smedstorp se

Medborgarhusets hustomtar

2019-11-29

 
Midnatt råder, tyst det är i husen…. Smedstorps byalag & bygdegårdsförening har sina egna hustomtar i form av Bengt, Leif, Bengt och Claes, dessa fyra herrar utgör den ideella ”utegruppen”. Utegruppen står för ett enormt arbete vad gäller Medborgarhusets kondition. Huset, som byggdes 1910 och fick en tillbyggnad 1953, behövdes än en gång fräschas upp och det har utegruppen tagit ansvar för. De fyra herrarna har lagt ner åtskilliga timmar, utegruppen startades 2017 och det året byggde de en miljöstation på baksidan av huset, här står nu sopkärl i tryggt förvar mot vädrets makter, för vindarna på Österlen kan ruska om den mest stadiga människokropp… Plåtarna som sitter på miljöstationen, och lite nya stuprörsbitar är sponsrade av Tomelillas one and only, Mix Bleck & Plåt, ett varmt tack till dig Stefan. 

 

Sen var det dags att ta itu med husets kulört, det var ett tag sen det blev målat så utegruppen begav sig till Hammenhög för att göra ett besök hos ”Perssons golv & färg”, här inhandlades åtskilliga hinkar med färg till ett rabatterat pris, ett stort TACK till er! Husets gavel fick nu en vacker ljusgul färg, skylten ”Medborgarhuset” plockades ner och fräschades upp, ta gärna vägarna förbi huset och se den vackra skylten, som har blivit upplyst tack vare Tord på Elprojekt Syd, ännu en sponsor som vi vill ge ett stort TACK. 


Målandet av den stora byggnaden fortskred under 2018 och då fixade herrarna även en ny kökstrappa, den gamla hade sett sina bästa dagar, tänk bara så många pantofflor och ölbackar som kånkats upp och ner på dessa steg. 


Under året har det slitits hårt med nya vindskivor, källaren har fått nya fönster och en ny dörr och i samarbete med byggfirman Kebab har det bytts en hel del fönster. På baksidan var den gamla sceningången i dåligt skick, så här fanns ännu ett jobb för gänget, vem hade förlåtit sig om byns stjärnor, ”Ekdala Hot Four”, trillat genom en rutten bräda, nej då hade det nog blivit annat ljud i saxofonen…


Mycket arbete har vädrets makter styrt över, vid några tillfällen, när det skulle till att målas och liften var på plats, öppnade sig himlen och dropparna trillade ner. Nej, vädrets makter kan vi inte rå på. Vi riktar ett speciellt stort TACK till Leif på ”Österlens Teknik & Uthyrning” för tålamod och hjälp med sponsring av liftar, för även om dessa fyra herrar är lite av byalagets änglar så räcker inte vingarna upp att måla vindskivor. Så till Bengt, Leif, Bengt och Claes, vill vi ge en stor varm julekram och tacka för allt ni gör! 


Vi i Smedstorps Byalag & Bygdegårdsförening, hade aldrig kunnat driva runt Medborgarhuset och alla aktiviteter och evenemang, om det inte fanns frivilliga krafter, hjälpredor, hustomtar, ja all hjälp är välkommen. Så sitter du där framför datorn och tänker, -Jag kan kanske hjälpa till med något? Då är du välkommen att knacka på hos någon av styrelsemedlemmarna eller skicka ett mail till

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

/Smedstorps Byalag & Bygdegårdsförening

 

Text & Bild Nina Edstrand

 

 

img1959

 Claes, Leif, Bengt och Bengt

 

img1953

 

img1941 

 

 img1969    img1975

 

img1954