FÖR DET ÄR INGEN VANLIG DAG,
FÖR DET ÄR KLOTETS TIOÅRSDAG,
HURRA HURRA HURRA!

2018-11-21

 

Den andre november var det festligt värre då byns, ja faktiskt hela Österlens, mittpunkt “klotet” firade tio år! Som av en tillfällighet inträffade detta samtidigt som “Österlen lyser” och hela Storgatan, och många av smågatorna, var upplysta med hjälp av säkerligen flera hundra marschaller. Man kunde med andra ord med lätthet ta sig ner, bort, upp, fram, mot mittpunkten och klockan sex hade åtminstone ett hundratal personer samlats vid det röda klotet. Det var lite sådär kyligt, ruggigt och mörkt, som det ska vara i november, och efter berättelsen om hur klotet kom till var planen att firarna skulle ta sig vidare mot  Medborgarhuset och värma sig med gulaschsoppa, bröd och lite kaffe. 


Förste talare ut var byns självutnämnde borgmästare, Evald Faxheden, som är ordförande i byalaget. Sen kom Franco Paglialunga som nämnde och tackade en väldigt massa andra personer, och var en av dem som kom på idén med/hittade klotet (i ett kommunlager fattade jag det som..) Som den konstnärlige ledaren han är precis hade strykt på ett nytt fräscht lager röd färg på bollen, och den glödde som aldrig förr. Talare nummer tre var “Bonde-Per-Martin” Svensson som minsann hade kopplingar till “Smisstorp”, han talade som representant för kommunen och trodde nog allt skulle bli bra bara tågen fungerade som de skulle. Efter denne tredje talare började barnen titta otåligt på facklorna som låg på bordet, och de vuxna började vicka lite på tårna i skorna som blivit kalla. Då kom Sommarteatern och värmde med ett gäng sånger, och under tiden delades facklor ut och tändes från marschallerna som stod utplacerade lite här och var. 


Efter en timme var det äntligen dags att tåga ner mot Medborgarhuset! Vi gick i rask takt, vuxna försökte så gott det gick att rikta barnens facklor från ovetandes framförpromenerades täckjackor och hår. Det gick. Väl utanför Medborgarhuset gick det däremot mindre bra... De tänkta “fackelsläckarhinkarna” fungerade istället som uppsamlingskärl för fackelvax och brann så det stod härliga till! Det blev skytteltrafik till köket med vattenfyllda kastruller och ett något kaotiskt avslut på vandringen. Med lite stickig plaströk i näsan blev det desto trevligare när man kom in i lokalen och möttes av den mustiga gulashsoppedoften och sorlet från en helt fullsatt lokal. Dukningen som gjorts innan anstormningen hade beräknats till hundra tioårsfirare, men de tallrikarna blev tagna kvickt och nya bord och stolar trollades fram så att alla fick sittplats. Långväga gäster (ända från Hufvudstaden) var mäkta imponerade av hur maten, trots påfyllningar, aldrig tog slut! Den är nog bara i Skåne det går till på det viset.. 

 

Tioårsfirandet blev en mycket trevlig tillställning, och vi hoppas att Klotet kommer att fortsätta fungera som en mittpunkt i byn, med alla invånare kretsande runt det. Tack Byalaget, Franco, alla butiker som hade öppet i byn under denna kväll, marshalltändare, Lanthandeln som hade kvällsöppet, sopp- och serveringspersonalen och alla bybor som tog sig ut för att fira - det var väldigt roligt med så god uppslutning!

 

Vid klotet, facklan och soppskeden: Hanna Barck
Kameran: Håkan Gottberger

 

 

 

 

 

 

 

DSCF5665

 

 

DSCF5676

 

 

DSCF5684

 

 

 

  DSCF5687  spacer    DSCF5697 
  DSCF5708      DSCF5722 
  DSCF5729      DSCF5740 
  DSCF5744     

 

  


Aktiviteter / Kalender


 

Måndagar

Stick-kontakt på Biblioteket

2023-02-14

Kom och sticka på biblioteket i Smedstorp, varje måndag kl 17.00. Det finns garn och stickor. 
Virkare  och brodöser är också Välkomna till en trevlig stund på vårt fina bibliotek. 
/Agneta Sassersson

Boule

2023-20-04

Måndagen den 24/4 börjar årets Boule säsång. 

Måndagar kl. 14.00 – 16.00 spelas det Boul på Frans Lindbergs väg. Der är SPF Vitsippan och HjärtLung som håller i det men alla intresserade är välkomna att delta. Medtag egen fika/kaffekorg.

 

Torsdagar

Loppisprylar mottages 

2022-06-15

Loppisprylar mottages Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen. Det går också bra att när som helst sätta saker i lastbilskåpet på baksidan av brandstationen
OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 


Information, alla dagar året runt. 

SIF samlar burkar Och flaskor

2022-06-15

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. 

Tack på förhand SIF!  

 

Bli medlem i föreningen smedstorp.se

Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454


Arkiverade nyheter 2022 och framåt >>>

Arkiverade nyheter äldre >>>


  

Vår Facebook sida

Administratör Hanna Bark

Om inte sidan visas nedan klicka på länken "Öppna sidan på Facebook" nedan, du kan se och blädra utan att logga in. Om du inte har Facebook, neka kakorna och kryssa ner/stäng fönstret "Anslut med..." så kan du se och skrolla på sidan ändå. Bara strunta i att logga in. 
   Öppna sidan på Facebook >>>