smedstorp se

Stjärnbestrött Smedstorp

2011-07-05

 

 

En lekfull sprallig Ricky Bruch vid Berlinmuren möter besökaren i entrén på fotoutställningen ”Vill du se en stjärna?”, som i sommar visas på GyllenGården. Det är Kristina Eriksson, Smedstorps egen byfotograf, som presenterar bilder från sitt tidigare liv då än mer världsberömda personer än Mittpunktens invånare var hennes objekt.
Ordet Freiheit /frihet står med stora bokstäver på Berlinmuren bakom diskuskastaren och filmskådespelaren Ricky Bruch. Frihet kan var ett ledord i betraktandet av de bilder Kristina tagit, för många av dem är från den tid då filmvärldens stjärnor inte var så fjärran, utan kunde möta en fotograf för en fotosejour, där de bjöd på sig själva och vågade vara personliga.

 

 20.2.85 Berlin

  Ricky Bruch

 

 

19.2.89 Berlin

  Dustin Hoffman

 

Dustin Hoffman är det tydligast
exemplet på det. Med en fejkad
teatralitet och en okynnig blick
poserar han på ett hotellgolv.
En härlig bild och ett kul
minnesvärt möte för Kristina.

 

 

 

Men fotografvärldens villkor kan vara helt annorlunda, vilket en talande bild visar, där fotografer från allvärldens hörn svärmar likt bin kring ett bord där bl.a. Michael Douglas håller hov. Ilskna bin – för alla vill ha den perfekta bilden och konkurrensen är hård. Gadd är inte lika viktigt kanske som vassa armbågar och total förträngning av ens god uppfostran.

 

11.2.90 Berlin

  Michael Douglas håller hov

 

 

12.2.00 Berlin

  Leonardo DiCaprio

 

Filmstjärnor på fotoparad ger en
resa in i minnets vindlingar.
De närliggande med Kenneth Branagh,
Englands egen Wallander,
Leonardo DiCaprio som åkte som
passagerare med filmens Titanic,
och flög som Howard Hughes i The Aviator. 

 

 

 Julia Roberts vars stora leende senast visades i filmen ”Lyckan, kärleken och meningen med livet”. Och så de andra – men tittade där är ju hon! Vad är det nu hon heter? Hon var ju med i den där underbara filmen, du vet? Vindlingarna tycks leda in i återvändsgränder – men så fort man får namnet hittar de ut igen.

18.2.99 BerlinFör filmnördar är Jeanne Moreau i filmen Jules et Jim ett härligt minne, eller Shirley MacLaine, vars stjärnstatus gällde såväl film och teater som musik och litteratur. Melina Mercouri vars djupa röst såväl talade som sjöng i ”Aldrig på en söndag”. Sophia Loren, La Sophia, Italiens största filmstjärna, som fascinerat en hel värld med sitt utseende och sitt skådespeleri i bl.a. De Sicas ”Två kvinnor” och Ettore Scoulas ”En speciell dag”. Även Sophia sjöng, med Peter Sellers i ”Miljonärskan”. ”Det sa bom, bidi bom, bidibom, bidi bom, bidibom, bidibom, bidi bom bom bom. Godness gracious me”. Kanske inte den mest avancerade sånglyrik eller sångkonst men minnesrikt. Meryl Streep, Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini är ytterligare några av de kvinnliga stjärnorna, som lyser upp GyllenGården.

 

 

Shirley MacLaine

23.2.96 Berlin 

  Julia Roberts

 

Men där finns ju även manliga stjärnor av skilda slag. Till de regissörer som presenteras hör Bo Widerberg, som hamnar i gruppen generösa fnissiga fotoobjekt, och skådespelarna Nick Nolte och Sean Penn, vars inbördes kontakt ger dem både ett gott leende.

 

Stjärnor är inte bara roller utan också människor, och det är det, som måste skina igenom stjärnmasken för att det ska bli ett sant porträtt. Utställningen ” Vill ni se en stjärna?” visar inga retuscherade, airbrushade fotoateljé bilder av filmvärldens kändisar. Den visar stjärnmänniskor, som Kristina Eriksson mött och porträtterat.

 

Utställningen ”Vill ni se en stjärna” visas på GyllenGården till den 7 augusti. Öppet tid tisdag – söndag 11.00 – 16.00

Text Moca Odesjö
Foto Kristina Eriksson