Arkeologiska exkursionen  

2022-06-09

mot Alnabjer

  På väg upp mot Alnabjer  

Den 14 maj samlades 22 intresserade personer och en hund för att besöka intressanta arkeologiska platser runt Smedstorp. 
Det hela anordnades av Smedstorps bibliotek och Smedstorp.se bjöd på fika.
Arkeolog Lars Jönsson tog oss med på en tur upp på Alnabjär, vidare till domarringarna och fika i dungen uppe på åsen. Det blåste rejält som vanligt men inget regn! Åkern i öster mot den lilla skogen var nysådd och kunde därför inte beträdas. Vi fick dock veta att Silverflickans grav och andra gravplatser finns en bit in i den skogen, de är dessvärre inte utmärkta vad vi vet. Därefter tog vi oss tillbaka till parkeringen och åkte/cyklade bort till Smedstorps kyrka. Stig Johansson som är webmaster för kyrkan, öppnade för oss.
 
Kyrkan är byggd på 1800-talet men det finns artefakter kvar från den förra medeltida kyrkan som ska ha legat alldeles intill. Det berömda gravmonumentet föreställande Anders Bing och Anne Galt, ett förmöget par som bodde på Smedstorps slott under medeltid, betraktades. Även dopfunt, predikstol, och delar av altartavlan har bevarats från den förra kyrkan.
 
Stort tack till Lars Jönsson som delade med sig av sina kunskaper om människorna som levt här, deras gravplatser och boplatser. De valde en fin plats, tyckte vi alla. 
Tack även till Stig som öppnade upp Smedstorps fina, nykalkade, kyrka.
 
Lena Edwall 
Bibliotekarie Smedstorp

 

 fika 
 Fika i dungen vid skeppssättningar 

 Silverflickans grav 
 Johan pekar ut riktningen till Silverflickans grav 

 kyrkovaktm 
 Stig är kyrkovaktmästare och öppnade för oss 

 kyrka 1 
Besök i kyrkan

Se lite fler bilder >>>


  


Aktiviteter / Kalender


 

Måndagar

Stick-kontakt på Biblioteket

2023-02-14

Kom och sticka på biblioteket i Smedstorp, varje måndag kl 17.00. Det finns garn och stickor. 
Virkare  och brodöser är också Välkomna till en trevlig stund på vårt fina bibliotek. 
/Agneta Sassersson

Boule

2023-20-04

Måndagen den 24/4 börjar årets Boule säsång. 

Måndagar kl. 14.00 – 16.00 spelas det Boul på Frans Lindbergs väg. Der är SPF Vitsippan och HjärtLung som håller i det men alla intresserade är välkomna att delta. Medtag egen fika/kaffekorg.

 

Torsdagar

Loppisprylar mottages 

2022-06-15

Loppisprylar mottages Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen. Det går också bra att när som helst sätta saker i lastbilskåpet på baksidan av brandstationen
OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 


Information, alla dagar året runt. 

SIF samlar burkar Och flaskor

2022-06-15

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. 

Tack på förhand SIF!  

 

Bli medlem i föreningen smedstorp.se

Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454


Arkiverade nyheter 2022 och framåt >>>

Arkiverade nyheter äldre >>>


  

Vår Facebook sida

Administratör Hanna Bark

Om inte sidan visas nedan klicka på länken "Öppna sidan på Facebook" nedan, du kan se och blädra utan att logga in. Om du inte har Facebook, neka kakorna och kryssa ner/stäng fönstret "Anslut med..." så kan du se och skrolla på sidan ändå. Bara strunta i att logga in. 
   Öppna sidan på Facebook >>>