smedstorp se

Fika för livet  

2022-03-28

SPF Vitsippan månadsmöte

 

Den 16 mars hade  SPF Vitsippan månadsmöte på Medborgarhuset i Smedstorp. 

31 personer hade mött upp. Ordförande Berit Danielsson hälsade alla välkomna att lyssna på dagens föreläsare Kostekonomen Peggy Dicksdotter Hermansson, som även är utbildad kock.

 

peggy

 

Föreläsningens  titel var " Fika för livet"  Vi fick lära oss att det var skorstenfejarna i Stockholm som började använda ordet Fika. Vilket numera används i hela vårt avlånga land. Peggy pratade om Mat och Hälsa för 65+-are. Viktigt att maten vi äter är god och näringsriktig och att vi njuter av maten. Då vi uppnår pensionsåldern behöver vi mer proteiner och fett. Bra proteiner är fågel och fisk. och olika fröer. Vår muskelmassa börjar bli mindre. Många känner av att de tappar stabilitet och att balansen blir sämre. Rekommendationer är att gå varje dag ca 30 minuter. Träna 2 ggr /vecka så att man får upp flåset och träna balans och styrka.Viktigt är att dricka vatten 1 1/2 -2 liter per dygn,  äta 6 mål mat per dag.  Frukt och fika är också måltider. Vi blev bjudna  på små provportioner av goda näringsriktiga mellanmål. Ett stort tack och en stor eloge till Peggy Dicksdotter Hermansson för den inspirerande och humoristiska föreläsningen.

 

peggy tack

Ordförande Berit Danielsson avtackade Peggy Dicksdotter Hermansson med en blomma.

 

Övrig mötes information


- Berit Danielsson informerade om att bla Tomelilla kommun är i behov av människor som vill ställa upp som God Man. Det går bra att ringa och anmäla sig hos kommunen, vilket även gäller om man har möjlighet att ta emot flyktingar från Ukraina. 

- Den 24 mars kl:14:00  börjar vi med promenader, med eller utan hjälpmedel. Promenaderna utgår från Medborgarhuser i Smedstorp. Ann Christin Nilsson och Berit Danielsson blir ledare. 

- Kerstin Olsson meddelade att Café Seniora startar igen den 22 mars kl 13.30  på Medborgarhuset. Tack Greta Valfridsson för kaffe och underbara kakor. 

- Nästa månadsmöte blir den 6 april då det blir modevisning från  Seniorshopen.

 

Text Maja Theander Lindberg

Foto Bo Runnberg