smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

 

Nyhetsspalt 

 

Läs nyheterna här >>>

 

Nyheterna nedan kan blir lite svåra att läsa efter som innehållet är anpassat för att visas på en egen sida. 

Läs nyheterna här >>>

 

 

 

folkdakt  Berit Danielsson och 
Ann Margret Malmqvist
 

SPF Månadsmöte onsdagen den 8 mars

Traditioner, folkdräkter, seder o bruk.

På SPF Månadsmöte onsdagen den 8 mars var Ann Margret Malmqvist föreläsare och berätta om bl.a. o folkdans, som hon varit mycket engagerad i. 

Hon berättade också o gamla traditioner i Smedtorp och Gårdlösa och om ett folkdräktens historia.

Läs om mer om mötet och Ann Margrets berättelse >>> 


fritids vt 2023Fritidsgården Startar

Fritidsgården startar den 21/2. Klockslag, mellan 18-20.
Fritidsgården pågå i 8 veckor på Tisdagar, ev kan det bli en förlängning med 2 veckor. 


Årsmöte Smedstop.se 14 mars kl. 19:00

Föreningen Smedstorp.se håller årsmöte den 14 mars i medborgarhuset, alla medlemar hällsas välkomna.
Vi bjuder på fika. /Styrelsen.


Stick-kontakt på Biblioteket

2023-01-25
Hemstickat var årets julgåva 2022. 
Men vi behöver alltid värmande plagg, och har du själv skåpet fullt finns det andra som fryser. 
Kom och sticka på biblioteket i Smedstorp, varje måndag kl 17.00. 
Det finns garn 🧶 och stickor. 
Virkare  och brodöser är också Välkomna till en trevlig stund på vårt fina bibliotek. 
På måndag 30 januari skall vi prova att sticka estniska snedrutor. 
Måndag 6:e februari provar vi att sticka strumpor ”tå upp”. 

 

 

stickat

 

stickor

 


Ny grillplats 

2022-12-27
Kommunen har röjt och iordningställt en ny grilplats till oss i Gröneplan
Nu kan vi njuta vid den fantastiskt fina Grillen sittande på nya ditlagda stockarna. 
grilplats 
Tack till Kommun som tillmötes gick byafolkets Önskningar
 


 

Boul avslutBoulen tar nu vinteruppehåll

2022-10-04

Här var det bra kast i säsongens sista boule. 
Vi avslutade med korv grillning för gänget som trivdes på banan och med varandra och vädret.
Kom igen till våren
SPF Vitsippan och Hjärt och Lung österlen 


  


Aktiviteter / Kalender

 

Måndagar

Stick-kontakt på Biblioteket

2023-02-14

Kom och sticka på biblioteket i Smedstorp, varje måndag kl 17.00. Det finns garn och stickor. 
Virkare  och brodöser är också Välkomna till en trevlig stund på vårt fina bibliotek. 
/Agneta Sassersson

Boule

2022-10-05

Gör vinteruppehåll återkommer till våren.

Måndagar kl. 14.00 – 16.00 spelas det Boul på Frans Lindbergs väg. Der är SPF Vitsippan och HjärtLung som håller i det men alla intreserade är välkomna att delta.

 

Torsdagar

Loppisprylar mottages 

2022-06-15

Loppisprylar mottages Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen. Det går också bra att när som helst sätta saker i lastbilskåpet på baksidan av brandstationen
OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 


Information, alla dagar året runt. 

SIF samlar burkar Och flaskor

2022-06-15

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. 

Tack på förhand SIF!  

 

Bli medlem i föreningen smedstorp.se

Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454


Arkiverade nyheter 2022 och framåt >>>

Arkiverade nyheter äldre >>>

 

 

HISTORIK

 

FORNLÄMNINGAR

I markerna kring Smedstorp, närmare bestämt på Gårdlösaåsen, har man gjort flera intressanta fornfynd. Vid utgrävningar 1949 fann man en kalkstensgrav innehållande en ung kvinna och en mängd smycken. Det mest kända är ett silverspänne från 200-talet med inskriptioner på runskrift med tecken från vårt äldsta runalfabete. Den unga kvinnan har fått namnet "Silverflickan". I anslutning till graven har man funnit stolphål och grunder efter 56 olika hus daterade till 400-900 e Kr.

 

 

SLOTTET

Smedstorp bys historia är intimt förknippad med Smedstorps slott. Gården har gamla anor och är en av Skånes äldre storgårdar. Den tillhörde från 1300-talet den danska släkten Bing och under den senare delen av 1500-talet lät Anders Keldsen Bing uppföra en förnäm slottsanläggning. Egendomen hade efter Bings död 1589 olika ägare innan den köptes av en av Danmarks mest framstående män, Joakim Gjersdorff. Efter freden i Roskilde 1658 sålde Gjersdorff alla sina gods till Danmarks kung. 1660 blev Smedstorps slott ett av de 18 skånska och blekingska adelsgods som danskarna överlämnade till den svenska kronan mot att Sverige återlämnade Bornholm till Danmark. Smedstorp gods blev därmed kungsgård och fungerade länge som säte för högt uppsatta personer inom försvarsväsendet. Efter en brand 1930 återstår idag endast huvudbyggnaden, en tvåvåningsbyggnad av gråsten. Den är i privat ägo och är ej öppen för allmänheten.

 

 

KYRKAN

Smedstorps kyrka ligger i nära anslutning till slottet och det är högst troligt att den en gång byggdes för att fungera som slottskyrka.   Under 1860-talet revs den gamla medeltida kyrkan och en ny kyrka uppfördes. Smedstorps kyrka nyinvigdes 1867. I kyrkan finns ett praktfullt gravmonument över Anders Bing, slottherre på Smedstorps slott fram till 1589. Monumentet, som anses av några som ett av den nordiska renässanskonstens märkligaste skulpturverk, är utfört i svart kalksten, sandsten, marmor och alabaster. I kyrkan finns även en predikstol från 1590-talet. Enligt sägnen skall det finnas en underjordisk tunnel som förbinder kyrkan med slottet.

 

 

JÄRNVÄGEN & BYN

På 1700-talet fanns i Smedstorps by ett tiotal s.k. gatehus, en del friliggande och andra sammanbyggda. Dessa beboddes av hantverkare och lantarbetare utan egen mark att bruka. Vägen gick vid denna tid genom Kungsgården. Torpbebyggelsen ökade under 1800-talet och efter ett laga skifte 1842 började uppodlingen av den magra marken och 1930 hade all mark söder om byn övergått till åkermark.
År 1882 invigdes privatjärnvägen Cimbrishamn-Tomelilla Järnväg. Stationen lades i ett område som tidigare hade varit s.k. utmark (betesmark) och den enda bebyggelsen som tidigare funnits där var ett soldattorp och en brydestuga som användes vid torkning av lin.
Järnvägen och stationen drog ny bebyggelse till sig och byn växte snabbt. År 1896 sammanslogs järnvägen med Tomelilla - Malmö järnväg och därigenom erhöll man förbindelse med Malmö.
Samma år blev Smedstorp ett s.k. municipalsamhälle, dvs. man fick följa de s.k. stadsstadgorna utan att vara stad och Smedstorp kom att fungera som ett regionalt centrum.
Kring sekelskiftet fanns här ett tiotal handlare och ett fyrtiotal andra småföretagare och hantverkare. Här fanns bla. mejeri, slakteri, bränneri, färgeri, postkontor, telefonstation, taxi och bryggeri. Här fanns också två hotell och 1903 grundade man en egen sparbank.
Den lilla trånga järnvägsstationen revs och ersattes med en präktig nybyggnad 1912, vilken idag kan beskådas av alla som anländer eller passerar med tåg.
Fram till Kommunreformen 1972 utgjorde Smedstorp egen kommun.

 

HJÄLTEN

År 1859 utvandrade, eller snarare flydde, riksdagsmannen Ola Månson från Gårdlösa till Amerika. Han hotades av en fängelsedom pga. ekonomiska oegentligheter och äktenskapliga bekymmer. Han lämnade Sverige i sällskap med sin 21-åriga älskarinna och deras nyfödde son Karl-August och övergav därmed sin hustru och deras sju barn hemma i Gårdlösa.

 

Månson bytte namn till Lindbergh och sonen Karl-August antog det amerikansk klingande namnet Charles Augustus. Denne utbildade sig till jurist och var amerikansk kongressledamot under åren 1907-1917.

 

Hans son, även han kallad Charles A Lindbergh, född 4 februari 1902, genomförde den 20-21 maj 1927 en enmansflygning nonstop över Atlanten och blev därmed en av flyghistoriens största hjältar.

 

 Läs mer om Charles Lindberg >>>

 

 

MÅLARMÄSTAREN o BERÄTTAREN

Målarmästare Frans Lindberg föddes 1857, levde och verkade i Gårdlösa och Smedstorp fram till sin död 1944. Under de senare åren av sitt liv ägnade han sig åt att teckna och måla bilder från sin hembygd. Dels miljöer som fanns kvar på 30- och 40-talen, dels bilder ur minnet från sin barndom på 1800-talet.

 

Frans Lindbergs teckningar och tavlor spreds främst hos bönderna i hemtrakten, men när han så småningom blev "erkänd" kom hans tavlor även att hänga på Nordiska Museet och visas på utställningar i Paris och Bryssel. Hans tavlor finns bl.a. på kulturen i Lund och Österlens Museum i Simrishamn.

Men Frans Lindberg målade inte bara tavlor. Han skrev även små berättelser om de motiv han valt och dessa berättelser eller historier är både detaljrika och fyllda av mustiga poänger.

 

Sommaren 2009 arrangerades på Galleri Ekdala i Gårdlösa, en utställning med ett stort antal tavlor, teckningar, fotografier och handskrivna berättelser av Frans Lindberg. I samband med utställningen utgavs boken "Livet i Gårdlösa", som inte bara är en bilderbok utan även en nog så spännande historiebok där vi får en inblick i hur man levde på landet i Skåne på 1800-talet. En reportagebok kan man kanske kalla den. Av den noggranne reportern Frans Lindberg som verkligen älskade sitt Österlen.

 

För den som vill läsa mer om Smedstorp rekommenderas:
Den gamla tiden är mig kär av Frans Lindberg 1978
Minnen från Smedstorp-då seklet var ungt av Elisabeth Löfwall-Malmström 1996
Smedstorps Slottspark och Slottshall-In Memoriam av Berit och Hernes Nilsson 2000
Ortsrapport Smedstorp utgiven av Tomelilla Kommun 2002
Ortsrapport Gårdlösa utgiven av Tomelilla Kommun 2002
Ett stationssamhälle på Österlen Gamla vykort – bilder och historik av
Jan Håkansson 2013

 

NÖDLANDNING I KRIGSTIDER

Den 4 januari 1944 blev Smedstorp inblandad i andra världskriget. Då nödlandade nämligen ett engelskt bombplan, B 24 Liberator i närheten av Ingelstagården. Ombord på planet befann sig tio personer, fyra officerare och sex underofficerare.

 

 

domarringen

Domarring Gårdlösa

 

Smedstorps Slott

 

hi-smedstorps-kyrkaSmedstorps kyrka

 

Fasader Gårdlösavägen

 

hi-charles-lindberghCharles Lindberg 

 

hi-bokomslagBokomslag "Livet i Gårdlösa" 

 

hi-2-bokomslag

Bokomslag "Ett stationssamhälle på Österlen Gamla vykort"