smedstorp se

Vem har påstått att Skåne är platt?

2011-07-09 

 

Vem har påstått att Skåne är platt? Att landskapet är enformigt? För den som lider av någon av dessa villfarelser finns enkel bot – upplev Gårdlösaleden! Det är redan många som gjort, senast ett dussintal lokalboende med eldsjälen Per-Åke Edstrand i spetsen. Denna gång fanns förstärkning i form av en medlem av proffsvandrargruppen Gånggång.

 

 

gardlosaleden1

 

Upplevelsen är alltid mäktig; en vacker sommarkväll är den närmast magisk. Leden passerar en förunderligt varierad natur: slättlandet avbryts av blandskog, blandskogen av bokskog, bokskogen av granskog. Stora delar av leden är naturskyddad. Insprängt finns kulturminnen: flera skeppsättningar, sten- och kalkbrott, resterna av Frans Lindbergs (Smedstorps Carl Larsson) stuga. Vid leden finns också ”Silverflickans” grav, var innehåll finns på Historiska Muséet i Stockholm. Lite överraskande dyker det upp en travbana av Jägersros storlek, som sammanlever med ett grodreservat. 

 

Så det är en innehållsrik upplevelse att vandra ledens 12 kilometer. Den är inte helt lätt, och man bör ha bra skor, matsäck och vatten. Vissa dagar kan myggolja vara en bra färdkamrat. Leden börjar och slutar i Smedstorp, Österlens mittpunkt, men det går naturligtvis att starta och sluta på andra ställen. Vill man gå en kortare sträcka finns genvägar, och man kan hämtas i bil på flera ställen. Gruppen bakom ledens tillblivelse har byggt två bivacker med möjlighet till grillning. 

 

Text Gunnar Pihlgren
Foto Kristina Eriksson

 

 

 

gardlosaleden3

 

gardlosaleden2

 

gardlosaleden4