smedstorp se

Arkeologiska exkursionen  

2022-06-09

mot Alnabjer

  På väg upp mot Alnabjer  

Den 14 maj samlades 22 intresserade personer och en hund för att besöka intressanta arkeologiska platser runt Smedstorp. 
Det hela anordnades av Smedstorps bibliotek och Smedstorp.se bjöd på fika.
Arkeolog Lars Jönsson tog oss med på en tur upp på Alnabjär, vidare till domarringarna och fika i dungen uppe på åsen. Det blåste rejält som vanligt men inget regn! Åkern i öster mot den lilla skogen var nysådd och kunde därför inte beträdas. Vi fick dock veta att Silverflickans grav och andra gravplatser finns en bit in i den skogen, de är dessvärre inte utmärkta vad vi vet. Därefter tog vi oss tillbaka till parkeringen och åkte/cyklade bort till Smedstorps kyrka. Stig Johansson som är webmaster för kyrkan, öppnade för oss.
 
Kyrkan är byggd på 1800-talet men det finns artefakter kvar från den förra medeltida kyrkan som ska ha legat alldeles intill. Det berömda gravmonumentet föreställande Anders Bing och Anne Galt, ett förmöget par som bodde på Smedstorps slott under medeltid, betraktades. Även dopfunt, predikstol, och delar av altartavlan har bevarats från den förra kyrkan.
 
Stort tack till Lars Jönsson som delade med sig av sina kunskaper om människorna som levt här, deras gravplatser och boplatser. De valde en fin plats, tyckte vi alla. 
Tack även till Stig som öppnade upp Smedstorps fina, nykalkade, kyrka.
 
Lena Edwall 
Bibliotekarie Smedstorp

 

 fika 
 Fika i dungen vid skeppssättningar 

 Silverflickans grav 
 Johan pekar ut riktningen till Silverflickans grav 

 kyrkovaktm 
 Stig är kyrkovaktmästare och öppnade för oss 

 kyrka 1 
Besök i kyrkan

Se lite fler bilder >>>