by. Eva-Lena Axelsson tycker att det bästa är att man trivs bra. Gun Faxheden tycker att det bästa är att alla människor är trevliga och att det finns en liten affär. Evald Faxheden tycker att det bästa är alla trevliga människor och att man kan röra sig med tåget, den lilla affären Leif handlare och den trevliga by- känslan. Mai Beckman tycker att det bästa är att det är en bra by för att det finns tåg så att man kan röra sig men också att alla människor gör så att man blir glad.

Vilja ha

Rickard Jürs skulle vilja ha ett utegym. Eva-Lena Axelsson och Gun Faxheden skulle vilja ha ett matställe eller en restaurang. Evald Faxheden skulle vilja ha ett höghus med elva våningar och långa cykelvägar så att man kan till exempel cykla till Gärsnäs och Hammenhög.

 

Hur länge

Gun Faxheden och Evald Faxheden har bott i Smedstorp i ca 20 år. De flyttade hit för att bo på Österlen men också för det fina huset. Eva-Lena Axelsson har bott i Smedstorp i hela livet.

 

På väg tillbaka mot skolan är vi nu säkra på att byborna verkar gilla sin hemby.

 

spacer

 

hus

  Här finns mycket att göra och fullt med hus

 

taget

  Här susar tåget förbi

 

Bästa butiken i Smedstorp

2020-05-20

Leif Handlare är den enda mataffären i Smedstorp. Vi får veta vad folket i Smedstorp tycker om affären och vad dom som äger affären tycker själva om sin affär.

 

Bästa i Smedstorp 

5:orna från Smedstorps skola går runt i byn och intervjuar folk om olika saker. Två elever från Smedstorps skola går och intervjuar folk om Leif handlare. Dom får många positiva kommentarer om Leif handlare dels av turister och dels av folk som bor i Smedstorp. Folk är mycket nöjda med affären och vill inte ändra på någonting i den.

Eva-Lena om sin affär

- Jag tycker att det är väldigt roligt och jag älskar att det är gammeldags i affären. Jag hoppas att folk tycker om min affär men hittills har ingen klagat! säger Eva- Lena mycket stolt.

kunder

- Tja, det är blandat nu med kunder p.g.a. Corona men vi får mest kunder på helgerna. Vad det gäller om vad vi tjänar så är det också lite blandat beroende på vad folk köper men också beroende på hur många kunder vi får. Jag har ingen siffra där.

 

Folks åsikter

Vi pratar med folk som går förbi och runt om i byn. Många är väldigt trevliga.
- Det är en väldigt fin gammaldags affär som får mig att känna igen min barndom.
- Vi brukar handla mycket smör, bröd, chips och godis, säger några kunder.
- Vi handlar inte så mycket bara glass hos Leif handlare, sa några turister som gick förbi.

Bra betyg

Leif handlare anses att vara mycket älskad och ingen har något att klaga på vilket nog är bra för Eva- Lena känner att hon inte vill ändra på något i affären.

 

 

SMEDSTORPS FRISÖRER

2020-05-27

Några från klass fem i Smedstorps skola är intresserade av vad Smedstorpsborna tycker om byns tre frisörer. Det var många bra kommentarer men det var också ett par dåliga.

 

Det är många som t.ex. går till Ellec för att dem är bra på att klippa och för att de flesta som går dit tycker att dem är trevliga och snälla. Ellec har också väldigt fin salong och trevliga anställda. Vi frågade Elenor ett par frågor och hon svarade:

- Jag bor i Smedstorp och det är jag som driver Ellec. Det brukar komma väldigt många kunder men det har minskat lite sen Covid-19. Det är väldigt roligt att jobba som frisör för man får lära känna många olika personer och man får vara kreativ och om man har tur får man göra någon överraskning till sin kund.

 

Det är få som har bott i Smedstorp länge men som aldrig har gått till någon av frisörerna här i Smedstorp. Det var bara tre stycken vi frågade som aldrig har gått till någon av Smedstorps frisörer. De tyckte det var lite trist för det är många som talar gott om frisörerna. 

- Jag skulle till Ellec men man behövde boka en tid så jag hann inte klippa mig just när jag ville, sa en kvinna vi mötte på tågstationen.

John berättar: 

- Jag har bott i Smedstorp sen 2000 och jag har aldrig klippt mig här hos någon av Smedstorps frisörer för jag har inget hår, men jag hade gärna velat testa om jag hade haft hår.

- Jag har aldrig gått till någon frisör här i Smedstorp för jag klipper mig själv. Jag vill inte testa för att jag är för lat och snål! sa Helen som vi mötte i Smedstorp, med bestämd blick.

Alla som vi frågade förutom en person tyckte att Smedstorps frisörer gjorde ett bra jobb med att klippa hår. De flesta vi frågade tycker att det är coolt att ha tre frisörer i en sån här liten by. Det är många som har talat gott om frisörerna.

 

 

HÅLL DIG AKTIV I SMEDSTORP!

Marknader och andra aktiviteter hålls i Smedstorp under åren, och byborna i Smedstorp gillar de. Vid speciella tillfällen och högtider så hålls de olika aktiviteterna.

Intervjuer

Tisdagen den 28:e april klockan 12:30 så gick tre elever från Smedstorps skola ut i Smedstorp för att intervjua byborna i Smedstorp. De flesta vi frågade var äldre och hade bott i Smedstorp länge. Vi frågade dem om vad de tyckte om olika aktiviteter.

Många aktiviteter ordnas i byn

-Vad tycker du om aktiviteterna här i Smedstorp? 

-Jag tycker dem är trevliga och jag brukar komma, svarar Kent Farman.

Eva-Lena Axelsson som jobbar på Leif Handlare berättar att hon tycker att skadegörelse är en dålig aktivitet.

-Annars tycker jag dem andra aktiviteterna är bra och roliga.

Enligt Nina Edstrand är badet och minigolfen de bästa aktiviteterna här i Smedstorp.

Något som saknas i byn?

Vi frågade om de var något som de saknade här i byn och alla tyckte de hade varit mycket trevligt med en restaurang eller annat matställe.

-Det är väldigt roligt att aktiviteterna både är för barn och äldre, säger Gunn Faxheden som ofta är med på aktiviteterna och ibland anordnar dem.

 

Klockan 13.30 så återvände vi tillbaks till skolan. Nu vet vi lite mer om vad folket i Smedstorp gillar.

  

 

Text och Foto klass 5 Smedstorps skola vårterminen 2020

 

 

På statsidan publicerar vi ett reportage i taget med några dagars mellanrumm.

Vi samlar sedan alla publicerade reportage på denna sida.